Jag sa ju det.

”Något är ruttet med den svenska förlossningsvården”(artikel i GP om SBU-rapporten). 

Ett bra komplement till Gudrun Abascals debattartikel här om veckan. Jag håller inte med henne om en hel del, men all debatt om detta är givande!

Har ni läst dessa artiklar? Tankar och reflektioner någon?

Previous

Next

4 Comments

 • Varför har Sverige så höga siffror på förlossningsskador? Varför blir det så många förlossningar som avslutas med sugklocka tex.? Om man klipper mer så minskar man inte antalet skador och angriper inte orsaken till instrumentala avslut av en förlossning eller? Hur är det med samband mellan igångsättning, syntocinon bruk, Epidural och svåra skador?

 • Jag funderar på detta med perinealklipp, har för mig att jag hört något om att vid klipp så läker man sämre än om kroppen spricker upp själv när bebis ska ut. Stämmer det? Är det därför man inte klipper i Sverige? Och vad blir konsekvenserna av klippet? Med läkning etc. Har ingen vän som blivit klippt och det pratas inte mycket om det. Men många har spruckit mer eller mindre.

  Blev ärligt lite ledsen när jag läste barnmorskans debattartikel när den kom. Påminner om sådant jag läst tidigare att man inte ska berätta om de verkliga riskerna med förlossning pga skrämma upp mödrarna. Att allt ordnar sig. Jag själv sa vid samtal med läkare på aurora att om jag blir skadad vid vaginal förlossning kommer jag inte få hjälp (har sedan många år smärta i underlivet och har bråkat med vården om detta mer än tillräckligt för ett liv…). Läkaren sa inte emot – jag fick snitt, och har en väldigt positiv förlossningsupplevelse med mig.

  • Klipp är en ”planerad vävnadsskada” och fick ganska dåligt rykte för ett tag sedan på grund av att klipp rakt bakåt konstaterades inte förebygga stora skador ändå. Klipp åt sidan ska minska risken, men en del verkar inte veta hur de ska göra?
   Hur man än klipper så måste skadad sys, och något som barnmorskeutbildningarna kritiserats hårt för på senare tid är ju bristen på anatomi. För att optimera resultatet måste du ju liksom sy ihop allt på rätt sätt, lager för lager. Inte bara sy ihop huden fint. Jag tror att det är såna grejer som gör skillnaden ibland.

   Jag misstänker att klipp kommer användas mer i framtiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden nedan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa. Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!