En serie inlägg om muskelskador

En serie inlägg om muskelskador

Bäckenbotten utifrån ett idrottsmedicinskt perspektiv

Muskelskador i bäckenbotten

I höstas hade jag en serie om bäckenbotten utifrån ett mer funktionellt perspektiv, om hur bäckenbotten är uppbyggd och hur vi gör för att behandla och utvärdera rehab av bäckenbotten. Men för att förstå muskelskador måste vi ofta ha ett idrottsmedicinskt perspektiv. En skada på bäckenbottens muskler är ju skador på muskler, och där vi annars oftast hittar muskelskador är inom idrottens värld. I den här serien tänkte jag ta mig an skador på bäckenbotten igen, men ta avstamp i en hel den muskelfysiologi och idrottsmedicin.

Vi kommer börja med muskeluppbyggnad och de mer grundläggande principerna för skada på muskler och rehabprogressen efteråt. Sedan kommer vi snäva av perpektivet och landa i bäckenbottenskador. När vi kommer till detta har jag tagit fram några inlägg jag skrev redan för ett år sedan, fräschat upp dem och jobbat om dem lite.

Syftet är alltså att du ska få en uppfattning om vad som händer inuti bäckenbotten när den skadas vid en förlossning.

Inläggen kommer publiceras allt eftersom, och länkarna börjar fungera den dagen inläggen publiceras:

 

En serie inlägg om muskelskador

Referenser:

Previous

Next

2 Comments

 • Hej,
  tack för en bra sida. Jag har sedan jag fick mitt andra barn 2015 haft återkommande ryggskott och dålig/skör ländrygg. Har försökt att träna yoga, på sjukgymnasts inrådan. Har börjat fundera på om det faktiskt är en skada som uppstått efter förlossning, alt bära barn? Känns som de sjukgymnaster jag mött inte vill närma sig de tankarna. har du något tips på var jag kan vända mig? Bor i Göteborg. Tacksam för hjälp.
  /Sofia

  • Att ha ont i ländryggen är oerhört vanligt, alltså typ 75% av den vuxna befolkningen kommer ha ont i ländryggen i episoder. Det allra vanligaste är att man inte hittar någon specifik orsak. Man kan säga att ryggen är något av den upprättgående människans akilleshäl. I det här inlägget finns det ett tydligare resonemang kring detta med ”ospecifik ryggsmärta”
   http://bakingbabies.se/2018/01/01/ont-ryggen-vad-betyder-rontgenfynden/

   Jag kan tyvärr inte tipsa om någon specifik fysioterapeut i Göteborg för just dig, jag vet ju inte heller vad du testat hittills.

   Men den fysioterapeut du träffar ska ju naturligtvis kunna skaffa sig en rimlig uppfattning om vad som gör ont och göra upp en plan för hur du ska kunna bli bättre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *