Självbehandla fastvuxet kejsarsnittsärr

Självbehandla fastvuxet kejsarsnittsärr

Mitt kejsarsnittsärr är hårt och ömt! Kan jag göra något åt det? I det här inlägget får du svar på hur du kan självbehandla ett fastvuxet kejsarsnittsärr.

Vad är ärrvävnad egentligen?

Ärrvävnad är en fibrös vävnad som ersätter den normala vävnaden efter en skada. Den är uppbyggd av samma material som den ursprungliga vävnaden, kollagen, men har en annan struktur och kvalitet. Ärrvävnad är inte elastisk på samma sätt som originalvävnaden.

Den ”värsta sortens ärr” kallas keloida ärr är både ovanligt stela och uppdrivna. Men även helt vanliga ärr är alltså normalt sett hårdare än vanlig vävnad.

Det kan vara viktigt att veta att det ärret du ser liksom är ”toppen på isberget” och att ärrbildningen på insidan av huden kan vara minst lika stor som den du kan se med blotta ögat. Ärr är ihopläkt vävnad från flera olika lager i kroppen, det kan vara hud, muskel, bindväv eller annat. I vanliga fall ska alla dessa kompontenter glida fritt omkring varandra, men vid ett ärr kan dessa olika delar sitta ihop. Resultatet blir en stramhet och en rörlighetsbegränsning som kan ge upphov till smärta. Ibland kan ärret som sådant vara så stramt att det faktiskt innebär en minskning av det normala blodflödet i ett område, vilket innebär att musklerna i bäckenbotten också kan få syrebrist. Muskelsyrebrist gör ont, tänk bara på hur dina lår kan skrika av smärta efter att du sprungit upp för en lång trappa…

Långvariga besvär

Långvarig smärta innebär ibland att nerverna i området blivit överkänsliga för både beröring och rörelse. De signalerar smärta för allt mindre sensationer. Kort förklarat innebär detta att hjärnan, ryggmärgen och nerverna tolkar smärta när de egentligen bara får input om något ”vanligt”. Då kan det finnas en behandlingseffekt bara av att vänja ärrområdet vid beröring igen.

Behandling

Ärrmobilisering  är en verksam behandling som skapar en ombildning av ärrvävnaden till mer mjuk vävnad och som kan lugna ner överkänslighet kring nerver i området. Det är optimalt att börja med ärrbehandling så fort ärret är helt läkt. Gärna redan efter 6-8 veckor efter operationen. Kroppen är ju dock alltid på gång med förnyelse och ombildning av celler och vävnader. Ärrbehandling kan påbörjas när som helst. Ju längre du haft ditt ärr, desto längre tid kan ärrbehandlingen dock ta.

Kan jag göra något själv?

Absolut! Du kan själv testa att jobba med dina ärr, oavsett om det handlar om kejsarsnittsärr eller andra ärr på kroppen.

  1. Var varsam! Om du inte riktigt vet hur du ska göra, börja väldigt mjukt och lätt.
  2. Tvätta händerna och håll fingernaglarna korta.
  3. Gör långsamma massagerörelser, håll gärna ett litet tryck på ömmande punkter tills du känner att de släpper något.
  4. Använd gärna en olja, barnolja eller olivolja fungerar ofta bra.
  5. Glöm inte att andas och försök att slappna av.

Ett annat råd som jag tycker är användbart är att börja försöka lära känna kroppens olika smärtsignaler. Många kvinnor verkar till exempel uppleva smärta när det ”egentligen” är en stramande känsla i ärr som kommer vid exempelvis raska promenader. Om du kan börja tänka att en töjning och en viss stramande känsla faktiskt är positiv, kanske du också kan lära om att den känselinput du får vid vissa aktiviteter faktiskt är ett ”gottont” som också är nyttigt.

Frågor, funderingar eller egna erfarenheter? Berätta!

Läs mer på Bakingbabies om kejsarsnitt:

11 råd för dig som ska kejsarsnittas

Återhämtning efter förlossning och kejsarsnitt- tre månader till ett år

Återhämtning efter förlossning och kejsarsnitt; fyra veckor till 3 månader

Återhämtning efter förlossning och kejsarsnitt, första månaden

Återhämtning efter förlossning och kejsarsnitt, första veckan

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Comments (11)

Nu handlar ju serien om kejsarsnitt, men kan detta även vara delvis tillämpbart på ärr efter en bristning, tror du?

Japp! Sök på gynekologiska ärr i sökfunktionen så hittar du ett inlägg om det!

Jag har lite frågor om det här med att massera ärr. Jag snittades för fyra månader sedan och känner inte av någon smärta eller så i eller runt ärret. Känsel finns men är lite nedsatt här och var. Jag har dock en hel del klumpar/hårdare partier under ärret så jag vill gärna massera för att se om jag kan minska dem. Spelar det någon roll hur jag masserar? Jag har sett videos om det och då ska det masseras i alla riktningar och tryckas och lyftas och jag vet inte vad. Än så länge har jag mest bara masserat längsgående och försökt fokusera mest på klumparna. Dagen efter jag masserat känns det dock som en lätt mensvärk där inne. Det gör inte ont när jag masserar. Lite lite ömt på vissa av klumparna bara. Kan man massera fel? Är det normalt att jag gör ont dagen efter?

Jag tänker att du ska massera längs med ärret och syftet är att huden i slutänden ska kunna gå att rulla under fingrarna utan klumpar under. Just dessa skulle jag kanske fokusera lite mer på, och i så fall jobba med lite runt, runt eller med ett lätt tryck 30 sekunder per ställe.

Tack för svar. Jag fortsätter som jag gör då med extra fokus på ”klumparna” 🙂

Hej!
Tack för en bra blogg! Hittade er då jag googlade på just fastväxta ärr. Det är nu tio år sedan mitt snitt. Jag har inte ont och har inga problem men det inte så snyggt då det är en bulle över.
Det ser ut precis som på denna bild
http://www.familjeliv.se/forum/thread/61947249-ni-som-gjort-en-bukoperation-kejsarsnitt-blindtarm-etc
Går det att behandla detta själv efter så många år tror ni? Eller hur kan man bli av med bullen?

Ju längre du haft ett ärr desto längre tid brukar det ta att behandla. Ett visst ”överhäng” vid snittärr hävdar de också att blir permanent, även om ärret i sig är mjukt och smidigt. Jag tycker absolut att du ska testa, men ge det tid.

Hej! Har haft otroligt stor hjälp av att läsa era texter här! Jag akutsnittades för 12 veckor sedan, återhämtade mig bra men fick tyvärr stort bakslag för ett par veckor sedan. Smärtan känns exakt som du beskriver den som att något växt fast ”för kort” jag kan nu bara gå promenader på 15 minuter från att ha gått över timmen. Sedan får jag ont efter. Känns som jag har läkt ”fel” och jag är otroligt ledsen och rädd att jag alltid kommer vara såhär rörelsehindrad.

Har du erfarenhet av att personer haft den här stramande smärtan som gått över? Är det bra att fortsätta gå även om det stramar/gör ont och utmana sig själv eller hur ska man tänka? Får inga vettiga svar från vården…

Går det att swisha dricks? Mvh Linnea

Ja, ärr går att få mjuka flera år efter. Stramheten du känner nu kan vara en del av ärrets mognad. Fortsätt att röra dig, hellre två korta promenader än en lång och massera ärret lite dagligen är mina tips. (Jag kan ju naturligtvis inte ersätta en bedömning av en professionell IRL men jag litar på att de du träffat uteslutet att det skulle varit något annat).

Tack så mycket för snabbt svar!

Leave a comment