Fysioterapeut och vill lära mer om kvinnohälsa?

Fysioterapeut och vill lära mer om kvinnohälsa?

Jag får jätteofta frågan om hur en fysioterapeut ska göra för att kunna nischa sig inom kvinnohälsa, och jag önskar alltid att jag skulle kunna tipsa om en enkel vidareutbildning eller en kurs.Fysioterapi kvinnohälsa

Iställer blir detta ett tipsinlägg med gott och blandat!

Det första du ska göra är att auskultera någon för att få konkreta tips, undersökningsmetoder och en grundläggande behandlingsarsenal. Jag har auskulterat fysioterapeut på Kvinnoklinik, förlossningsläkare, opererande gynekolog och bäckenledsintresserad ortoped. Jag känner att jag vill vara med på fler gynekologiska operationer, gärna en magmuskeldelningsoperation, och en dröm är väl egentligen en bäckenledsfusion också. Och så måste jag också i slutänden göra något inom urologi.

Högskolekurser:

Här kommer tips på en rad kurser. Jag har inte gått alla! Några är mer runt omkring-orienterade och bra grund för fysioterapi generellt. Alla är inte fysioterapeutiskt inriktade, men tillsammans kan de utgöra en ganska bra grund:

Icke-poängkurs:

Fysioterapeuternas sektion för Kvinnors hälsa håller grundkurs i Grundkurs i inkontinens/bäckenbottendysfunktion i Göteborg på höstterminen, väl värd att gå!

Böcker:

Bra och intressanta svenska rapporter/sammanställningar är följande:

Och så hela Nationellt centrum för Kvinnofrids faktabank, jag har bland annat läst Att fråga om våldsutsatthet som en del av anamnesen, Antologi: sju perspektiv på våldtäkt och Hedersrelaterat våld och förtryck – en kunskaps- och forskningsöversikt.

Jag följer också ett gäng internationella bloggar:

Ett stort gäng av dessa, plus eventuellt fler, twittrar under hashtaggen #pelvicmafia.

Det viktigaste tipset i det här sammanhanget är nog:

The Pelvic Health Podcast som görs av Lori Forner (och äldre avsnitt av Anthony Lo, The physio detective). Denna podd är en gudagåva. Så himla bra.

Andra podcastavsnitt som jag gillat inom området är också: 

Jag kan också rekommendera följande Facebookgrupper:

  • Women’s Health Physiotherapy – en grupp som syftar till att promota fysioterapi för bäcken/bäckenbotten. Syftet är att skapa diskussionsforum för fysioterapeuter.
  • Fysioterapi inom kvinnors hälsa – en svensk grupp med ungefär samma tema.
  • zipRConnect:  en grupp för profesionella inom träningsbranschen som har intresse för kvinnohälsa. Här ingår också ett gäng fysioterapeuter och arbetsterapeuter inom området och tillsammans bidrar  alla till otroligt bra diskussioner.
  • WomensHealth4OT – en grupp för arbetsterapeuter dit jag fått be om tillåtelse för att gå med. Om kvinnohälsanischen är liten inom svensk fysioterapi så skulle jag säga att den är typ obefintlig inom svensk arbetsterapi. Sjukt intressant att se vad denna närbelägna profession hade kunnat göra!

Men mest av allt är jag en pubmed-person som pubmeddar saker typ dagligen, och jag skulle väl säga att det är där jag får merparten av mina kunskaper. 

Ni andra specialister/blivande specialister som råkar läsa detta – har jag missat något viktigt?

 

Previous

Next

2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *