Med hela huvudet fullt av amning

Nu är jag på väg hem från kursdagen i Kristianstad. Jag är sååååå trött. Men också alldeles uppspelt på grund av nya kunskaper. 

Vill typ skaffa en ny bebis bara för få amma, haha. 

Visste ni till exempel att de tillväxtkurvorna BVC använder sig av är gjorda på 70-talet när amningsprocenten i Sverige var rekordlåg? Det innebär att när helammade barn planar ut i sin viktutveckling någon gång mellan 3-5 månader passar de inte in i mallen som lämpar sig bäst för flaskmatade barn. Därför händer det att föräldrar får felaktiga råd om att de behöver lägga till mat eller ersättning eftersom det ser ut som att barnet ”frångår sin kurva”.

Och begreppet skinship! Påminn mig om att jag ska skriva om det! Det handlar typ om de inlärda beteenden av omsorg och omvårdnad som föräldrar lär sig, men som traditionellt ansetts liksom varit biologiskt kvinnligt. 

Ni hör ju. Jag har haft en bra dag!

Comments (6)

Hei igjen – det er mye interessant å lese i din blogg! Jeg håper du kan skrive – gjerne veldig mye mer! – om amming og foglossning/bekkenleddsmerter/pelvic girdle pain. Spesielt håper jeg at du kan skrive mer om gode ammestillinger. Myten som (altfor) mange med bekkenleddsmerter har fått høre om at det skal hjelpe på smertene å slutte å amme, er jo både helseskadelig og trist. Heldigvis så spres informasjon rundt om i verden. Madeleine Speed i engelske The Pelvic Partnership har skrevet artikkelen ”What’s the latest on breastfeeding and PGP?” ttp://www.pelvicpartnership.org.uk/blog/134-whats-the-latest-on-breastfeeding-and-pgp der hun også viser til norsk forskning publisert i artikkelen ”Breastfeeding and pelvic girdle pain: a follow-up study of 10 603 women 18 months after delivery” av E.K. Bjelland med flere som sto i BJOG i desember 2015. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1471-0528.13118/full
Konklusjonen var jo at ”Breastfeeding was associated with a small beneficial effect on the recovery process of pelvic girdle pain in women with a body mass index ≥25 kg/m2. Among women with pelvic girdle pain, breastfeeding should be encouraged in accordance with the existing child-feeding recommendations.”
Jeg syns det var interessant å lese i artikkelen ”Pelvic girdle pain after childbirth: the impact of mode of delivery” av Dr.Prashant B. Mukkannavar med flere publisert i J Back Musculoskelet Rehabil i 2013 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23893143 at ammestillingen kan ha betydning. ”CONCLUSION:
We found high prevalence of PGP in women who had caesarean delivery than those who had a vaginal delivery. Our finding suggests that, during postpartum period, LBP before pregnancy, parity, ASLR test score ≥ 4, bilateral P4 test, and sitting position during breast-feeding were significantly associated with increased risk of PGP in both vaginal and caesarean modes of deliveries, but further studies are needed for definitive conclusions.”

Fortsatt fin september
Anne Randi

Kul att du läser! Skrev om det i början av 2015, men tänker att jag säkert får anledning att återkomma: https://bakingbabies.se/2015/01/28/backensmarta-och-amning/

Och om amning och smärta:
https://bakingbabies.se/2015/09/09/amning-och-smarta/

Alltså det där med kurvor. Våran gosse föddes med vikten 3490g och låg således -1 STD. Pojken vart sedan en riktig storätare som ammande och ammande och ammande. Kurvan vart ingen kurva utan ett sträck nästan rakt upp, låg därefter +3 STD. Han vart 1 år och 2 veckor och slutade amma. Pojken gick då ner 500g dels pga amningsstopp men ffa pga lärade sig springa. Fick gå på flera extra viktkontroller trots välmående liten kille. Himla svårt det där men kuvor även om jag kan förstå vinsten med att hitta barn som avviker pga sjukdom eller till och med missförhållanden.

Ja, det är väl som med all annan mätning av grupper snarare än individer egentligen..

Tack för många bra och intressanta inlägg! Har ett barn på tre månader. Har du några tips vi kan ta med oss till BVC vid en ev. Utplaning av viktkurvan framöver?

Inga direkta tips, men jag tänker att du kan bestämma dig för att du känner av ditt barn och vet om hen behöver mer eller annan mat. Ibland kan ”bepansra dig med att du vet vad som är bäst för ditt barn” vara en bra strategi. Som tur var är det ju sällan det behövs, med bra BVC:er osv. Men väl i närkamp med andra tyckare/tänkare…

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.