Framfall och sex

Framfall och sex

Framfall och sex – Fysioterapeuten resonerar

Påverkan på den sexuella identiteten

Framfall kan påverka en kvinnas uppfattning av kroppen och sig själv när det kommer till sex. En del skäms och oroar sig för samlivet, framförallt om det handlar om en ny relation. Framfall och sex är två saker som absolut inte behöver vara icke-kompatibla och jag ska försöka ta er igenom ett resonemang om detta.

 

Kommer min partner märka?

Om du har ett litet till mellanstort framfall kommer din partner troligtvis inte märka något alls. Inte ens vid penetrerande sex brukar de mindre framfallen vara i vägen. Slidväggarna är normalt så mjuka och eftergivliga att de liksom ”hänger med” i vad som händer. Om samlag inte känns bra för dig är det en annan sak, och det är i så fall en anledning att söka hjälp. Framfallet borde inte påverka din partners upplevelse vid penetrerande samlag

Hur kan sex fungera bra trots framfall?

  • Använd bra glidmedel

Ni kan behöva lite hjälp på traven för att penetration ska fungera bra. Testa dig fram eller fråga om råd på apoteket.

  • Bäckenbottenträna regelbundet

Starka bäckenbottenmuskler kan hjälpa dig att förstärka både känslan av upphetsning och förmågan till orgasm. (Bäckenbottenträning för män kan också hjälpa till med erektionsförmågan, så när det gäller sex gagnas både män och kvinnor av knipövningarna! )

  • Försök slappna av

Oron för att sex inte kommer kännas bra kan leda till att… sex inte känns bra. Om du inte kan komma förbi tankar eller oro rekommenderar jag starkt att du pratar med något om detta. Börja med din partner, en vän eller boka tid hos en bra sexolog.

Kan sex förvärra mitt framfall?

Ett framfall betyder att vaginas väggar buktar nedåt eller att din livmoder har sänkts. Sex kommer inte dra eller pressa ner dessa strukturer ytterligare. Jag funderar över om införandet av större föremål i vagina eller sex som är mer våldsamt kan ha en förvärrande effekt, men har inget bra svar på frågan. Då är det alltså egentligen då inte sex i sig som är problemet, utan uttjänjningen eller våldet.

En del kvinnor upplever inte samlag som bekvämt, och detta kan vara beroende av framfallstyp och svårighetsgrad. Ibland handlar obehaget inte om framfallet i sig, utan om spänningar i bäckenbotten, ärrvävnad efter förlossning eller muskulära triggerpunkter.

Tips för detta finns bland annat här:

Muskelbehandling för en överspänd bäckenbotten

Att träna avslappning i bäckenbotten

Ärrvävnad efter förlossningsskador och gynekologiska operationer

Ibland kan positionen vid penetrerande samlag spela roll. Exempelvis kan sidliggande med ryggen mot partnern minska djupet på penetrationen och minska obehaget.

Framfall och sex

Det finns inga enkla svar, men du ska utgå från att du är facit. Finns det inte sätt att få till att samlag fungerar bra för dig, trots ditt framfall, uppmanar jag dig att boka tid hos en gynekolog.

 

Previous

Next

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *