Läsarfråga om urinläckage; spelar det någon roll om jag läcker?

Läsarfråga om urinläckage; Spelar det någon roll om jag läcker?

Fråga:

Jag födde barn i september 15. Ingen större komplikationer och min bm tyckte att jag hade ett riktigt starkt och bra knip på återkontrollen 8 veckor efter förlossningen. Jag började löpträna väldigt försiktigt efter ett tag och har sedan ökat på. Testat backintervaller och löste dessa utan framfallskänsla och inkontinens. Nu har jag börjat testa på fotbollsträning igen och märker att jag läcker urin i vissa situationer… Känns så jäkla trist. Tränar med tätappen och kan stoppa strålen när jag kissar men ändå läcker jag vid viss intensiv träning.. Är ärlighetens namn sjukt ledsen över detta. När jag söker runt efter info så står det bara att jag ska träna knipmuskulaturen (det gör jag) och att det är bra att träna. Men bör jag fortsätta att träna t.ex fotboll trots att jag läcker? Eller kan jag förvärra situationen? Förstör jag min bäckenbotten trots att jag tränar upp den parallellt? Vart ska jag vända mig? Supertacksam för svar!

Svar:

bäckenbotten crope

Hej! Hade du kommit till mig som patient hade jag naturligtvis velat kolla exakt hur stark du är i bäckenbotten innan jag ens försöker mig på att svara. Det är förstås mitt första svar på sista frågan: om du kan hitta en sådan som jag, en sjukgymnast/fysioterapeut, får du bäst svar på hur stark din bäckenbotten är i förhållande till annan träning och belastning.

Men vi utgår från det du berättar, att du är rätt stark i din bäckenbotten. Du klarar löpning och du klarar annan träning – bra! Då antar jag att det som skiljer fotbollen från löpningen är snabba riktningsändringar, plötsliga ”ryck” med hög intensitet och sparkar. Märker du att det är något speciellt moment som ger dig läckage?

Jag skulle säga som så:

  • Om urinläckaget verkligen är det ENDA symtomet just när du tränar fotboll men aldrig annars, då kan det vara okej.
  • Om bäckenbotten samtidigt ändå är lite för svag för det du utsätter den för, ja då kan det vara en riskfaktor. Det är i detta sammanhang som det är viktigt att få en undersökning av bäckenbottenstyrkan.
  • Det finns kvinnor som TROTS stark bäckenbotten ändå kommer ha små urinläckage vid höga belastningar/tryck, på grund av att anatomin förändrats lite efter en förlossning. Dessa kan bli hjälpta av contrellebåge och kanske senare i livet av en TVT-operation.

Utan att ha undersökt dig kan jag verkligen inte svara rakare än så. Och ingen av oss vet ju ändå hur livet kommer bli framöver. Läs gärna mer här så vet du litegrann om hur jag ibland resonerar om träning fast allting inte känns hundra.

Följande inlägg kan också ha delar i sig som kan vägleda (alternativt förvirra…) dig mer. Jag är ledsen att det är så svårt att ge raka besked, men min uppfattning är att ju mer tvärsäkert en person uttalar sig om sånt här, desto mindre vet den… 

 

Läsarfråga: Hur vet jag om jag har inkontinens?

 

 

Läsarfråga om urinläckage trots stark bäckenbotten

Previous

Next

2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *