Påverkar amningshormonerna kroppens matsug och näringsupptag?

Påverkar amningshormonerna kroppens matsug och näringsupptag?

Viktnedgång efter graviditet

Amning och hunger

wpid-20120727_185606.jpg

Hur hormonerna påverkar

När jag letar finns inga entydiga studier om huruvida kvinnliga könshormon eller amningshormon påverkar hunger, sug efter mat och viktuppgång. Det finns studier som kollat på vad de enskilda hormonerna gör i kroppen, men i och med att en hormon aldrig jobbar helt ensam så finns det inga lätt slutsatser att dra. Till exempel ett hormon kanske stimulerar hunger men ett annat hormon stimulerar mättnadskänsla – och teoretiskt sett ska det vara en fin balans mellan dessa. Men jag antar att det finns enorma skillnader på hur vi som kroppar och individer har det med hormonbalansen (typ som att jag reagerar på p-piller med extremt sänkt sexlust, medan det finns kvinnor som absolut inte märker någonting av detta).

Progesteron och östrogen är viktiga hormoner under en graviditet, men så snart moderkakan lossnar så minskar halterna av dessa två. Nivåerna av dessa hormon går ner till ungefär samma nivå som hos en kvinna efter klimakteriet. Istället får kvinnan höga nivåer av prolaktin och oxytoxin.

Prolaktin gör så att mjölk bildas och vid själva utdrivningsreflexen av mjölken sker efter en frisättning av oxytocin. Prolaktinhalterna är höga under tiden kvinnan ammar och detta förhindrar ägglossning. När amningen avslutas sjunker prolaktinnivåerna och nivåerna av progesteron och östrogen höjs igen och ägglossning sker. Så länge en kvinna ammar kommer hon ha bibehållna låga nivåer av östrogen.

Men låt oss ta det hormon för hormon:

 • Prolaktin:

Amningshormonet prolaktin verkar kunna öka aptiten. Höga nivåer av prolaktin tros också kunna motverka viktnedgång. Höga prolaktinniåver hos kvinnor som inte ammar har setts minska metabolismen (omsättningen) av fett. Prolaktin anses också kunna minska sexlusten. Prolaktin verkar också ha en skyddande effekt från att mamman tömmer ut alla sina fettreserver, det vill säga hämmar fettmetabolismen.

 • Oxytocin:

Oxytocin kallas ”lugn- och ro-hormon” och frigörs när en kvinna ammar, men också när en person får njutbar beröring som vid massage. Det verkar som att oxytocin kan stimulera en nöjdhetskänsla som kan minska drivet efter att hitta och konsumera mat.

 • Östrogen:

En ammande kvinna har låga östrogenhalter (därav torra slemhinnor som kan göra att sex känns obekvämt så länge en kvinna ammar). Östrogen anses minska hungerkänslor och öka mättnadskänslorna. Östrogen verkar däremot vara med i att styra placeringen av fettvävnad på kroppen, det är därför kvinnor har lättare att lägga på sig vikt över höfterna jämfört med män.

 • Progesteron:

Det andra kvinnliga könshormonet, progesteron, ökar hunger. Mycket förenklat tros progesteron vara orsaken till ökat sug under vissa perioder av menscykeln och under graviditeter. Det finns studier som visat att höga progesteronvärden hör ihop med ökande konsumtion upp emot 600 kcal per dygn.

Progesteron och östrogen har en varierande balans under en menstruationscykel.

När du har lägre nivåer av östrogen kommer du ha svårare att uppleva mättnad jämfört med perioden när progesteron är låg. De kvinnliga könshormonerna, östrogen och progesteron, går upp och ner i nivå under en menstruationscykel. Östrogenkoncentrationen är som högst under under den follikulära fasen (från menstruationens första dag till ägglossningen,1-14). Progesteronhalten är som högst under lutealfasen (det vill säga perioden mellan ägglossning och menstruationens första dag, 14-28). Jag tänker mig att detta är en del bakom ökat sötsug under PMS/menstruationens början?

Under amning

Kanske att låga östrogennivåer under amning ger mindre mättnadskänsla.  Höga prolaktinniåver under amning gör att en del kvinnor upplever mer matsug och hunger samt gör så att kroppen vill hålla kvar på energireserverna. Det är alltså normalt att vara mer hungrig som ammande kvinna.

Vad händer vid fyra månader?

När bebisen är fyra månader händer en del saker. I början kan hormonerna göra att den ammande kvinnan är lite ”skyddad” från överväldigande trötthet av nattvak och sömnbrist, men efter 4 månader sker en svängning i hormonbalansen som plötsligt kan kännas som en käftsmäll av trötthet. Och i samma veva händer något som kan påverka vikten. Mellan 4-6 månader sjunker nivåerna av prolaktin, och energiomsättningen i kroppen ökar till följd av detta. När barnet sedan slutar amma helt återställs nivåerna av prolaktin helt, och då upplever en del mammor att de sista kilona försvinner. Prolaktin minskar ju också sexlusten, så på samma veva kan en hel del saker kännas som att de lägger sig på plats igen. Men tröttheten kanske förvärras. Plus minus noll, kanske då.

Påverkar amningshormonerna kroppens matsug och näringsupptag?

Absolut! Troligen är detta väldigt individuellt och det är därför som en del kvinnor absolut inte förlorar någon vikt medan de ammar, medan någon annan har svårt att upprätthålla normalvikten.

Det här är en del av en serie inlägg. Länkarna kommer fungerar allt eftersom de publiceras:

12 januari: Snart kommer en serie om viktnedgång efter graviditet

13 januari: Vad säger forskningen om viktnedgång efter graviditet?

14 januari: Påverkar amningshormonerna kroppens matsug och näringsupptag?

15 januari: Amning och viktnedgång

16 januari: Viktnedgång efter graviditet -vad fungerar?

Previous

Next

8 Comments

 • Pingback: Serie om viktnedgång efter graviditet - tips på vägen - BakingBabies
 • Hej!
  Tänkte att jag kunde fråga… Jag har slutat med hormonella-preventivmedel.
  Åt p-piller i fyra fem år och satte sedan i en p-stav som jag tog ur för ett år sedan ungefär.
  Jag undrar (och har märkt tror jag….) om hormonerna påverkas? Nu när mina egna hormoner får vara helt själv i kroppen?
  Vet du något om detta? Eller kan jag läsa någon annanstans?
  Jag har försökt att googla lite… men tycker mest att man får fram vad som händer i kroppen medan man har i p-staven osv. Inget om vad som händer i kroppen efteråt.
  Eller jag kanske bara inbilar mig att jag är extra varm, extra velig osv…?
  Samtidigt så händer det väl mycket i kroppen mellan 17 och 25. Så jag kanske inte är samma kvinna längre. Tacksam för svar.

  • Alltså hormoncykeln är EXTREMT svår tycker jag, och jag läser på med jämna mellanrum på olika saker och fattar ganska lite. Men helt klart så går saker upp och ner, både med åldrande men också ihophörande med annat mående. Har inget bra svar, men du som känner din kropp bäst vet nog också bäst om de förändringar som pågår. Lita på din egen känsla!

 • Vad intressant! Jag upplever starka hungerkänslor under första tiden som ammande och tycker också att vågen står still (efter ettan gick jag till och med upp i några kilon). Men när ettan och trean var 6 mån fanns inga graviditetskilon kvar. Med tvåan tog det kanske 3-4 mån längre. Kanske för att jag nattammade tvåan hur mycket som helst, typ i sömnen nästan. Så antagligen hade jag höga prolaktinhalter längre då?

 • Intressant! Tillhör själv den gruppen som gick upp mycket (30 kg) under graviditeten och trodde att jag skulle behöva ”jobba” för att gå ner igen – men efter 3 mån var jag (trots att jag äter mer och oftare än jag någonsin gjort) tillbaka och något under normalvikt och har fått planera matintaget (inklusive mellanmål nattetid) för att inte bli hungrig och ”låg” och gå ner ännu mer – känns inte sunt, även om jag inte blivit underviktig. Känner igen käftsmällen av trötthet med, jag själv trodde att det handlade om energibrist:) Men alltså, hur mycket amningen ”drar” måste ju vara olika. Själv har jag en stor bebis som gått upp snabbt i vikt (och dessutom kräks mycket), kanske därför mitt problem snarast varit hur jag ska hinna äta tillräckligt? Kanske ärftligt med, min egen mor gick upp (och ner) på samma sätt med mig.

  • Ja, den beräkningen är väl naturligtvis lika generell/individuell som allt annat. Min erfarenhet är också att amningen tog jättemycket och att fram emot 6-månader så kunde jag typ inte tänka på annat än mat, och jag vägde mindre då än innan graviditeterna. Sen har jag sakta gått upp igen när jag slutat amma.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *