Läsarfråga om svårt att bajsa efter förlossning

Läsarfråga om svårt att bajsa efter förlossning

Fråga:

Jag födde barn för 6v sedan utan större komplikationer. Nu har jag sedan en tid haft svårt med avföringen, alla skriver om inkontinens men för mig är det tvärt om. Jag har svårt att få ut bajset och jag har även svårt att känna när ändtarmen är redo liksom. Kan detta vara en skada på levator Ani? Jag har även som lila hematom som blir tydligare när jag sitter på toa, dessa hematom går från svanskotan till anus och upp från anus mot ytterkant av vardera sida på vaginan. Hur lång tid tar det för levator Ani att stabilisera sig igen efter förlossningen? Jag har även sedan några dagar tillbaka haft ont i ländryggen från o till samt stickningar i skinkorna. Eller kan det vara att jag är spänd för jag har även hälsoångest.

Svar:

födabarn2

Hej och grattis till bebisen! Jag kan naturligtvis inte svara på om du har fått någon skada, men jag tycker inte att du behöver oroa dig för just det. Det finns flera andra anledningar till att ha svårt att bajsa efter en förlossning. Muskulärt brukar vi säga att det tar minst 8 veckor men ibland upp till ett år att helt återställa sig, du har precis bara hunnit igenom den första ”akuta” läkningen och återhämtningen.

Någonstans har jag läst att 20 % av alla kvinnor är förstoppade efter en förlossning, men också att 20% av världens befolkning lider av förstoppning generellt.

Under förlossningen sträcks alla vävnader i bäckenbotten ut ungefär 300%, det kan även uppstå nervskador som ger lite olika symtom och förändrad känsel. Nerver läker med en millimeter per dygn, så man kan ibland behöva vänta ganska länge innan känseln i underlivet känns som det ska.

Precis som du skriver brukar muskelskador vara mer förknippade med svårigheter att hålla kiss och avföring, möjligen kan en buktande bakre slidvägg vara en anledning till att det känns som att det är svårt att bajsa. Men när du ändå tar upp överspänningsproblematiken så är det där jag gissar att det största problemet sitter. Mitt svar är alltså såhär: Visst kan du möjligen ha en levatorskada eller en buktande slidvägg efter förlossning, men du kan också ha bara ”vanligt konvalecent bäckenbotten” efter förlossningen och du kommer inte egentligen kunna veta vilket på ganska många veckor eller månader. Jag kommer hänvisa till lite olika inlägg längst ner om du nu ändå vill läsa på om möjliga andra orsaker.

Såhär tänker jag mig alltså att kan vara:

 • Du har fött barn, fått drag, tryck och utsträckta muskler och nerver i bäckenbotten.
 • Du har svullnader, blånader och alla vävnader håller sakteligen på att läka, men du har också ett tydligt kroppsminne av smärtorna.
 • Du har precis fått en bebis, möjligen rör du dig mindre än vanligt. Kanske ammar du också vilket gör att en del av den vätskan du får i dig inte går till dig själv, utan till bebisen. Du och bebisen har ännu inte fått in någon rutin i vardagen, du äter på oregelbundna tider och kanske inte ens den mat som du helt är van vid.
 • Sammantaget gör detta dig lite förstoppad, och kroppsminnet från förlossning och smärta gör att du inte vill krysta.
 • Att bajsa blir då en obehaglig upplevelse, som gör att bäckenbotten automatiskt spänner sig och därför inte släpper ut avföringen som den ska.
 • Att oroa dig för hur det ska gå att bajsa, gör det svårare att göra det också.
 • Det uppstår en ond spiral kring bajsandet, och du upplever besvär.

födabarn1

Enkla råd du naturligtvis redan läst dig till.

– ät på regelbundna tider.

– ät fiberrik mat

– drick extra vätska, speciellt om du ammar

– rör på dig så mycket du kan och orkar. Om du rör dig mindre än vanligt kommer tarmarna känna det, och du får ökad risk för förstoppning

– lyssna på kroppens signaler, gå direkt när kroppen säger att den vill bajsa. Om du inte går vid första signalen stannar avföringen kvar i tarmen, och kroppen drar tillbaks mer vätska från avföringen. Nästa gång kroppen skickar signaler om tarmtömning är bajset hårdare att få ut.

Kanske något nyare råd

 • Använd en fotpall. Sitt med knäna högre än höfterna, det hjälper bäckenbotten att öppna upp sig och slappna av. Du kommer märka skillnaden!
 • Håll emot med lite toapapper mot mellangården när du ska försöka krysta, det kan göra det bekvämare för din svullna bäckenbotten.

 

För att komma förbi en spänd bäckenbotten:

Kanske räcker det bara med att ta bort fokuset från att prestera? Kan du läsa på toaletten?

Annars gör du om följer.

Sätt dig på toaletten, med fötterna på en pall.

 • lägg händerna på magen
 • spänn magen som att du skulle parera ett slag
 • slappna av och låt magen välla ut i dina händer.
 • upprepa spänn/slappna av 1o gånger och avsluta med en 10 sekunder lång avslappning
 • när du slappnar av den sista gången försöker du också slappna av i bäckenbotten

om du då känner att du är redo att bajsa, krysta nu mjukt på utandning.

Annars upprepar du spänn/slappna-av proceduren 10 gånger igen.

 

Om du tror att överspänningsproblematiken gäller mer än bara när du ska bajsa rekommenderar jag följande:

Övriga inlägg som kan hjälpa dig mer tips eller råd:

Tips för dig som lider av förstoppning efter förlossning

Hur tar jag hand om mina buktande slidväggar efter förlossningen?

Vad är skillnaden mellan en buktande slidvägg och ett framfall?

Råd för dig med levatorskada efter förlossning

Råd för dig som spruckit vid en förlossning

Ett fysioterapeutiskt blogginlägg om bajs

Avslappning i bäckenbotten

 

Previous

Next

2 Comments

 • Tänker du nånsin typ ”det här anade jag inte för tio år sedan, att jag en dag skulle sitta och skriva blogginlägg om hur man ska göra när man bajsar!”? 🙂
  Du är för jäkla bra, härligt med människor som brinner för att hjälpa andra!!

  • Asså, du anar inte. Jag hade DÖTT. Jag var typ suuuuperpryd och skulle aldrig ens pratat med någon om bajs. Och hade någon sagt till mig att det här skulle bli min nisch när jag började plugga till sjukgymnast så hade jag bytt program illa kvickt.
   Hahaha.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *