Ont i bäckenet – påverkar bäckenbotten?

Ont i bäckenet – påverkar bäckenbotten?

Fysioterapeuten klargör sambandet mellan bäckenbotten och bäckensmärta.

pelvis 001

Kvinnor med graviditetsrelaterad bäckensmärta (tidigare kallat foglossning) har i några studier visats ha högre anspänningsgrad på bäckenbottenmusklerna i vila än kvinnor utan bäckensmärta. Forskarna tolkar detta som att detta hör ihop med en överaktivitet i musklerna, en slags överspänningstillstånd. Tänk dig som hur dina axlar blir när du frusit och stressat och kommer på att axlarna sitter strax under öronen. I likhet kan du råka hålla din bäckenbotten överspänd när du samtidigt försöker parera bäckensmärtor från omkringliggande leder.

Hur hänger det ihop?

Att bäckensmärta påverkar bäckenbottenfunktionen förklaras genom att graviditetens hormonella inverkan på bäckenet också medför en ändring i anspännings- och avspänningsmönstret på muskler kring bäckenet. På så vis ändras även musklernas funktionella styrka. Litegrann om hur detta funkar finns här. En ökad aktivitet i bäckenbotten kan vara kroppens automatiska svar på att försöka kompensera för nedsatt stabilitet i bäcken-rygg-regionen. Den ökade anspänningsgraden kommer alltså av en försämring av kroppens system för att reglera anspänning och kontroll av musklerna. Tyvärr kommer alltså de överspända musklerna bli extra starka, utan på sikt försvagade. Då kan en plötslig ökning av buktrycket under exempelvis hosta/nysning leda till att kvinnan läcker urin eftersom kroppens förmåga att snabbt och automatiskt ställa om till de ändrade tryckförhållandena är försämrade. Det finns också forskning där man sett tydliga samband mellan bäckensmärta och nedsatt sexuell förmåga.

bäcken 004

Bäckensmärta, bäckenbottensmärta?

Kvinnor med graviditetsrelaterad bäckensmärta har ofta smärta som går att provocera genom ett test som kallas Active Straight Leg test (ASLR). Detta test påvisar med stor sannolikhet på att  besvären hör ihop med kraftöverföringen mellan rygg-bäcken och ben. En kvinna kan uppvisa alla symtom på bäckensmärta och ha positivt på alla andra manuella bäckentester än ASLR. Ett negativt ASLR kan alltså betyda att kvinnan istället kompenserar kraftöverföringen genom en ökning av bäckenbottenanspänning.

Vad betyder då detta? Ja, helt enkelt att det finns kvinnor som förlägger en del av den muskulära obalansen till sin bäckenbotten som en kompensation för det som sker kring bäcken/rygg. Då riskerar kvinnan att också få besvär från sin bäckenbotten.

bäckenbotten crope
Bäckenbotten, den muskulära hängmattan

Hur vet jag om detta gäller mig?

Detta är litegrann av pudelns kärna. Du måste bli undersökt av en fysioterapeut som dels kan undersöka dina bäckenleder, men också vid behov kan göra en vaginal undersökning av bäckenbotten.

En kvinna med högt vilotonus på bäckenbotten ( överspänd bäckenbotten) ska inte i första hand träna knipövningar utan istället göra avspänningsövningar. Detta är ju fullt logiskt. Behandlingen av din bäckensmärta kan alltså komma att antingen inkludera knipövningar om du ”bara” är svag i bäckenbotten, men också avslappningsträning i bäckenbotten om det visar sig att du utvecklat överspänning i dessa muskler.

Om du faktiskt inte vet hur det står till med in bäckenbotten är det ofta mer sannolikt att klassisk bäckenbottenträning och knipövningar är rätt grej för dig. Men det kan vara klokt att fokusera ungefär lika mycket på avspänningen mellan knipen som det är att fokusera på själva alstring av kraft i knipet!

Frågor, funderingar eller egna erfarenheter? Berätta!

 

 

Det här inlägget är en del av en serie som publiceras i november 2016:

20 November: Into och tips på var du kan hitta hjälp

21 November: Vad är bäckensmärta efter förlossningen egentligen?

22 November: Behandling av bäckensmärta efter förlossning

23 November: Hur avgör jag vad som är bra och dålig smärta?

24 November: Har bäckenbotten något med saken att göra?

Previous

Next

5 Comments

  • Men hallå, när det kommer till andra anspända muskler jobbar vi väl ganska ofta med träning och anstängningen brukar underlätta påföljande avspänning??

    Bäckenbotten är visserligen så mycket mer än en muskel. En kollega fick möjlighet att i projektform jobba med basal kroppskännedom för centrum för sexulamedicin i Göteborg. Hennes beskrivning av hur de arbetar där var rent förfärlig. Det finns förstås många olika anledningar till att bäckenbotten kan vara anspänd, inte minst tidigare övergrepp t ex. På Centrum för sexualmedicin behandlade de överspända bäckenbottnar med töjövningar (som vi kanske sulle gjort med trapezius) så tjejerna (som redan var fyllad av skam för sitt sex-problem och som i flera fall varit med om övergrepp) fick med sig hela dildo-paket hem. Det låter inte klokt!!!

    Kan bara säga att från kollegans lilla pilotprojekt verkade basal kroppskännedom vara en vettig väg att gå =).

    • Jag håller med dig. Men det verkar ändå vara en vanlig åtgärd att jobba med töjning och triggerpunktsbehandling även i detta område. Jag vet inte hur det går till och ville inte ta upp det eftersom det varken verkar finnas evidens eller omfattande forskning på området. Ska höra mig för på gyn på mina studiedagar.

  • Hej!
    Tack för att du skriver! En sak jag inte helt förstår: kan en kvinna ha överspänd bäckenbotten men ändå urinläckage? Eller när blir det så försvagat så det blir läckage? Är det inte en överspänd bäckenbotten då längre? Har själv svårt att hitta avslappningen vid knipövningar. Funderar därför om jag kanske redan är spänd. Har andra tankar också som gör att det kanske är överspändhet i mitt fall. Fast jag födde vagnialt för 1 år sedan så då kanske överspändheten försvinner och så är det bara vanlig svaghet och fel teknik?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *