Matfavoriter från olika länder

Matfavoriter från olika länder

Vi har besökt över 30 länder i våra ”matveckor” fram tills nu. Vi har alltså en hel del kvar att beta av, men vi har också kommit en bra bit på väg. Med risk för att vi har missat något land, här är de vi hittills ”besökt”: “Persien”, “Soul Food”, Argentina, Australien, Chile, Danmark, Egypten, England, Ecuador, Filippinerna, Georgien, Grekland, Indien, Italien, Jamaica, Kanada, Kenya, Kina, Korea, Kroatien, Lettland, Libanon, Mexico, Ryssland, Schweiz, Spanien, Sri Lanka, Sydafrika, Tajikistan, Turkiet. Vi har även haft ”Småland” och ”Nomadfolk” då vi åt både samiskt, romskt och mogoliskt. Vi har fått några favoriter och tänkte dela med oss av våra matfavoriter från olika länder.

Vi har på senare tid börjat ha de flesta matbilderna på instagram, och därför är bilderna i det här inlägget blandat från bloggens arkiv och instagram.

Köttbullar med couscous och gräddfil.

Vi ”var” i Egypten alldeles nyss, och detta recept var sådär gott att vi bara ”aaah, det här måste vi komma ihåg och göra till bjudrätt någon gång då vi har gäster”.

Rödbetscurry med ris

Denna vegetariska indiska rätt vara också en sådär ”wow!”-rätt. Vegetariskt, men så fyllig och matig och inte minst sååå god!

Krabb-dip

Krabbdippen från ”Soul food”-veckan var så himla smaskig. Dock blev satsen lite väl mycket for en familj där barnen absolut inte äter kladdiga odefinierbara ugnsbakade saker. Men detta ska vi definitivt ta med oss på nästa stor-knytis med Mias familjs, troligen till påsk. Skulle göra sig fint på en påskbuffé!

 Sparrisrisotto

Den kroatiska sparrisrisotton var en sådan god rätt som vi redan hunnit göra om ett antal gånger. Risotto är verkligen god mat som känns lite svår, men den kräver egentligen bara lite passning. Svårighetsgraden på matlagningen är inte så himla avancerad.

image

Kanadensiska Pannkakor

Har du en brunch inplanerad ska du definitivt testa detta pannkaksrecept. Vi åt detta som middag som en del i vår kanadensiska matvecka och barnen tyckte att det var den bäst middagen vi någonsin ätit.  Nu kanske pannkakor egentligen passar sig bättre som dessert eller som en del av en mastig frukost, men hey. Våra barn tål med att äta en massa nyheter vecka in och vecka ut, ibland får vi bara se till att ge dem något extremt lättätet. Dessa är det.

Melktart 

Denna sydafrikanska dessert fick bli en vår del av vårt julfirande förra året, och det gjorde den med den äran. Så gott! Kan tänka mig att byta ut den överpudrade kanelen mot kakao och äta vilken dag i veckan som helst, faktiskt.

 

Koreanska risbollar med omelett.

Den koreanska veckan har nog hittills varit oöverträffad, och då var den ändå en av de tidigare veckorna. Den maten var så god, alltihop.Vi gjorde vår egen version av favoritreceptet, det är den du kan följa länken till här strax ovan.

Brittiska toad in the hole

Toad in the whole är en slags ugnspannkaka i portionsformar med korvbitar i. Den här rätten och har också blivit en favorit som återkommer med jämna mellanrum. Barnen älskar den, och det går att variera med eller utan korv. Utan korv är det en yorkshirepudding, och våra barn äter den med sylt.

Vilken matkultur är din favorit? Har du ett land som du tycker att vi absolut måste ”besöka”? 

Previous

Next

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *