Förlossningsskador grad 1-4

Förlossningsskador grad 1-4

Fysioterapeuten berättar om snippan efter förlossning.

Vad har hänt?

Till att börja med kommer graviditeten förändra snippan på flera sätt. Blygdläpparna kan svälla upp på grund av ökat blodflöde och på grund av magens tyngd mot bäckenbotten. En del får också vaginala åderbråck. Jag har skrivit mer om bäckenbotten och graviditet här. 

Under en vaginal förlossning öppnas livmodershalsen, förlossningskanalen och vulva för att möjliggöra att barnet ska kunna passera. Alla vävnadsstrukturer sträcks ut. Bäckenbottens muskler sträcks ut mellan 250-360 procent.  Direkt efter förlossningen kommer blydläpparna var utsträckta och bäckenbotten tillsammans med vaginalväggarna vara som en svajig hängmatta.

Bäckenbotten

Detta inlägg handlar i första hand om de förlossningsskador som graderas i grad 1-4 och drabbar de mer ytliga muskler som går från vaginalöppningen och bak mot ändtarmen.

bäckenbotten crope

Såhär ser anatomin ut, typ…

Grad 1

De allra flesta spricker något under en förlossning och de allra flesta sys med ett mindre antal stygn direkt efter förlossningen. Första gradens bristningar är små och behöver inte sys, det är bara  hud- och slemhinneskador.  Vaginalöppningen är utsträckt och allt kännt svajigt, men musklerna är intakta. Kroppen kommer av sig själv och med tiden återhämta sig, men vissa saker kommer aldrig bli helt som förr. Stödjevävnadsstrukturerna i slidans väggar tar minst 6 månader på sig för att återhämtas, och musklerna omkring 12 månader.

grad1

Grad 2

Andra gradens bristningar sträcker sig utanför vaginalöppningen och ut i mellangården, perineum. Dessa skador drabbar musklerna i mellangården, men också hud och slemhinna. Dessa skador måste lagas, annars kommer stödet i bäckenbotten vara nedsatt. Det kan dock vara svårt att se kanterna i sårområdet och utseendet på vagina kommer hos en del bli öppnare och längre. Detta gör att mellangården kan bli kortare hos en kvinna som fött barn. En alltför kort mellangård är en indikation på att allting inte lagats bra, mer om detta i ett inlägg om perineum här.

grad2

Grad 3 och 4 – Sfinkterskador

Ändtarmen omges av två ringmuskler, en inre och en yttre ringmuskel. En ringmuskel kallas sfinkter, därav skadans namn. En tredje gradens bristning måste lagas av läkare om omfattar skada på hela mellanråden och att bristningen går ända till den yttre av ändtarmens ringmuskler. Om detta inte lagas kommer kvinnan inte viljemässigt kunna hålla emot när kroppen vill tömma tarmen vid en olämplig tidpunkt. Det kan dock vara mycket svårt att skilja på en andra gradens och en tredje gradens perinealbristning med blotta ögat. En barnmorska bör därför undersöka den födande kvinnan med ett finger i vagina och ett i ändtarmen, för att känna på att det finns kvar muskelmassa där emellan. Misstänks det finnas en skada då bör kvinnan opereras av läkare, inte sys av barnmorskan.

grad3

Vid en fjärde gradens bristning går skadan ända in till tarmens slemhinna. Det innebär att i bristningsögonblicket är det helt öppen mellan vagina och tarmen. Ändtarmen måste lagas då den spruckit och sedan sys inre och yttre ändtarms-ringmusklerna ihop. Det är också viktigt att i lagningen få med alla lager vävnad i mellangården. (Det är en sådan här skada jag fick när Wollmar föddes.)

grad4

I Sverige idag är det någonstans mellan 4-6 procent av alla födande kvinnor som drabbas av en tredje- eller fjärde gradens skada.

Efter förlossningen

Efter förlossningen börjar kroppen läka och återhämta sig direkt. Om kvinnan har behövs sys kommer läkningsprocessen att påbörjas efter stygn satts eller operationen slutförts.  Utseendet på vulva och vagina kommer aldrig bli helt som förr och utfallet av läkningen beror på bebisens storlek, på hur förlossningen var och på eventuella bristningar och hur lagningen skedde.  Dock spelar genetiska faktorer mycket kraftigt in även vad gäller sår- och ärr när det kommer återhämtning och läkning efter förlossning.

Om kvinnan kommer få kvarvarande besvär av sina skador beror till stor del på hur bra lagad hon blir. Som efter alla muskelskador handlar också utfallet om hur bra muskeln tränas upp efteråt, i detta fall handlar det om bäckenbottenträning

Det här inlägget publicerades först 2015 som en del av en serie med fyra delar, läs de andra delarna här: 

Inläggen kommer publiceras allt eftersom, och länkarna börjar fungera den dagen inläggen publiceras:

 

Previous

Next

19 Comments

 • Tack så himla mycket för det här inlägget! Precis vad man behöver några dagar post partum när hormonerna sprutar och det börjar strama på konstiga ställen.

 • Hum, ja det gick visst att läsa in en viss sarkasm där men det menade jag inte alls. Snarare en lite väl känslosam lättnadskänsla ;).

  Man kommer hem från förlossningen med en muntlig förklaring av läget från när ruset av både lustgas och ny bebis sitter i. Dessutom en utskrift av journalen som förklarar läget i helt andra termer. Sen ska man försöka förstå hur det egentligen står till, samtidigt som kroppen förändras varje dag och det är svårt att veta vad som är förbättring/försämring eller normalt. Då är det guld att minnas att man läst något vettigt om detta på bakingbabies så man slipper vildsurfa familjeliv.
  Lättfattligt redogörelse som normaliserar olika utfall.

 • I min journal står sfinkterruptur grad 3/4, vad innebär det? Jag fick en partiell bristning i sfinktern, mer än halva sfinktern, och ingreppet bedömdes som komplicerat. Kan analslemhinnan alltså skadas utan att det blir en total sfinkterruptur?

  • Du fick en grad tre av fyra läser jag det som. Partiell betyder ju att det är delar och inte hela. Hela = grad fyra och in till analslemhinnan.

 • Är det nån större skillnad på att få grad 4 än grad 3? Jag menar jag läser ju att det sista som spricker är slemhinnan. Men en trea är väl en också en ruptur ? Varför är trean uppdelad i a,b,c? Har aldrig hört någon säga att jag fick ”bara” 3a.

  • Som jag uppfattat det så är interna sfinktern ännu viktigare för kontinensen och funktionen, så skador rakt igenom interna sfinktern är mer kritiska. I mitt fall står det att det var båda sfinktern och typ 5 cm av tarmen. Jag tror också att läkarna klassar 4 som värre, bland annat märker man det på inställning till snitt nästkommande förlossning. Tror 4:or nästan får det typ automatiskt och 3:or blir mer en diskussionsfråga. Och ju mindre 3-skada desto bättre är det ju för analsfinkterfunktionen, naturligtvis.

 • Upplevde du att amningen kom igång på samma sätt efter bägge dina förlossningar? Du verkar inte ha haft problem med amning alls!?

  Blev du under någon period efter sfinkterrupturen bitter och förbannad på din man? Hade ni koll på vad sugklocka innebar för risker? Var ni pålästa? Ska man måsta vara det?

  En annan sak, det här med bäckensmärta, jag kan inte påstå att jag har smärta. Men lite obehagligt, skavigt, ärrigt. Har fått lära mig nytt sätt att tömma tarmen. Inte som innan, och det känns nog så tråkigt, även om det inte är hög smärta.

  Du skrev nånstans att du inte maxar längre vad gäller träning, är det pga rädsla för framfall? Eller får du värk i bäckenbotten ?

  Ber om ursäkt för många frågor, ej ställda i rätt kategori.
  Tack tack tack för bloggen!!!

 • Jag var på aurorasamtal igår på Danderyd, och mkt riktigt, grad 3 i bagaget utgör inget som helst hinder för att föda igen. Jag har så innerligt svårt att kunna tänka mig att våga krysta utan att känna panikångest över att brista igen. Men resonemang är att; även om det skulle spricka upp igen, och ÄVEN om det skulle gå längre alltså till grad 4, så är det ingen fara för då kommer jag sys av specialist. Och hon säger, att om man sys direkt o korrekt så får man inga besvär av skadan! Punkt. Hmmmmmm….Vet inte hur jag ska tänka längre.

  • Jag tänker att ingen kan bestämma hur du ska göra, men hennes”löften” låter lite mastiga ändå. Du spricker ju troligen inte alls lika mycket, men OM du gör det så är sannolikheten att få ihop det lika bra inte 100%.

 • Du skriver: “I Sverige idag är det någonstans mellan 4-6 av alla födande kvinnor som drabbas av en tredje- eller fjärde gradens skada.”
  4-6 procent? 4-6 om året? 4-6 av 10?

 • Hej!
  Har precis tittat på Malou efter 10.
  Födde min dotter för 10 år sedan. Hon togs med klocka. Idag är jag 53 år och har sökt för detta. Av en gynekolog fick jag tabletter som jag blev snurrig av.
  På vc har jag fått knipövningar.
  Jag har en öppen slida utan muskler och har en svår inkontinens. På vc har de sagt att så ska det inte vara för dig som är så ung. Har aldrig fått ett expertutlåtande. Hur gör jag? Kan man begära en remiss till expert?
  Både mitt sexliv och vardagsliv är begränsat. Mvh Susanne

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *