Bäckensmärta och amning

Bäckensmärta och amning

Påverkar amning återhämtningen från graviditetsrelaterad bäckensmärta?

 

En studie har visat att amning verkar ha en skyddande effekt mot kvarstående bäckensmärta postpartum. Det finns också en rad studier som visat att amningsavslut inte påverkar utfall av smärta postpartum alls.

Tidigare har den medicinska världen ansett och trott att amningens hormonella inverkan påverkar återgången av bäckensmärtor till det negativa. Teorin har varit att amning bibehåller en hormonnivå i kroppen som gör att lederna behålls i ett uppmjukat skick även efter förlossningen. Dock har man i flera studier de senaste åren sett ett helt motsatt resultat. I en norsk studie såg man inga samband mellan amningens längd och långvarig bäckensmärta. Amning kan till och med ha en liten inverkan för att minska risken för utveckling av långvarigta smärttillstånd från bäckenet.

Hormonernas inverkan fortfarande inte klarlagd

Den hormonella kontrollen av mjölkproduktion är en komplex process som involverar ett flertal olika hormon, men speciellt prolactin. Prolactin har nyligen visats hämma inflammatoriska processer och gynnar ledytornas återhämtning i inflammatoriska ledsjukdomar. Oxytocin har också visats reglera smärtupplevelsen och öka smärttoleransen i djurstudier. Oxytocinhalten sjunker snabbt efter avslutad amning och detta kan delvis förklara varför en kort tids amning kan följas av en uppfattad ökad smärta från bäckenet.

Det finns därför ingen anledning att rekommendera något annat än WHO’s generella riktlinjer gällande exklusiv amning i 6 månader för kvinnor med kvarvarande bäckensmärta efter graviditet och förlossning.

Referenser:

Previous

Next

7 Comments

  • Japp, det är en av de äldre studierna som finns och det är den man grundade tidigare råd på. Men den nya studien anses vara bättre genomförd och är mer överenstämnande för en stor population, det vill säga vad man kan grunda generella råd på. Men så klart finns individuella skillnader och erfarenheter. Det tror jag inte någon insatt vårdgivare kan säga emot.

 • Jag såg den artikeln oxå när jag letade. Att forskning visar motstridiga resultat är ju rätt vanligt. Men är den här bättre genomförd så får man ju tro på den. Men Att PGP inte skulle orsakas av eller åtminstone få bidrag av hormoner låter jättekonstigt.
  Jag höll på att leta efter såna studier när min lillskrutt var nån månad-o mjölkproduktionen tog fart på allvar en helg-o det kändes som att hela kroppen var helt ”lös”. Har för mig att jag såg nån svensk studie oxå-men det ska jag låta vara osagt.

  • Jojo, hormonerna påverkar PGP såklart men inte helt säkert på samma sätt efter förlossningen. Tangerar ämnet med hormonerna här:
   http://bakingbabies.se/2014/09/09/menstruation-och-fysisk-prestation/
   och imorgon kommer ett inlägg om smärtorsakerna till bäckensmärta.
   Jag påstår inte att jag vet allt om ämnet, men försöker lära mig kontinuerligt. Som sagt, det finns en svensk studie som visade motsatta resultat, men den aktuella plus en jättestor indisk studie säger motsatsen. Som sagt, jag är också helt övertygad om att det finns individuella skillnader och du känner din kropp bäst såklart.

 • Väldigt intressant. Har hört från en sjukgymnast att amning påverkar negativt. En annan som jag frågade visste inte men när jag sa att jag hört att det kan påverka verkade hon ta det som sanning och säger nu helt plötsligt att ”du blir bättre när du slutar amma.”

  En annan fundering /fråga: jag upplevde att bäckenet blev lite bättre strax efter förlossning, men plötsligt efter cirka 3-4 månader blev det plötsligt sämre igen. Främre fogen började ”glida” och ”knäppa” på samma sätt som innan förlossning. Jag fick svårt att ligga på sidan igen och det hade jag bara allra sista veckorna som höggravid. Teori om detta? Hormoner? Känner fortfarande av detta ibland men inte lika illa. Bebis nu 9 mån.

  • Jättesvårt att svara på, ofta kan såna där perioder av ökad smärta handla om mönster i rörlighet/aktivitet. Typ om du var mycket mer i stillhet i början och sedan drar igång mer och mer med rörelse, då kanske det inte alls handlar om hormoner utan om belastning och muskelstyrka. Vid fyra månader sker också en förändring i hormonbalansen med prolaktin hos ammande kvinnor, som ofta bidrar till en ökad trötthet. Och trötthet är ju en faktor som ofta påverkar smärtupplevelsen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *