Försäkringskassan har fel om ohälsa under graviditet

Försäkringskassan har fel om ohälsa under graviditet

Försäkringskassan ställer till bekymmer för oss

Jag ska säga en sak rakt ut: Jag tycker att vi har ett problem med Försäkringskassan i vårt land. Jag är inte politiskt insatt, jag kan inte ekonomi. Jag vet att Försäkringskassan har en pott pengar att fördela, och att de säkert försöker fördela dessa pengar rättvist och enligt konstens alla regler. Jag ska inte klaga på pengarna, på ersättningsnivåerna, på hur besluten fattas. För om detta är jag för lite insatt.

Jag vet att det  inte är särskilt konstruktivt att klaga på saker utan att ha förslag på hur det ska göras bättre. Jag har förslag, inte på hur pengafrågan ska lösas. Men jag har förslag på en förbättringsprocess.

Saxat från Försäkringskassans hemsida, om graviditeter:

Kan jag få sjukpenning?

Om du blir sjuk och har nedsatt arbetsförmåga får du sjukpenning på samma sätt som du skulle fått om du inte var gravid.

Men normala graviditetsbesvär som till exempel ryggont och trötthet räknas inte som sjukdom och ger därför inte rätt till sjukpenning.

Jag vill att Försäkringskassan ser över sin grundsyn på graviditeter.

Varför är ohälsa inte ohälsa, bara för att det infaller under graviditet? Jag skrev om detta redan tidigare, och jag menar det fortfarande. Ohälsa är ohälsa oavsett när den återfinns. Försäkringskassan definierar sjukdom, ohälsa och hälsa på ett sätt som är förlegat, och de följer inte världshälsoorganisationens defenition av begreppen. Vilket är väldigt konstigt, är det inte?

Försäkringskassan har fel om ohälsa under graviditet
Jag bjussar inte på sfinkterruptursbilder, men de hade varit mer adekvata i sammanhanget…

Vad har graviditeter och förlossningar för inslag av ohälsa egentligen?

 • Graviditeter kan vara starten på långvariga smärttillstånd i ländrygg och bäcken. För många fysioterapeuter som jobbar med detta verkar erfarenheterna vara samma som mina: ju mer ”duktiga flickor” dessa kvinnor är, och ju mer de biter ihop och kör på som vanligt, desto svårare blir det att nå en lösning på problemen.
 • Förlossningar leder till bestående skador på kvinnor, skador som i det akuta skedet gör kvinnan med konvalecent än efter vilken annan operation som helst.
 • Urin- och analinkontinens efter förlossningar är ofta fullt behandlingsbara. En nyförlöst kvinna som samtidigt måste fokusera hundraprocentigt på att ta hand om ett spädbarn kan i vissa fall inte både sköta sin egen rehab och barnets skötsel.
 • Stor blodförlust i samband med förlossning är inte heller en sjukdom, men kan göra att kvinnan blir sjukligt trött och matt.
 • Skador på muskler, leder och nerver i samband med kejsarsnitt och förlossningar är fortfarande skador på just muskler, leder och nerver, även om de sker genom det naturliga förlopp som barnafödandet anses vara.

Jag kan fortsätta länge med min lista.

Att hävda att graviditeter och förlossningar inte är sjukdom och med detta som grund alltid neka gravida och förlossningsskadade sjukskrivning är bisarrt. Bilden nedan talar för sig själv.

Jag hävdar fortfarande att så länge en stor statlig myndighet har denna syn på kvinnor, graviditeter och förlossningar, kommer vi inte komma särskilt långt med de förändringar som vi behöver.

Gör er hemläxa

När jag nästa gång träffar någon som påstår att graviditeter inte är en sjukdom kommer jag svara ”det är för all del inte skottskador heller”. 

Snälla, snälla Försäkringskassan. Gör er hemläxa och läs lite modern teori om begreppen hälsa, ohälsa och sjukdom. Återkom med uppdaterade riktlinjer om hur gravida, nyförlösta och förlossningsskadade kvinnor ska behandlas.

Tack på förhand.

wp-1463489094442.jpg

 

Mer läsning på BakingBabies:

Graviditeter och begreppen hälsa och sjukdom

Ilskan över oförmågan att anpassa BB-vården

Det som behövs i svensk mödravård idag är en förändring i tankesätt.

 

Med tiden har detta kommit att bli en serie inlägg på samma tema:

Försäkringskassan har fel om ohälsa under graviditet

Bäckensmärta och sjukskrivningar

Kulturella föreställningar om graviditeter

Bäckensmärta är inte normalt

 

 

Previous

Next

23 Comments

 • WORD Mia! Så oerhört viktigt att detta börjar diskuteras på allvar. Att bagatellisera kvinnorelaterad ohälsa skadar inte bara kvinnorna i sig, det har garanterat stora negativa effekter på ett samhällsekonomiskt plan både kortsiktigt och långsiktigt. Dels att många kvinnors arbetsförmåga begränsas direkt i samband med graviditeten och/eller förlossningen. På lång sikt blir det en samhällskostnad för alla de kvinnor som ”biter ihop” och kämpar med både heltidsarbete, familj och ett normalt liv trots en strejkande kropp efter graviditeter, ”för såhär ska det väl vara”, och efter flera års kamp blir utbrända i 40-50årsåldern och blir sjukskrivna pga det. Finns fler exempel än dessa givetvis. Det är dags att göra revolution för kvinnors hälsa! Hoppas er familj får en fantastisk sommar!

 • På min tid kunde man få bli sjukskriven iallafall, men alltså utan ersättning från försäkringskassan. Men då kunde man iallafall vara hemma från sin arbetsplats och inte må värre. Var själv hemma två av mina graviditeter på grund av sinnesjukt mycket foglossning.

  Men det har kanske också ändrats idag.

  • Det finns de som blir sjukskrivna, även nu, men det verkar bero helt på hur bra läkarintyg läkaren skriver. Och ganska ofta alltså helt beroende på läkarens inställning, och tycker henne att kvinnor borde bita ihop, ja… Då blir det inget. Jag tror inte att det går att bara vara hemma utan sjukskrivning, då måste en nog ta av föräldradagarna.

   • SGI-skydd gäller under tid då den försäkrade är gravid och avbryter eller inskränker sitt förvärvsarbete tidigast sex månader före barnets födelse eller den beräknade tidpunkten för födelsen. (Socialförsäkringsbalken 26:14)

    Alltså, om du har ett jobb som kan ligga till grund för en SGI så kan du sluta jobba eller börja jobba mindre i det och ändå ha kvar din SGI. Observera att detta inte gäller om du redan skyddar en SGI, tex för att du arbetar deltid och tar ut föräldrapenning på ett tidigare barn.

    Däremot får du ju inte betalt om du är hemma och du inte tar ut föräldrapenning eller får rätt till sjukpenning. Men det är ju en annan aspekt av det hela.

    • SGI-skyddet 6 månader innan gäller bara om man arbetar 100%, inte om man t ex skyddar sgi till 100% med föräldradagar. Så om man som jag jobbat deltid plus föräldradagar för att täcka upp är det 100% föräldradagar som gäller när man går hem innan och man får tidigast gå 60 dagar innan bf.

 • Det är nästan det som är värst att det är så olika bedömningar. Nästan som om någon drar sticka om hur det ska bli.

 • FK har jag gett upp. De godkände inte min sjukskrivning (trots läkarintyg) när jag miste ett barn halvvägs i graviditeten. Anledningen att de inte godkände var tydligen att jag inte hade anmält det på första sjukdagen. Utan jag sökte lite i efterhand, när jag fick tid.

  Så lärdomen är: När helvetes bryter lös – ring FK först av alla. Annars hjälper de inte till.

  Ja, de har lite att se över kan man säga. =)

 • Fast man får sjukpenning om man har såna besvär att man inte kan arbeta (och blir sjukskriven av läkare). Jag tycker också att det är rätt mycket arbetsgivarens ansvar. Man kan inte kräva att en gravid ska arbeta lika snabbt och effektivt som innan. Man kan inte sjukskriva sig bara för att man inte orkar i samma tempo som förut.

  • Haha, det är väl ingen som pratat om arbetstempo? Arbetsgivare har generellt enligt min erfarenhet väldigt lite möjlighet att anpassa arbete. Och om kvinnan i fråga är föräldraledig men behöver sjukskrivning kan ju arbetsgivaren göra exakt noll. Jag blir lite nyfiken på hur du läser ut att det handlar om nedsatt tempo och trötthet, som någon slags slöhet bara? Det finns ju många andra sjukskrivningsorsaker där trötthet och nedsatt arbetsförmåga är orsaken, men om det sammanfaller med graviditeteter blir det helt plötsligt normalt?

   Märk väl att jag inte argumenterar för att alla gravida ska vara sjukskrivna eller något sådant.

   • Jag menar att texten på FKs hemsida ska tydas så att det är normalt med vissa saker vid graviditet ex trötthet och det kan man inte få sjukpenning för. Det måste vara ok i samband med graviditet att inte vara 100% produktiv och ändå fortsätta jobba. Men det finns väldigt liten tolerans i arbetslivet för att inte vara toppresterande. Det tycker jag är fel. Arbetsgivare måste ta ansvar för att erbjuda anpassningar så att arbetstagarna har möjlighet att fortsätta jobba. Sen finns det besvär som innebär att man inte kan eller bör arbeta och då kan man få sjukpenning. Men som har nämnts beror det mycket på vilken läkare man träffar och vad som står i läkarintyget. Efter förlossning gäller samma sak. Klarar man pga sina besvär inte av att ta hand om sitt barn så kan man få sjukpenning (och då måste någon annan vårda barnet såklart.) I ett sådant fall menar jag inte att arbetsgivaren kan göra nåt. (Jag jobbar med sjukpenning på FK. )

    • Trötthet och ryggont är väl inte särskilt många icke-gravida som blir sjukskrivna för heller. Till kassans försvar.

     Min professionella erfarenhet är att kopplingen symtom-diagnos är väldigt viktig för kassan. Och att graviditet och en rad andra symtomgivande diagnoser inte står högt i kurs.

 • Jag har jobbat på FK i ca fyra månader och under upplärningen har vi fått höra att vi ska tänka bort det faktum att personen är gravid. Vi ska försöka tänka att personen istället är en man med tjock mage och om han hade haft läkarintyget, hade vi beviljat sjukpenning då?

  Sedan kan jag nämna att det är många fall jag sett hittills där personen säkert är sjuk men läkarintygen är så dåligt skrivna att det inte går att bevilja sjukpenning. Ibland skriver läkaren ett dåligt läkarintyg för att de egentligen inte tycker att patienten ska sjukskrivas men de vill inte säga det rakt ut till patienten som sitter framför dem, så de skriver ett värdelöst läkarintyg och låter FK ta smällen.

  • Bra att det är så! Tycker också att jag upplevt en förbättring under de år jag jobbat med gravida med smärtbesvär. Undrar bara varför de inte ändrar riktlinjerna då, om de lär ut att handläggare inte ska tänka enligt det som står? Det där med intygen är ju en klassiker, slippa ta konflikten själv utan en något mer anonym myndighet stå för nekandet.

   Det som fortfarande är under all kritik är synen på nyförlösta. Träffar regelbundet kvinnor som knappt kan stå, gå, sitta eller bära sin bebis där sjukskrivning aldrig ens kommer på tal och där läkare inte ens bemödar sig om att försöka skriva intyg, eftersom det aldrig kommer gå igenom.

   • Fast det är skitsnack att intygen inte går igenom! Underlagen från läkare är generellt sett under all kritik så du ska nog börja ta diskussionen hos vården istället för att slänga skit på myndigheten. Dessutom måste någon annan ta hand om barnet än mamman om hon skall vara sjukskriven. Jag har jobbat på FK i många år och mött kvinnor som vill ha sjukpenning samtidigt som ingen annan än de själva tar hand om barnet! Det skall vara strukturerat omhändertagande av barnet inte att ngn kompis kommer lite då och då.

    • Du kan vara trygg i förvissningen om att jag drar mitt strå till stacken för att ändra vårdens inställningar också. Som vårdgivare ser jag saker från ett annat perspektiv än fler av er, tydligen. Jag, och många kollegor till mig, möter kvinnor som skulle behöva vara sjukskrivna där det står självklart att partnern skulle vara hemma, men alternativet aldrig finns.

     Jag har all respekt för handläggare på FK men att FK som myndighet står för utdaterade hälso/sjukdomsdefinitioner är under all kritik. Det är ett systemfel som drabbar många, men främst kvinnor.

 • Vilken bra text! Blev själv chockad då jag insåg att kejsarsnitt inte är grund för sjukskrivning – det är ju absurt! Det är ju en bukoperation som innebär vila, smärtstillande medicin och inte bära mer än ca bebis vikt. T ex blindtarmsoperation – är det grund för sjukskrivning?

  I en motion till riksdagen om att kvinnor som blivit förlösta via snitt ska bli erbjuden sjukskrivning skrev Carina Hägg 2008 bland annat: ”Kvinnor som genomgått en okomplicerad förlossning kan själva välja om de vill vara hemma eller inte den första tiden, den valmöjligheten finns inte för snittade kvinnor eftersom läkaren ordinerar vila. Det kan vara förenat med livsfara om nysnittade kvinnor lyfter tungt och anstränger sig. Ändå är inte ett ingrepp i buken, ett kejsarsnitt, tillräckligt för att bli sjukskriven.

  Detta är en jämlikhetsfråga; lagen och reglerna i sjukförsäkringen bör ses över så att kvinnor som har gått igenom ett kejsarsnitt automatiskt får erbjudande om att bli sjukskrivna efteråt.”

  Tyvärr fick hon avslag.

  • Fint ändå att hon försökte! Min personliga erfarenhet är att återhämtningen efter kejsarsnitt var en walk in the park jämfört med återhämtningen efter sfinkterruptur som jag fick vid min första förlossning.

 • Det här är det BÄSTA jag läst på länge. TACK för att du sätter ord på så många tankar jag haft sen min förlossning för 10 månader sedan. Det är inte bara försäkringskassan som behöver omformulera sin syn på hälsa/ohälsa/skada/sjukdom – jag tycker även att BB och BVC behöver göra det. Min förlossning blev väldigt utdragen med ca 3 timmars krystdas och slutade med att jag blev klippt. Efteråt var jag fullkomligt slut och traumatiserad – men det enda jag skulle göra var att få igång amningen, enligt personalen på BB. Jag fick gråta mig till smärtstillande och till slut en natt var det en barnmorska som förbarmade sig och undersökte på mina stygn som jag var livrädd för. Jag fick INGEN tid att återhämta mig efter vad som var en fysiskt och psykiskt påfrestande och traumatiserande händelse – vilket resulterade i en djup depression. Efter fyra månader blev jag till slut sjukskriven för depression och hade turen (TUREN!) att få hjälp av en fantastisk psykolog. Men alltså. Helt ärligt hade det kunnat sluta riktigt illa för mig. Jag är helt ärligt glad att jag lever. Depressionen hade lika gärna kunnat ta mitt liv. INGEN på BB märkte att jag var traumatiserad. Först när vi fick en ny BVC-sköterska som faktiskt frågade hur jag mådde var det någon inom sjukvården som såg att jag mådde dåligt. Vi MÅSTE ändra synen på hälsa och ohälsa kring graviditet och förlossning. Såväl den fysiska som den psykiska.

  Förlåt för långt och ostrukturerat inlägg, jag var bara tvungen att tacka för ett otroligt bra inlägg som ger mig lite ny kraft…

  • Hej och välkommen hit! Du är i gott sällskap här och kan säkert hitta ganska mycket mer intressant läsning.

   Blir glad över att höra att du mår bättre!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *