Mango- och nutellatårta

Mango- och nutellatårta

Wilfred är en riktigt gottegris och älskar tårta. Därför kändes det extra viktigt att göra något gott åt honom på hans fördelsedag. Vi har ju alltid gjort tårtor till Wollmars födelsedagar också, men vetat att det är viktigare för honom hur den ser ut än hur den smakar. För honom är det ändå bra bulle, godis och popcorn som gäller. Men Wilfred är alltså en annan historia och eftersom han redan fått en tårta med maripanlock (med banan- och jordgubbsfyllning, kolasås och grädde) till kalaset förr förra lördagen, så ville jag göra något annat till idag.

Efter lite tankespåning med Mia landade vi i detta:
Vanlig tårtbotten med två fyllningar: banan- och mangofyllning och nutellakräm. Sedan spackla med grädde och toppa med mandelkrisp och ringlad nutella. Låter det gott? Det var det, så här kommer receptet.

Mango- och nutellatårta (8-10 bitar):

Botten –

  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl hett vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • Smör
  • Ströbröd

Mango och bananfyllning –

  • 175 g fryst mango (tinad)
  • 1 banan

Nutellakräm –

  • 1½ dl vispgrädde
  • ca 175 g nutella
  • 1-2 msk matyoghurt (den får inte vara rinnig)

Mandelkrisp –

  • 50 g sötmandel
  • 0,75 dl strösocker

3 dl grädde till spackling

Så här gör du:

Botten –

  1. Slå på ugnen på 175 C. Flytta ugnsgallret till nedersta falsen. Smöra och bröa en 24 cm kakform.
  2. Vispa ägg och socker pösigt.
  3. Häll sedan försiktigt det heta vattnet under kraftig omrörning.
  4. Sikta samman mjöl och bakpulver och bladna försiktigt ner detta i äggblandningen tills du får en jämn och klumpfri smet.
  5. Häll över smeten i formen och grädda längst ner i ugnen i ca 35 min.
  6. Låt kakan vila någon minut i formen innan du stjälper ut den.
  7. Låt den vila ytterligare 15-20 minuter innan du delar kakan i tre jämntjocka lager.

Mango och bananfyllning –

  1. Tina mangobitarna.
  2. Hacka mangon med kniv eller lämpligast i en snabb körning på några sekunder i matberedare till mindre bitar (inte till en slätpuré).
  3. Gör det samma med bananen eller mosa den med en gaffel.
  4. Blanda ihop frukten och bred ut så mycket som får plats utan att rinna över mellan botten och mittenlagret av kakan.

Nutellakräm –

  1. Vispa grädden till ett hårt skum men var försiktigt att inte kärna den till smör.
  2. Värm nutellan försiktigt i mikron för att den ska lättare rinna ur.
  3. Blanda ner nutella och yoghurt i grädden.
  4. Låt stå kallt i 30 minuter och vispa till den en kort stund för att få den lite luftigare och mer stabil.
  5. Bred ut nutellakrämen mellan mittenlagret och toppen av tårtan.

Mandelkrisp –

  1. Hacka mandeln.
  2. Rosta mandelhacken i en torrpanna tills det precis börjar ta färg.
  3. Häll på sockret och smält på medelhög värme tills allt socker smält och börjat få en ljusbrun färg.
  4. Häll och bred ut nöt- och sockerblandningen på en bakpappersklädd plåt och låt svalna/stelna.
  5. När den är stel bryter du och sedan hackar du det till bitar stora som rispuffar.

Vispa fast grädde och spackla tårtan. Strö över krisp och häll nutella i en tunn stråle i ett rutmönster över tårtan.

image

En glad och tårt-förväntansfull födelsedagspojke

image

Mango- och nutellatårta

Mango- och nutellatårta

Previous

Next

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *