Hormonernas roll i mjölkproduktion och amning

Hormonernas roll i mjölkproduktion och amning

Det finns två hormon som i störst utsträckning påverkar amningen – prolaktin och oxytoxin. När ett barn suger på bröstet kommer sensoriska impulser skickas från bröstvårtan till hjärnan. Som en respons på detta kommer en rad olika händelser utlösas.

Prolaktin

Prolaktin är ett hormon som ökar kraftigt under graviditeten, och som stimulerar tillväxt av brösten som en förberedelse inför mjölkproduktionen. Andra hormon, som också finns i hög dos under graviditeten (progesteron och östrogen) blockerar prolaktinets mjölkproducerande funktion just då och där. Efter förlossningen, när moderkakan släppt, faller nivåerna av östrogen och progestern drastiskt och prolaktin hindras inte längre från att vara med och framställa bröstmjölk.

Prolaktinnivåerna ökar av att barnet suger på bröstet, och nivåerna är som högst 30 minuter efter påbörjad amning. Dess största verkan är alltså att påbörja produktion inför nästa amningstillfälle. Under de första veckorna av amning kommer barnet stimulera bröstet pfta, och ju mer barnet suger på bröstet, desto mer prolaktin frisläpps och desto mer mjölk produceras. Därför är tät amning speciellt viktigt i början för att etablera amningen. Bara efter några veckor är sambandet mellan hög prolaktinhalt och hög mjölkproduktion inte lika tät.

Prolaktin produceras och frisläpps som mest på kvälls- och nattetid. Att amma mycket på kvällen är således en viktig del för att hålla upp mjölkmängden.

Amning som preventivmetod

Att barnet suger på bröstet frisätter andra hormon som bidrar till att hålla ägglossning och menstruation borta. Att amma mycket på kvällen är extra viktigt även för frisättningen av dessa, så önskar du att amningen ska vara även graviditetspreventiv så bör du satsa på mycket kvällsamning. Amning kan fungera som ett 98% preventivmedel (vilket är lika bra som alla andra) under förutsättning att tre kriterier uppfylls:

 • Barnet får enbart ammas och ammas under både dag och nattetid. Så fort det går 6 timmar eller mer mellan amningstillfällena kan ägglossning ske.
 • Mamman får inte ha mens. Menstruation betyder att det finns ägglossning och är synonymt med risk för att bli gravid. Vissa kvinnor återfår menstruation så snabbt som 2-3 månader efter förlossningen, även om de helammar.
 • Barnet får inte vara mer än 6 månader gammalt. Efter detta ökar sannolikheten för ägglossning, och ägglossning sker innan menstruationen. Så efter 6 månader är amning ingen pålitlig preventivmetod.

Oxytocin

Oxytocin är det andra stora amningshormonet, och detta hormon gör att mjölken frisätts. Oxytocin frisätts snabbare än prolaktin under amningen, och gör så att mjölken flödar ut ur bröstet. Om mamman har väldigt ont eller är känslomässigt ur fas, kan oxytocinreflexen störas. Då kan det bli svårt att få till utdrivningsreflexen under en period. Oxytocin kommer också bidra till att livmodern drar ihop sig efter förlossningen, och detta kan göra riktigt ont under amningen de första dagarna.

Oxytocin har en viktig roll för anknytningen mellan föräldrar och barn, och frisättning av oxytocin förstärker modersbeteende och ger lugn och ro. Oxytocin frisättt även vid hudkontakt.

Åter- eller nyproduktion av amning utan graviditet/förlossning

De flesta kvinnor kan få bröstmjölk igen oavsett hur många år som gått sedan de senaste ammade. Det är naturligtvis enklare för kvinnor som slutade för inte så länge sedan. Stimulering av bröst sker lättast genom att ett barn suger på bröstet ofta och mycket. Prolaktin frigörs av känselinputen som skapar tillväxt av mjölkgångar inne i bröstet och sätter igång produktion av bröstmjölk. En kvinna som önskar amma ett barn hon inte själv varit gravid med rekommenderas att börja stimulera brösten via handmjölkning eller pump några veckor till månader innan barnet kommer till familjen. Det kan ta allt från fyra dagar till sex veckor att börja producera bröstmjölk.

Referens:

Infant and young child feeding, WHO.

Amningsguiden

Previous

Next

7 Comments

 • Älskar sån här info! Hur funkar hormonerna om man ammar och är gravid samtidigt? Vet att produktionen går ner en del, men ”hindrar” man graviditetshormonerna på nåt sätt om man ammar mycket?

  • Nej, det ska det inte göra! Jag nämnde detta med amning under graviditet kort i ett inlägg om oxytocin för någon månad sedan.

 • Jag kämpade med min amning i 3,5 månader, men min mjölkproduktion blev aldrig tillräcklig för att mätta mitt barn och jag har tänkt mycket på det där. Jag drabbades av en sfinkterruptur grad 3/4 när jag födde och efter ett par dagar av blodförgiftning och vi blev kvar på BB i en vecka. Först efter 6 dagar upptäcktes det att barnet inte fick tag alls, det bildades inget vakuum, och efter amningsnapp började mjölken komma. Jag tillbringade så mycket tid med att amma, gav ersättningen med tillmatningsset, men det hjälpte inte. Efter sex månader slutade vi amma helt. Kan det ha varit den dåliga starten som gjorde att amningen inte funkade för oss?

  • Kan ju naturligtvis inte svara för enskilda fall, men när jag pratat med barnmorskor om ämnet verkar de dra likamedtecken mellan mycket ont=svårare att amma. Som om du inte var väl smärtlindrad, eller om du mådde väldigt dåligt psykiskt, finns väl rimliga chanser för att det påverkade amningen negativt.

 • Jag har liknande historia som Therese, min bebis är nu 4 månader och jag del ammar fortfarande vilket är jättejobbigt faktiskt. Amma flaska amma ,utan att mjölkproduktionen ökat tillräckligt. Sedan några veckor vägrar mitt barn ta flaskan dessutom, fastän han inte blir mätt på bröstet. Mkt märkligt. BVC vet ej. Grubblar över om det var den dåliga starten på BB , kunde jag inte knyta an till mitt barn? Det handlar ju om anknytning? Kan stora mängder värkstimulerande påverka amning? Troligen inte..

 • Funderade lite kring ditt förra inlägg om ”förlossningsdepression”. Önskar att dessa föreläsningar benämndes mer korrekt. Postpartum depression, då själva förlossningen inte har något med själva depressionen att göra. En post partum depression kan utvecklas tex ett år efter förlossningen. Samma sak så hör jag ordet amningsdepression, amningspsykos. Amningen har ingen ren fysiologiskt negativ påverkan om kvinnan drabbas av en depression eller inte, snarare tvärt om, då oxytocinet kan har en positiv inverkan på mor. Såklart kan känslor av en ex traumatisk förlossning eller kämpig amning bidraga till att kvinnan går in i en depression men själva händelserna i sig är inte en ledande orsak till depression, utan kan drabba kvinnor i olika tidsspann postpartum. Alltid superkul, intressant och viktig läsning på din sida!:) /Barnmorska

  • Menar du instagraminlägget? Jag skiljer litegrann på mitt tilltal i olika kanaler och olika forum. Vill jag ha respons och samtal med vanliga kvinnor väljer jag ibland det uttryck den breda massan använder, men skriver jag ett faktabaserat blogginlägg väljer jag det mer medicinskt vedertagna uttrycket (som typ foglossning som vi stångar oss blodiga för att folk ska sluta använda till fördel för uttrycket ”graviditetsrelaterad bäckensmärta”)…Ibland handlar det om ”search engine optimization”, att få in ord i sammanhanget som folk googlar på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *