5 sätt att hjälpa nyblivna föräldrar

5 sätt att hjälpa nyblivna föräldrar

Uppvaktning av nyblivna föräldrar

I min familj är vi många systrar, och tillsammans har vi nu 10 barn och en syster har en ytterligare i magen. Är det något jag lärt mig av mina systrars och mina egna erfarenheter är att även om vi är ganska lika, har vi haft ganska olika upplevelser. Både av förlossningen, BB-vistelsen och tiden efter. Jag har varit och hälsat på en av systrarna på BB på när hon dagen efter förlossningen såg helt oberörd ut, bara lite mindre gravid än senast vi sågs. Jag själv har legat i blodpölar i en sjukhussäng dagar efter en förlossning och upplevt det oerhört integritetsbesvärligt att ha besök. Erfarenheterna gör ju såklart väldiga skillnader! Jag och Joseph har tillsammans sammanfattat våra 5 bästa tips för att hjälpa och fira nyblivna föräldrar.

wpid-IMG_20120831_192349.jpg
Två veckor gammal bebis och föräldrar…
 • Hör av dig och berätta hur glad du är över det nya livet.

Säg i första hand ”Grattis” och i andra hand ”hur mår ni?”. Lyssna på svaret, och visa att du är beredd att höra svaret även om det av någon anledning inte är rosenskimrande. Om det inte är läge för något längre samtal lämna ett öppet erbjudande:  ”Hör av er när som helst om ni behöver prata. Jag ska inte ge råd, jag vill bara lyssna!”

 • Lämna ett öppet erbjudande.

”Jag är jättejättesugen på att få komma och hälsa på er och er nya bebis. Jag kommer givetvis ta med mig mat/fika till oss alla och kommer diska innan jag går. Hör av er när ni vill ha besök”.

 • Vill du skicka över en present, gör det!

Blommor är fantastiskt, men lika gärna en matkasse. Fyll den med kaffe, god juice, färsk frukt, nötter och andra snacks som upplevs nyttiga. Om de nyblivna föräldrarna inte får så mycket ro till matlagning kan en blodsockerhöjare vara räddningen. Plus en nybliven mamma kan få ännu mer kraftiga cravings än under graviditeten.

 • ”Jag är i affären, är det något ni behöver?”

Att bara komma förbi med något föräldrarna behöver men inte vågar sig ut att handla kan vara en toppenidé. Har du tur kan då också få chansen att få en sneak peek på bebisen! Utan att för den sakens skull ha bokat det där med uppstyrda besöket.

 • Istället för att alla kommer med små bodies i storlek 56, köp något i storlek 68-74.

Och om familjen verkar behöva det, gå kanske ihop ett gäng och köp ett presentkort på något dyrare som kan behövas senare.

wpid-IMG_20121107_161526.jpg
Från back then när vi gjorde tackkort för uppvaktningen när Wollmar föddes

Vad är dina bästa tips och upplevelser?

Vilka är dina erfarenheter av hur folk INTE bör göra? Berätta!

 

Previous

Next

17 Comments

 • Min svärmor kom oinbjuden till bb 11 timmar efter att förlossningen blivit klar, tog bebisen ur min famn medan jag ammade och gick och satte sig en bit bort. Fyra år har gått, men jag lider fortfarande när jag tänker på det. Hon har aldrig varit barnvakt för jag kommer inte förbi detta.

  • Med vårt första barn gjorde min svärmor nåt liknande. Hon kom o hälsade på när han var några dagar gammal, satt o höll i honom flera timmar i sträck o stannade till halv tolv på kvällen. Jag fick panik o ångest men sa inget utan gick ut o kissade hunden o grinade i smyg. Med vårt andra barn hade jag innan bestämt mig för att våga säga ifrån, så värt! Ingen har tagit illa upp, hittills. Vad jag vet;)

 • Lagad mat som man bara kan värma snabbt och enkelt!! Det tipset fick jag av en sköterska när vi låg på neonatalen efter min son föddes i v 31+4. Svärmor hade fixat 10 matlådor som stod klara i kylen och frysen att bara värma…

 • Ja som du var inne på, att ge något extra till de nyblivna föräldrarna. Efter min första förlossning som var en riktig pärs var jag väldigt skör. Folk som kom hade med presenter till bebisen och var bara intresserade av honom. Inte så konstigt egentligen. Men det jättejobbigt. Jag hade behövt extra omtanke. Blommor och choklad och lite nackmassage typ.

  Och ta aldrig bebisen utan att fråga. Och visa när du frågar att ett nej hade varit okej. Har också skadad svärmorsrelation av bland annat denna anledning. Och av nästa punkt:

  Kritisera eller ifrågasätt INGENTING. Inte ens välmenande. Ge inga råd om detta inte efterfrågas. Allt kan upplevas som att föräldrarna inte skulle duga som föräldrar och detta är redan något som föräldrarna själva kanske känner.

  • Jag har också en skör relation till barnets farmor eftersom ”vi inte levt upp till hennes förväntningar”. Jag har blivit kritiserad för allt möjligt och nu när både jag och mannen sagt ifrån får vi höra att jag är känslig, elak och respektlös mot de äldre.

 • Jag vill inte ha några besök alls första tiden, tycker att det är jobbigt med folk som har av sig och säger att de är sååå sugna på att se den nyfödda. Skaffa egen bebis om du prompt måste se dom när de är helt nya. Barnet finns liksom kvar även efter några veckor och är ju inte mindre värdefull då. 🙂

  • Vill bara poängtera att ”du” inte är riktat till nån av er utan är vad jag skulle vilja svara de som ber om ett besök när jag har fått en nyfödd bebis.

 • Haha perfekt att uppmana gäster att dem får lov att ta hand om disken! Jag kan bara instämma. Jag fick oxå panik av svärmor.. hon skulle komma till BB, jag sa nej, hon ville att VI skulle komma och hälsa på henne efter 3dagar, jag sa nej, hon började typ låtsasgrina i telefon. Till slut packade vi in oss i bilen efter en vecka och hälsade på kärringen som såklart la beslag på min bebis och berättar att på hennes tid var det så skönt att få ligga o lata sig på BB i en vecka….

 • Instämmer i era tips!
  Något av det bästa vi gjorde var att bestämma att vi bara ville ha gäster varannan dag. Himla bra beslut när en har fullt upp med att vara nyblivna föräldrar.
  Jag håller med om tipset att ge något till de nyblivna föräldrarna också, inte bara till bebisen. Och var generös och ta med kvittot om du köper kläder; alla har inte samma smak och det är lätt att få för många plagg i en storlek.
  Stanna inte så länge första gången, fråga både om bebisen och om föräldrarnas upplevelse och ta absolut inte bebisen från föräldrarna utan att fråga om lov.
  För den delen så släpp inte heller bebisen i någon annans knä utan att fråga; det finns många anledningar till att inte alla vill/klarar/orkar hålla en nyföding direkt.
  Hoppa över kommentarer i stil med ”njut nu av den här tiden”. Det är inte alltid det första en gör när en har ont, är trött och alldeles omtumlad av omställningen. Det är inte heller så lätt att njuta som icke-födande när en ser sin partner må sådär.

 • Alla peppande kommentarer ”det här är den bästa tiden i livet” ”njuut” ”åh, jag är så avundsjuk” är inte det man bör säga till en nybliven mamma som blivit allvarligt förlossningsskadad med förlossningsdepression. Min känsla av misslyckande blev bara förstärkt. Jag kunde inte föda, inte amma och inte ens njuta av den där första tiden…

  Även ”men nästa gång blir det mycket bättre, när jag födde så…” är dåligt att säga. Jag mådde illa när jag ens tänkte på en eventuell ytterligare förlossning.

  Annars, tipset om att man tar disken! Wow! Önskar att fler tänkt så. Jag stod ihopkrupen av smärta och diskade efter svärfars besök med tårarna strömmande ner för kinderna. Han hade iofs köpt med ett kilo lösgodis som verkligen uppskattades…

 • Min svärmor klättrade upp i
  Vår säng på Huddinge sjukhus och la sig bredvid mig trots att jag var väldigt skör efter förlossningen. Nyförlöst med smärta och anemi samt med fruktansvärd ångest lever jag fortfarande med deta mardömsminne med henne som la sig intill. Detta hände 2003 och har följt mig som en känsla av ett psykologiskt övergrepp?!
  Har någon varit med om något liknande? Mina föräldrar som befann sig i rummet bara gapade. De vågade knappt hålla i vår lilla nyfödda och kom inte för egen vinning utan för att lämna frukt för att ge oss energi att orka som verkligen uppskattades.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *