Bäckensmärta efter förlossningen – en serie

Bäckensmärta efter förlossningen

När vi hade frågestund senast fick jag ett gäng frågor om bäckensmärta efter förlossning och jag tänkte därför göra en lite miniserie där jag svarar på ett gäng av dessa frågor.

bäckensmärta efter graviditet

Det här är både ett hat- och älsklingsämne för mig.

Älsklingsämne för att jag just nu faktiskt är involverad i att skriva en vetenskaplig artikel om ämnet (om predisponerande faktorer för bäckensmärta efter graviditet).

Hatämne för att det också inom detta område står så övertydligt hur lite vi faktiskt vet. På mina sämre dagar tänker jag ”vi vet inte vad det beror på, vi vet inte vad vi ska göra åt det”. Men det är på ett forskningsmässigt plan, rent kliniskt i mitt arbete är jag långt ifrån så negativ. Jag tycker ofta att jag ser många kvinnor som blir bra eller i alla fall rejält mycket bättre.

Flera av er frågade hur man göra för att få hjälp. Jag brukar landa i samma påstående:

Var en besvärlig patient.

Vägra nöj dig med svaret att det kommer gå över av sig själv, om du själv inte tror att det kommer göra det.

Nöj dig inte med rådet att vänta tills du slutat amma.

Om du inte får bra personkemi med den du träffar, byt.

Var hittar jag någon bra då?

  1. Leta på fysioterapeuterna/hitta fysioterapeut. Alla på den listan jobbar inte med bäckensmärta, och inte heller i primärvård. Men har du tur får du napp med en gång när du letar där.
  2.  i Stockholm finns många bra, tycker jag. I min lilla grupp finns Kerstin. på Team Aktiv i Hässelby, Helena på Rehab Västra Bromma, Emma på Brommaplans fysioterapi (och hör ni bland annat på ett avsnitt av förlossningspodden där hon är med och pratar om bäckensmärta) och så Sara som jobbar på Friskispraktiken (och hon har bland annat varit med och skrivit de uppdaterade riktlinjerna för graviditetsrelaterad bäckensmärta.)
  3. Och som sagt, leta efter ungefär lika delar av yrkesmässiga skills som efter en person du får bra personkemi/förtroende för. Det är suuuuperviktigt.

Frågorna jag tänkte svara på i denna serie är:

20 November: Into och tips på var du kan hitta hjälp

21 November: Vad är bäckensmärta efter förlossningen egentligen?

22 November: Behandling av bäckensmärta efter förlossning

23 November: Hur avgör jag vad som är bra och dålig smärta?

24 November: Har bäckenbotten något med saken att göra?

 

Previous

Next

2 Comments

  • Det är ju jättebra att det finns riktlinjer för behandling av bäckenbotten smärtor även om jag tyckte det var väldigt vagt. Men hur kommer det sig att det finns så lite artiklar i ämnet? Om riktlinjerna ska baseras på vetenskapliga artiklar så behöver även fler fysioterapeuter/läkare skriva dessa artiklar. Dvs det behövs ordentlig granskning, dokumentation och publicering av den behandling som ges i dessa fall.

    • Det här inlägget handlar om ortopediska bäckensmärtor och inte gynekologiska bäckenbottensnärtor, vi skiljer ganska distinkt på dem även om de såklart kan finnas hos samma individer. Såklart finns inte tillräckligt, men senaste åren har det kommit mycket om just bäckensmärta. I Sverige finns bland annat Annelie Gutke som är en av de mest framstående forskarna. Sedan att det metodologiskt är svårt att göra studier med jättetydliga och kliniskt användbara resultat är en annan sak…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *