Saker ingen berättar för dig som gravid

Saker ingen berättar för dig som gravid

Många gravida läser och läser och läser. Förbereder sig mentalt med att läsa i forum, i böcker och fråga om råd. De samlar på sig information och försöker planera.

Jag var också sådan.

Här kommer min lista på saker som jag inte lyckades läsa mig till innan första barnet föddes:

 • Förlossningsutfallet ligger inte i dina händer. Det ÄR bra att vara förberedd, men lägg inte en massa drömmar och förväntingar på att bebisen ska födas under vissa specifika omständigheter. Planera och skriv förlossningsbrev och läs allt du kommer över. Men ingen förberedelse i världen kommer förebygg havandeskapsförgiftning, att bebisens hjärtljud plötsligt sjunker eller om bebisen bestämmer sig för att komma ut med en hand på huvudet. Du kan vara förberedd, men du har väldigt liten chans att det blir precis som du tänkt. 
 • Det är på något sätt en miss i planeringen att du påbörjar ditt livs viktigaste jobb, när du är som mest slutkörd. När folk säger ”sov när bebisen sover” är det inte för att de vill lämna dig med typ världens svåraste gåta att lösa, utan för att vi alla varit där. De VET så väl att du behöver vilan. När alla celler i din kropp skriker efter vila – vila. Diska inte!
 • Du kommer aldrig bli klar med tvätten. Så fort du satt på tvättmaskinen kommer du lägga ner något nytt i tvättkorgen. Du_kommer_inte_bli_klar. När du accepterar det har du kommit en lång bit på vägen i föräldraskapsprocessen. 
 • Det finns problem utan lösningar. När du står där med ett barn som gråter otröstligt och inte kommer till ro kommer du googla, och du kommer tro att det finns lösningar och att du kan bestämma hur det ska bli. Du bestämmer inte över någonting. Du kan däremot bestämma dig för att inte stressa upp dig, att det du ska göra imorgon helt enkelt får läggas på is, och bara hänga fast vid hoppet. This too shall pass.
 • Du har ingen aning. Du läser om bebisar och anknytning och intalas att eftersom du har burit barnet i magen i nio månader så har du ett försprång i att förstå och tolka den lilla individen i dina armar. Men sanningen är att du är skittrött och inte ens förstår klar och tydlig talad svenska, än mindre kommunikationen som sker vid skrik och gurgel.
 • Du undrar om du någonsin kommer få sitta igenom en middag med din partner igen. Och om ni någonsin kommer få avsluta meningar ni säger till varandra. Det tar sin tid. Det kommer tillbaks.
 • Folk säger till dig att du ska be om hjälp, men du är för trött för att ens lista ut hur du ska ge instruktioner om var de ska ställa undan den rena disken.
 • Det är långtråkigt och ensamt att bara vara hemma, men att gå ut bland folk är rena tortyren då du bara ser skenande bussar och dödliga sjukdomar hängande från folks snoriga näsor var du än tittar.
 • Du ser dig själv i spegeln och undrar hur lång den där graviditeten var egentligen. Har jag åldrats tio år? undrar du.Det har du inte, men järnbrist och hormoner och sömnbrist gör sitt. En vacker dag kommer du inse att du åldrats typ exakt 1,5 år, och att du nu faktiskt är mer nöjd än någonsin.
 • Du förstår efter hand alla föräldraskapsclichéer du någonsin hört, och någon gång kommer du landa i en lycka du aldrig känt förut.

Vad önskar du att du hade vetat? Fyll på med det du hade velat veta innan du blev förälder!

Wollmar några timmar gammal, en nykläckt bebis och en nyspräckt mamma. 

Previous

Next

24 Comments

 • Jag önskar att jag hade vetat mer om förlossningsskador, och att det finns det liv efter dem. Jag önskar att jag hade förstått hur sårbar man är. Jag önskar att jag hade vetat mer om alla problem som kan uppstå, så jag inte hade känt mig så otroligt misslyckad när kroppen gick sönder och amningen aldrig kom igång och psyket inte pallade.

  • Det här är typ det värsta. En förlossningsskada är INTE ETT MISSLYCKANDE. Inte för föderskan i alla fall. Det borde typ stå som en såndär cheezy snirklig stor väggtext på BB… Carpe diem och så det, typ.

 • Jag önskar jag hade vetat att det är okej att välja bort amning om man vill. Jag hatade att amma första barnet och överallt fick jag veta hur amning är det bästa och att amning är något självklart.
  Jag var olycklig i 5 månader!
  Andra barnet fick flaska från start, och jag är lycklig!

 • TACK!!!!! men ni glömde en sak: att man alltid kan vända sig till BBBB (Bästa BakingBabies-Bloggen) för värme, humor och information.

 • Riktigt bra och roligt skrivet 🙂

  Jag önskar jag hade vetat hur förbannat ont det gör att amma i början, även om både man själv och barnent gör rätt – jag satt och bet i en av de små kräks-trasorna mellan vecka 2 och 3…

 • Amningen – hur svårt och jobbigt det är. Hur många, delvis motstridiga, råd det finns och hur svårt det är att få bebisen att följa dem. Och hur mycket känslor som är kopplade till amning eller matning av sitt barn.

 • Tack för bästa listan!
  Vill lägga till:
  + att ditt barn har en personlighet och kanske inte alls är som norm-barnet och därför funkar inte de där käcka råden som tanter ger dig. Och så har ni precis träffats, du är astrött och hen HELT ny på att kommunicera.
  + att du inte kan räkna med att få bra råd om amningen på BB, ibland inte heller på BVC. Att du måste läsa på själv och be om hjälp hos amningshjälpen om det krisar.
  + att du inte kan räkna med bra eftervård.
  Att du själv måste läsa på (här!) och be om hjälp när det behövs.
  + att bebisen ofta vill vara på dig hela hela tiden.
  + att du kommer vara svag, ha ont, vara vinglig i kroppen inte bara några dagar utan länge. Att du ska vara försiktig med din kropp framförallt i början även om du haft en alldeles normal förlossning.
  + att det är lätt att göra knipövningar fel. Be att de kollar ditt knip på efterkontrollen eller egentligen vore det ju bra att göra det tidigare….
  + att BakingBabies finns!

 • 1. Att påståendet ”bebisar sover hela tiden” inte innebär att du nödvändigtvis får sova eller tillfälle att göra något annat just då eftersom bebisen kanske bara sover PÅ dig eller i en vagn som aldrig får stanna/byta från utomhus till inomhus. De somnar inte heller automatiskt bara för att de är trötta utan kan behövas vaggas, skumpas, ammas till sömns VARJE GÅNG, varenda en av alla tjugo 20-minuterssovstunder på ett dygn kan kräva sån åtgärd, alternativet är att hen skriker som om hen höll på att dö av tarmvred. Det (skriket, inte tarmvred gudskelov) sker ändå om du är för långsam med att fatta att det är sova hen behöver!

  2. Typ alla bebisar under 3 månader har ont i magen titt som tätt och det spelar i stort sett ingen roll om du gör magmassage, byter d-droppar till magdroppar med d-vitamin för dyra pengar eller utesluter mjölk, koffein, pepparkakor, socker, baljväxter och typ allt annat än smörgåsrån ur din diet (för att det inte ska gå över i bröstmjölken om du ammar), för bebisen kommer ha ont i magen ändå. Eller så är det inte ens magen som är problemet, den är kanske bara ledsen. Du kommer inte veta och du kan inte göra något annat än att trösta, trösta dig själv med att det går över.

  3. Kvällsoro finns och är jättevanligt trots att det inte finns någon säkrare källa till info om det på internet än familjeliv. Små bebisar är ofta askinkiga hela kvällarna, varje kväll. Turas om att skumpa i sele/sjal eller amma om det funkar. Det går också över.

  4. Åtminstone för den som fött barnet verkar det av hormonella skäl ofta bli nån form av öppet spjäll mellan bebisens och dina egna känslor. Skriker barnet så kommer det att kännas som att någon river sönder dig inuti med ångestklor, därav allt googlande på magont tex. Du har eventuellt inte tillgång till din vanliga vuxenförmåga att hantera känslor utan kommer på riktigt få panik och katastroftankar av tanken på att ditt barn är ledset. Det här går typ över litegrann, men varje gång din 2-åring vaknar och ropar på natten kommer du fortfarande vakna omedelbart med fullt adrenalinpåslag, för din kropp är numera permanent kopplad till den där andra lilla kroppen och allt som känns i den känns i din.

  • 5. Ah just det, du kommer vara permanent kladdig i typ 6 månader, din kropp kommer tex läcka blod och mjölk och sannolikt svettas helt fånigt mycket, och bebisen kommer läcka alla kroppsvätskor du själv förhoppningsvis inte står för, som kräks, kiss och bajs!

   6. Huden på magen kanske drar ihop sig lika fint som på instagram. Eller så kommer den hänga som en rynkig gubbpung i ett år, kanske för alltid. Men bli inte jätteledsen om den fortfarande ser ut som skit några månader senare liksom, det blir bättre, men långsamt.

  • Åh, känner igen det där sista! Men mest på första barnet. Det knäppaste var att jag vaknade på nätterna för att kolla att Wollmar (knappt två år då)andades när vi hade en nyfödd lillebror, som jag ändå vara ganska chill med. Så kanske går det liksom djupast (mamman är mest känslig?) för första barnet? Med lillebror var jag myyyyycket lugnare med allt.

   • Haha hoppas på att det blir samma för mig (lillasyster är beräknad imorgon!), den här gången är jag i alla fall beredd på kaoz och har noll förväntningar på typ mammaharmoni och sånt, så kan bara bli positivt överaskad! Kanske har kroppen typ tömt sina stressresurser lite på första barnet? Ja plus att jag vet att bebisen inte dör för att den skriker, även om det känns så, så värd kunskap ändå.

 • 1. Att man typ inte kan gå efter förlossningen och att det känns som ”allt” ska ramla ut där nere men att det faktiskt går över så småningom.
  2. Att bebisen vill amma konstant.
  3. Att bebisen kanske bara vill sova på dig/nära dig/med bröstet i munnen och att bebisen inte bryr sig ett skit om Socialstyrelsens rekommendationer. Bebisen vill helst inte att du lägger ner hen överhuvudtaget.
  4. Att ta sig ut på promenad tar timmar från start till mål.
  5. Att du kommer kompensera sömnbrist med fika, kaffe, godis, online-pizza – alltså ingen idé om att bli ditt eventuellt gamla nyttiga jag de första månaderna.

 • Instämmer med dem som önskat mer information om amning den första tiden (innan man kommit igång ordentligt och vant sig, innan mjölkproduktionen matchar bebisens aptit, medan det ännu gör ont).
  En annan grej är hur nojig och orolig man kan bli för att någonting ska hända ens barn – eller en själv, så att man inte kan ta hand om dem mer, därför att man älskar dem så otroligt mycket.
  Och så önskar jag att jag hade vetat exakt hur mycket tröttare man är efter andra förlossningen än efter den första – och då hade jag om möjligt en ännu lättare förlossning än första gången + en bebis som redan nu vid 2 månaders ålder sover igenom nätterna så jag borde verkligen inte klaga! Men det är bl.a. just det där med tvätten som aldrig tar slut, bebisen som i motsats till på natten knappt sover alls på dagen, plus att nu är de två som konstant kräver min fulla uppmärksamhet med sina olika men lika viktiga behov.
  Å andra sidan hade det ju inte ändrat något, jag hade ju inte valt att inte ha barn även om jag vetat allt detta 😉

 • Att man inte får en paus mellan 45 timmars förlossning och ta hand om nytt spädbarn.
  Att vilken sorts förlossning du har kommer påverka din start som mamma.
  Jag har fött två barn nu och skillnaden på att missa 2 nätters sömn pga långdragen förlossning mot en 12 timmars dag förlossning, sån jäkla skillnad.
  Jag var ett vrak så himla länge med första barnet.

  Att blodklumpar stora som tennisbollar kan komma ut dagarna efter förlossning och det är normalt.

  Att man inte kan se filmer med barn som far illa eller titta på nyheterna på mycket länge pga alla hemskheter som är omöjliga att hanterar.

  Mm mm mm mm

 • Att man slutar existera som person när barnet kommer – alla pratar bara om barnet, ingen frågar hur du mår.
  Att du inte behöver skämmas över att vilja hoppa från en bro för att du är så vansinnigt trött av sömnbrist och energibrist på grund av amning, utan att det faktiskt finns de som vill och borde få chansen att hjälpa dig – även om BVC struntar högaktningsfullt i att bebisen har en mamma som också behöver må bra.
  Att bebisar inte somnar av sig själva när du vill.
  Att vissa bebisar bara sover en halvtimme i sträck – oavsett hur mycket du behöver sova.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *