Bör vi förbjuda kosmetisk könskirurgi?

Bör vi se förbjuda plastikkirurgi för det kvinnliga könet?

Bör vi förbjuda kosmetisk könskirurgi? Kan det likställas med kvinnlig könsstympning?

Jag fick en kommentar där en läsare bad mig reagera på en artikel om detta, och jag ska komma med ett resonemang och ett svar.

wp-1475251064375.jpg

Det enkla svaret först:

Jag hade velat förbjuda den kultur som gör att kvinnor vill könsstympa sig för att passa in i någon slags köns-ideal med små, rosa och lagom skrynkliga blygdläppar.

Nej. Jag vill inte förbjuda den möjlighet att på kirurgisk väg få förbättrad funktion för kvinnor som önskar få en förbättrad funktion.

Men det här är extremt snårigt, och inget är enkelt.

Jag har skrivit om könsstympning tidigare här, men kortfattat är det en tradition som utförs på kvinnor där hela eller delar av de yttre genitalierna skärs bort och ihop. Det utförs ofta under icke-sterila former och dödstalet efter stympning är stort. Det klassas som ett stort brott mot de mänskliga rättigheterna.

Platikkirurgi för det kvinnliga könet görs i regel för att förbättra utseendet på snippan. Det kan handla om att minska blydläpparna, tighta till vagina, återskapa slidkransen, ”lyfta klitoris” och  om fettsugning av fettvävnaden på pubisbenet.

Likheter mellan könsstympning och plastikkirurgi:

De involverar båda modifieringar av det kvinnliga könet, och ingen av dem utförs på medicinsk grund.  (Nu pratar jag alltså verkligen om sådana som görs utan medicinsk orsak, ni fattar).

Med all kirurgi följer risker. Till följd av att könsstympning ofta utförs under osanitära förhållanden och av icke medicinskt utbildad profesionella  är naturligtvis riskerna med detta mycket större. Men även plastikkirurgin som utförs på seriösa kliniker medför alltid risker.

Dock framkommer ofta i vetenskapliga sammanhang att kosmetisk kirurgi på det kvinnliga könet ofta ”marknadsförs” och ”säljs in” som något mindre ingrepp än vad det faktiskt är. Jag som jobbar med kvinnor med långvariga smärtor och besvär med ärr efter gynekologiska operationer kan bara tänka mig att det inte alltid kan vara icke-problematiskt i efterförloppet efter kosmetisk kirurgi heller.

Den stora skillnaden

Samtycke är den stora skillnaden. Kosmetisk kirurgi utförs för att en vuxen kvinna vill och önskar detta, könsstympning utförs på barn och unga flickor som inte har rätten att säga nej till ingreppet.

Kvinnlig könsstympning handlar också ofta om att begränsa och stävja kvinnors sexualitet och möjlighet till njutning. Kosmetisk kirurgi strävar ofta åt motsatsen, att optimera kvinnas känsla av att kunna vara stolt över sitt kön och därmed njuta mer av det.

Social press och ideal som borde förbjudas

Handlar önskan om att genomgå kosmetisk kirurgi i underlivet om att ”passa in”, ”se bra ut” och tillfredsställa någon annan? Det finns studier som menar att kvinnor allt mer önskar sig ett visst utseende på sina genitalier och att det finns tydliga trender i hur detta utseende ska vara.

Kosmetisk kirurgi av det kvinnliga könet handlar sällan enbart om anatomi och fysiologi, utan lika mycket om kulturella normer och värderingar.

På så sätt kan kulturella normer och värderingar i en världsdel tvinga mammor att låta omskära sina döttrar, och i en annan del av världen kan vuxna kvinnor utsätta sig för en liknande procedur av ett upplevt ”tvång” och önskan om att passa in.

Det är dubbelt

Jag kan ändå tycka att det svårt. Endera stunden har jag en somalisk nybliven mamma i mitt behandlingsrum. En kvinna som är omskuren sedan barndomen och som på grund av detta fick en omfattande förlossningsbristning då hon födde sitt första barn. Nästa patient är en kvinna som gråter över att hennes underliv aldrig kommer se likadant ut efter att hon födde sitt första barn, och hon funderar över att genomgå en kosmetisk operation för att se ut som tidigare. Hon har inga besvär alls, mer än att hon lider över det förändrade utseendet.

Jag vill fördöma den kultur som könsstympade den somaliska flickan.

Jag vill fördöma den kultur som får en symtomfri nybliven mamma att vilja genomgå kirurgi, för att få se ut som förr.

(MÄRK VÄL, jag fördömer inte den nyblivna mamman. Vi alla är slavar under idealet på ett eller annat sätt. Och igen: Jag pratar om en SYMTOMFRI person).

Icke-skuret är bäst. Om det inte finns en skada – ORSAKA INTE EN SKADA. Öka inte risken för ärrsmärta, nervsmärta, funktionsbortfall. Det är på alla sätt moraliskt förkastligt att orsaka denna skada på barn, men det är faktiskt inte mycket bättre att fullt friska kvinnor önskar sig kosmetisk kirurgi för att ”se bättre ut”.

När kosmetisk könskirurgi marknadsförs används ord som ojämn, oregelbunden, stor, förstorad, tjock, osymmetrisk, deformerad, slapp. Och grejen är ju att minst hälften av detta hör till som det ser ut. Ojämnt, osymmetriskt, slappt och stort kan det liksom vara. Kan vi inte bara få vara ojämna, osymmetriska, slappa och stora, alldeles i fred om allt detta inte innebär lidande?

Den psykiska faktorn

Ohälsa är alltid ohälsa, ändå. Om en kvinna verkligen upplever fysiskt eller psykiskt lidande kan vi inte förbjuda henne att söka hjälp. Om storleken på en kvinnas blygdläppar orsakar fysiskt obehag eller så mycket skam att hon begränsar sitt liv, kanske en operation kan ha en terapeutisk effekt.

Kultur hos oss och kultur hos andra.

Majoriteten av kvinnor som önskar kosmetisk kirurgi oroar sig för sitt utseende, och vi kan nog ändå anta att det idealiska kvinnliga könet som vi alla föreställer oss kommer påverka. Vi får varken ha små och/eller hängiga bröst eller flabbig mage, nu måste vi ha en fin liten nätt vulva också. Är ”kultur och tradition” något som kan fördömas i Afrika, men inte hos oss själva?

Vi ser inte lika dana ut

VI SER INTE LIKA DANA UT.

 • De inre blydläpparna är i snitt 2,1 cm långa, men kan vara allt mellan 0,3-7,0cm. Långa som sett från fästet och utåt.
 • De inre blygdläpparna är aldrig lika långa, stora eller breda på höger och vänster sida.
 • Blygdläpparna tillsammans bildar en krans som är mellan 4-8 cm lång.
 • De yttre blygdläpparna varierar också kraftigt, med en längd på mellan 4-11 cm.
 • De inre blydläpparnas funktion är att hålla vagina fuktig, samt att leda urinstrålen. För den sakens skull bör inre blygdläpparna inte vara kortare än 1 cm.
 • De inre blydläpparna är oftast längre än de yttre.
 • De inre blygdläpparna har en viktig sexualfunktion.
 • Klitoris har 8000 nervändar, dubbelt så många som mannens ollon.
 • Ärr kring klitoris kan minska sexualfunktionen

Bilder på variationen finns här.

Åldrande

När det kvinnliga könet åldras kommer spänsten avta, och med tiden kan kvinnan få en känsla av öppenhet och till viss del minskad känslighet sexuellt. Venusberget ökar sakta i storlek till följd av fettinlagring men också på grund av tyngdlagen. De yttre blygdläpparna minskar dock i volym, vilket kan de en förstärkts upplevelse av förändrat utseende. De inre blygdläpparna blir med tiden också större.

Mina slutsatser:

 • Det kvinnliga könet är vackert, varierar och det finns inte två som är lika dana. Varför är vi fascinerade av detta när det gäller tumavtryck, men inte av vulvor?
 • Långa och stora blygdläppar är normalt.
 • All kirurgi har möjliga negativa konsekvenser.
 • Det behövs mer forskning om kosmetisk könskirurgi.
 • Vi behöver alla motverka, om än inte förbjuda, de galna idealen.
 • Kvinnor behöver dock så ha friheten att göra vad de anser vara bäst för dem själva, vad gäller sexualitet och livskvalitet och allt annat.
wp-1475251068854.jpg
När jag snipppysslade en kväll och tvingade Joseph att göra en penis…

 

Referenser:

Sensationalising the Female Pudenda: An Examination of Public Communication of Aesthetic Genital Surgery

Aesthetic surgery of the female genitalia.

Should female genital cosmetic surgery and genital piercing be regarded ethically and legally as female genital mutilation?

 

Previous

Next

7 Comments

 • Det här är ett intressant ämne och du har kloka tankar, perspektiv och resonemang.

  MEN, alltså jag dör. Ni är så underbara ni två! Det är så roligt att ni snipp-och-snopp-pysslar tillsammans på kvällarna. Så roligt! Åh, vad jag gillar er <3

  Trevlig helg 🙂 Har ni lagt ner fredagsmys med bakingbabies..? Vet att ni slängde ut en fråga om intresset för ett tag sen. Ni kanske inte behöver känna att det är ett tvång/måste varje vecka. Men någon gång ibland hade varit kul tycker jag! 🙂

  • Åh, vi ska ta tag i det där någon gång igen! Livet måste vara lite mindre hektiskt bara. Va, snipp- och snoppysslar inte alla?!

 • Tack för ett mycket intressant och superviktigt inlägg. Jag håller med dig helt i ditt resonemang. Och du lärde mig något nytt – hade ingen aning om att de inre blygdläpparnas ena funktion är att leda urin rätt. Men tack – det förklarar saken om varför jag tycker jag kissar helt tokigt överallt efter att jag födde barn…. Min ena, lilla, inre blygdläpp sprack och blev sydd lite knasigt så den funkar inte så bra längre. Inte konstigt att jag blir blöt överallt när jag kissar… =)

  Men – en annan tanke jag har om det här är: Jag skulle innerligt önska att man inom vården omvärderar sina begrepp för vad som anses vara ”kosmetisk kirurgi”. Jag blev så öppen i slidan att sex inte längre var varken roligt, eller bra – för MIG. Kan tyckas ego – men min sambo struntar jag i, i detta tillfälle =) Utan JAG vill ha en bra sexupplevelse. Därför har jag opererat min slida så att den är mera tajt som innan. Detta är för mig ett medicinsk ingrepp – men vården anser det som fullkomligt kosmetiskt. Där skulle jag verkligen önska att man öppnade upp lite för ”varför” man behöver en sådan operation. Är det rent, fullt och helt o hållet utseende – jamen då är den ju kosmetisk såklart. Men så fort det finns en funktionsproblematik (för slapp slida för sex, för långa blygdläppar som fastnar överallt och skaver osv osv) så behöver vi ju få hjälp.

  • Ja… Jag håller med dig. Sen så får ju knappt alla som behöver det en operation ens för att hålla kiss och bajs inne, så jag känner att det är långt kvar till att de operationerna du beskriver kommer omfattas av sjukvården…Men de regelrätta kosmetiska operationerna jag tror man menar bör förbjudas är typ blygdläppsförminskning av enbart estetiska skäl.

   • Ja, det kommer att ta lång tid innan vi är där. Men små steg framåt är också framåt =). Tids nog hoppas jag de prioriterar upp kvinnors behov av funktionella underliv. Din blogg är ett mycket bra exempel på att alla dessa viktiga frågor tas upp. Du är med att skapa de där stegen framåt. Det är verkligen bra! =)

 • Bra intressant inlägg. Jag har som sagt gjort en liknande operation som Mia ovan och enligt vården var det enbart skönhetsvård medan det enligt mig var för att återställa funktion och inget annat. Hade det varit förbjudet att göra privat vad hade jag gjort då?

  Sedan är det ju himla svårt, var ska man dra gränsen liksom? Nu talar vi såklart enbart om vuxna myndiga kvinnor och deras kroppar. Ingenting annat. Och även vuxna kvinnor kan ju känna press på sig att deras kön ska se ut på ett visst sätt och om det leder till att de utför operationer som har hög risk att orsaka fysiska problem som ej fanns tidigare är det något som vi verkligen bör motverka. Samtidigt hör jag inga röster för att förbjuda annan skönhetsvård, tex botox, bröstoperationer (kan verkligen leda till jobbiga komplikationer), fettsugning osv. Alla ingrepp som är helt onödiga medicinsk och som oftast ej utförs av landstinget men ingen förbjuder dig att göra det privat.

  Tror det liksom är själva förbjudandet som jag har så svårt för. Om en vuxen kvinna vill minska sina inre blygdläppar och hon får utförlig information om alla risker och vilka problem det kan medföra och ändå vill göra det, samt betalar själv, ska hon ändå inte få genomgå ingreppet? Kändes väldigt mycket som att artikeln ville dumförklara kvinnor (inget nytt precis) och beskriver oss som våp, helt styrda av yttre krav på utseende, som ej förstår vårt eget bästa och därför måste nog lite välmenande lagstiftning till…urk liksom.

  Aja det var mest lite allmänna funderingar. Tack för ditt inlägg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *