Framfall och åldrande

Framfall och åldrande

Kommer jag få framfall när jag blir äldre?

Om jag redan har framfall, kommer det bli värre?

Vem får framfall?

35 procent av alla kvinnor kommer få någon form av diagnostiserat framfall. Kvinnor med fetma har en ökad risk att drabbas, på grund av belastningen som läggs på bäckenbotten. Likaså kommer kronisk hosta, kronisk förstoppning och tunga lyft i arbetet öka risken. Risken för framfall ökar efter en vaginal förlossning,  och efter vissa operationer, skador eller trauman i bäckenområdet.

Risken ökar också med åldern, men att få framfall ska inte anses som en normal del av åldrandet. Mellan 50-70% av alla kvinnor som fött barn har buktande slidväggar och framfallstendenser. Långt ifrån alla behöver söka vård för detta.

Hur känns ett framfall?

Detta har jag skrivit ett helt inlägg om tidigare. Kortfattat kan symtomen utgöras av en känsla av att något buktar i slidan, och en upplevelse av tryck, tyngd och/eller drag. Ibland kan besvären också höra ihop med ländryggssmärta eller annan värk. Framfall kan också höra ihop med inkontinens eller svårigheter att tömma tarmen samt ge obehag vid samlag.

 

Hur behandlas framfall?

Mindre framfall kan ofta behandlas med bäckenbottenträning, livsstilsförändringar och goda toalettvanor (undvika förstoppning). Vissa framfall kan också behandlas med ringar eller pessar.

När inte de ”konservativa” alternativen räcker till kan framfall opereras. Vid 80 års ålder kommer en av 10 kvinnor har opererats för framfall. Det finns alltid en risk att en operation behöver göras om igen, och detta kan ibland vara en anledning till att läkarna vill vänta så länge som möjligt med att operera hos en kvinna som är förhållandevis ung. Även om operationsmetoderna blir allt bättre finns det troligen gränser för hur många om-operationer som kan göras med gott resultat.

Men måste det bli sämre med tiden?

Viss forskning visar att framfall inte alls behöver vara så kroniskt och progressivt som det tidigare uppfattats vara. En spontan återhämtning sker, framförallt för de mindre framfallen och efter förlossningar. Mindre framfall kan ses som ett flukturerande tillstånd. Störst risk för att utveckla fullt utvecklade framfall med åldern gäller kvinnor med högt BMI, stort midjemått och som fött många barn vaginalt. Det verkar som att kvinnor som har en buktande slidvägg/milt framfall efter en förlossning med ganska liten sannolikhet kommer få en förvärrad progress under de närmsta 3 åren (det är så långt forskningen mätt i tid).

Hormonförändringarna som infaller med kvinnans åldrande/klimakteriet kommer öka risken för framfall generellt, men det finns inget som säger att ett framfall MÅSTE bli värre. Det finns många faktorer som kan påverka, och att hålla en normalvikt, ha en stark bäckenbotten och en måttlig nivå på belastningen på kroppen verkar vara skyddande.

bäckenbotten crope

Referenser:

Progression and remission of pelvic organ prolapse: A longitudinal study of menopausal women

Menopause, Aging, Pelvic Organ Prolapse, and Dysfunction

Age-related pelvic floor modifications and prolapse risk factors in postmenopausal women.

Previous

Next

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *