En dålig föräldraperiod

En dålig föräldraperiod

Louise skriver inlägg om ”När man bara är trött” som ett resonemang kring ämnet att hantera sitt föräldraskap när man har en tuff period som förälder. I rubriken och hennes första stycke tycker jag det viktigaste ligger!

Att när du har en dålig/tuffare föräldraperiod är det mest troligt för att du är trött.

Möjligen stressad också, men oftast trött.

Det är så viktigt, tycker jag. Att se problemet för vad det är. Det är så jättelätt att klanka ner på sig själv och tänka att jag är en dålig förälder. (Jag vet inte om ni minns det här inlägget?). Men i nästan exakt hundra procent av fallen när jag brister som förälder är det för att jag är helt slut. Det känns oftast svårare att typ göra om sig själv til en bättre människa, än vad det är att försöka få till lite mer sömn/återhämtning. Även om sömn/återhämtning kan vara svårt nog att få… Men ni fattar.

wp-image-374024891jpg.jpg

Louise sammanfattar i en 8-punktslista vad hon brukar göra, och jag tänkte göra något liknande:

 • Prata om det. För oss är ofta dåligt mående/dåligt föräldraskap/trötthet något som liksom smyger sig på. Vi inser ofta efter en tids ångestklump i magen att vi i första hand behöver prata om att vi mår dåligt.
 • När jag och Joseph fått prata om det kan vi ofta planera in någon slags åtgärd. Visst låter det ospontant, men det är ju litegrann så livet är just nu.
 • Åtgärden är ofta a) sovmorgon varsin helgdag eller b) egentid med studier/blogg/promenad/något annat. Om vi  bara får känna oss ostört produktiva med något som är roligt upplever vi oss ofta mer återhämtade.
 • Laga mat kvällen innan. Inget är så stressande som att stå och hetslaga mat under hell hour med skrikiga barn. Vi lägger barnen och kör en intensiv hackande/fixande/förberedande matlagningstimme innan vi landar i soffan.
 • Mat på hemkörning har vi kört i över ett år nu, och det är fortfarande revolutionerande behagligt. Det är verkligen inte prioriterat att själv gå till butiken, stå i kö och sedan bära hem påsarna. Den energin lägger vi hellre på annat.
 • Vi tänker också att barnen faktiskt FÅR ha tråkigt ibland, och att de behöver se livets vardaglighet. Det får vara med i tvättstugan, hänga runt när vi dammsuger och torka disken hjälpligt då och då. Vi fick tipset av några vänner när våra barn var riktigt små att det är slöseri på barnfri tid att städa, och det är det verkligen. Hellre en halvtimme extra på lägenhetsstäd MED barnen än hela veckostädningen UTAN dem. Den tiden kan vi behöva för att sitta med en godisskål och titta på serier…

Just nu är vi båda jättetrötta och till och från rätt stressade över jobb/plugg. I detta nu hjälper det också en hel del med att ha en nära förestående resa att drömma om…

Berätta, hur tänker och gör du?

Previous

Next

3 Comments

 • Hoppas att det åtminstone blir paus i jobb och pluggstress över jul så att ni får lite återhämtning! Som jag längtar till 21 dec, ska ta lite ledigt då 🙂

 • Alltså sista punkten! Min sambo lever helt och fullt efter den, så fort liten sover och jag inte är hemma så läggs benet på sofflocket (så att säga). Själv fixar/plockar/städar jag som besatt.. Blir sur och tycker det känns sunkigt och könsrolligt även om vi absolut gör typ lika mycket bara vid olika tillfällen. Ska också börja utnyttja barnfritid bättre 😉

 • Åh precis vad jag behövde läsa denna kväll efter att ha haft utbrott på utbrott idag. Slutade läggningen av treåringen med att jag grät och bad om ursäkt för att jag skällt så mycket. Är supertrött för att jag har en bebis med öroninflammation och har knappt sovit en blund på två nätter.

  Tack för en bra blogg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *