Fysioterapeut och vill lära mer om kvinnohälsa?

Fysioterapeut och vill lära mer om kvinnohälsa?

Jag får jätteofta frågan om hur en fysioterapeut ska göra för att kunna nischa sig inom kvinnohälsa, och jag önskar alltid att jag skulle kunna tipsa om en enkel vidareutbildning eller en kurs.Fysioterapi kvinnohälsa

Iställer blir detta ett tipsinlägg med gott och blandat!

Det första du ska göra är att auskultera någon för att få konkreta tips, undersökningsmetoder och en grundläggande behandlingsarsenal. Jag har auskulterat fysioterapeut på Kvinnoklinik, förlossningsläkare, opererande gynekolog och bäckenledsintresserad ortoped. Jag känner att jag vill vara med på fler gynekologiska operationer, gärna en magmuskeldelningsoperation, och en dröm är väl egentligen en bäckenledsfusion också. Och så måste jag också i slutänden göra något inom urologi.

Högskolekurser:

I min specialistplan har jag lagt till två kurser, Sexualmedicin och en Ländryggsbesvär – undersökning och behandling. Tror att den egentligen motsvarar den ländryggsutbildning vi hade på min grundtubildning, men i och med att man i specialistexamen inte får åberopa några kunskaper från grundutbildningen så la jag till den. Jag är osäker på om jag kommer komma in på dessa (på grund av högt tryck) och har därför funderat på att eventuellt läsa Sex och samlevnad ur ett hälsofrämjande perspektiv och komplettera med egenstudier av kurslitteraturen från Sexualmedicin, och möjligen ta någon privat betalkurs för bäcken/ländrygg senare. Vi får se.

Jag vet en del som gått Inkontinens och inkontinensvård, men hört att den inte är så fysioterapeutiskt inriktad, så den har jag inte prioriterat. Jag har dock läst Hälsa- och ohälsa i ett genusperspektivIdrottsmedicin och idrottsrehabiliteringFysisk träning vid hälsa och sjukdom samt Idrottspsykologi och tycker att jag har god användning av alla dessa i mitt yrkesutövande. Och nu håller jag ju precis på att göra det sista på kursen Amning i nöd och lust, som möjligen är lite perifer till fysioterapi men som jag faktiskt är glad att jag har gått.

Det ryktas om att Göteborgs Universitet ska anordna en poängkurs i Obstetrik, gynekologi och Urologi för fysioterapeuter till hösten, och den kommer jag och typ alla andra intresserade jag känner gå, haha.

Icke-poängkurser:

Fysioterapeuternas sektion för Kvinnors hälsa håller grundkurs i Grundkurs i inkontinens/bäckenbottendysfunktion i Göteborg på höstterminen, väl värd att gå!

Jag har också funderat lite löst på några instruktörskurser, typ gravidpilates och sånt men inte orkat. Tycker än så länge att jag har rätt okej med inspiration för träningsprogram och sånt. Men med tiden ska jag nog gå lite såna grejer, just för att bara vidga vyerna lite. Jag är vattengympainstruktör sedan gammalt, och hade nog kunnat friska upp minnet på att köra bassänggrupper om arbetet ville det. Bassängträning är ju grymt för personer med bäckensmärta, men det är ju en enorm brist på varmvattenbassänger.

Jag vill också tips om att min specialisthandledare Kerstin tillsammans med en annan specialist håller en kurs i Bäcken och ryggsmärta vid graviditet den 11 februari. Kursdagen riktar sig till leg. fysioterapeuter/sjukgymnaster inom primärvården, som vill utveckla sitt arbetssätt för att undersöka och behandla ländrygg/bäckensmärta, i samband med graviditet. (Kostnad 2000 kr exkl moms). Anmälan via mejl. Jag vet inte om de skulle uppskatta att jag lägger ut deras mejladresser här, så släng iväg en kommentar så mejlar jag er deras kontaktuppgifter (eller gå med i den svenska facebookgruppen jag tipsar om längre ner för mer info). Det här kan jag verkligen rekommendera, Kerstin och Maria är riktigt, riktigt bra.

Böcker:

På min önskelista finns också dessa:

Bra och intressanta svenska rapporter/sammanställningar är följande:

Och så hela Nationellt centrum för Kvinnofrids faktabank, jag har bland annat läst Att fråga om våldsutsatthet som en del av anamnesen, Antologi: sju perspektiv på våldtäkt och Hedersrelaterat våld och förtryck – en kunskaps- och forskningsöversikt.

Jag följer också ett gäng internationella bloggar:

Ett stort gäng av dessa, plus eventuellt fler, twittrar under hashtaggen #pelvicmafia.

 

Det viktigaste tipset i det här sammanhanget är nog:

The Pelvic Health Podcast som görs av Lori Forner och Anthony Lo (the physio detective). Denna podd är en gudagåva. Så himla bra.

Andra podcastavsnitt som jag gillat inom området är också: 

Jag kan också rekommendera följande Facebookgrupper:

  • Women’s Health Physiotherapy – en grupp som syftar till att promota fysioterapi för bäcken/bäckenbotten. Syftet är att skapa diskussionsforum för fysioterapeuter.
  • Fysioterapi inom kvinnors hälsa – en svensk grupp med ungefär samma tema.
  • zipRConnect:  en grupp för profesionella inom träningsbranschen som har intresse för kvinnohälsa. Här ingår också ett gäng fysioterapeuter och arbetsterapeuter inom området och tillsammans bidrar  alla till otroligt bra diskussioner.
  • WomensHealth4OT – en grupp för arbetsterapeuter dit jag fått be om tillåtelse för att gå med. Om kvinnohälsanischen är liten inom svensk fysioterapi så skulle jag säga att den är typ obefintlig inom svensk arbetsterapi. Sjukt intressant att se vad denna närbelägna profession hade kunnat göra!

Men mest av allt är jag en pubmed-person som pubmeddar saker typ dagligen, och jag skulle väl säga att det är där jag får merparten av mina kunskaper. 

Ni andra specialister/blivande specialister som råkar läsa detta – har jag missat något viktigt?

 

Previous

Next

2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *