Kan man se bäckenbottenanspänning utifrån?

Kan man se bäckenbottenanspänning utifrån?

Går bäckenbottenknip att se på utsidan?

Svaret är NEJ!

Jag vill vara OTROLIGT tydlig här. Du kan ALDRIG uttala dig om en annan persons knipförmåga utifrån en koll av exempelvis magmuskulaturen!

Även om du i din profession faktiskt gör en observation av en persons knipförmåga till och med vagianlt, kommer detta inte ge tillräckligt mycket information. Ett synligt knip kan ge tecken på fungerande muskelfunktion av de ytligaste musklerna, men måste nödvändigtvis inte säga någonting om hur stängningsfunktionen från levatormuskulaturen är.  Och en kraftig palperbar muskelkontraktion måste heller inte alltid synas utanpå.

Att göra en bedömning av bäckenbotten utan vaginal undersökning är som att bedöma en knäskada igenom jeansen. Bedömaren kan egentligen inte uttala sig om någonting.

Men det här med magen då?

Jag träffar otroligt många patienter som fått höra att om de bara känner en liten anspänning i magen strax innanför höftbenen så är knipet okej. Detta är sanning med en modifikation!

 1. Det är inte möjligt att knipa bäckenbotten utan att få en anspänning i djupa magmusklerna.
 2. Det är dock möjligt att spänna samma magmuskler, utan att få anspänning i bäckenbotten!

Om du redan har undersökt och försäkrat dig om att bäckenbottens förmåga till anspänning är okej, kan du kanske ge rådet att fortsätta knip med en liten koll på att magen anspänns. Men så fort personen ifråga faktiskt spänner magen, är värdet på informationen lika med noll.

När bäckenbotten anspänns kommer djupa magmuskler automatiskt med, men det behöver inte fungera på motsatt sätt. Kvinnor som har bäckenbottendysfunktion kan ha ett helt motsatt mönster – när de spänner magen ökar istället trycket mot bäckenbotten!

Du som jobbar med träning och instruerar övningar bör  vara mycket försiktig i dina uttalanden om bäckenbottenfunktion. Vi kan aldrig säga något om dessa musklers funktion utan att ha känt hur de jobbar.

 

Alla inläggen i serien:

Referenser:

Evaluation of female pelvic floor muscle function and strength.

Physical therapy for the pelvic floor

Diagnosis of levator avulsion injury: a comparison of three methods

Urogynekologi

Co-activation of the abdominal and pelvic floor muscles during voluntary exercises

Evidence for benefit of transversus abdominis training alone or in combination with pelvic floor muscle training to treat female urinary incontinence: A systematic review

Previous

Next

2 Comments

 • Hej!

  Du skriver att det alltid blir en anspänning i de djupa magmusklerna när man kniper.

  Jag kan knipa hårt och länge (kramar nästan av fingret), men jag kan inte känna någon anspänning i magen. Kan spänna de musklerna med flit, det både syns och känns, men det verkar alltså inte ske automatisk när jag kniper. Har du någon tanke om vad/om jag gör något fel?

  Till info så har jag precis blivit diagnostiserad m vestibulit och tillhörande vaginism och överspänt bäcken. Gör därför knipövningar för att försöka få bäckenet att slappna av/kunna lära mg att slappna av på kommando.

  • Jättesvårt att svara på, men är du så stark/spänd i bäckenbotten är det inte ett problem att du inte känner en samtidigt spänning i magen. Kanske är du också lite aktiverad i magen till att börja med? Anspänningen ska inte vara stor alls, kanske har du den redan i ditt grundläge.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *