Läsarfråga om snippans utseende efter förlossning

Läsarfråga om snippans utseende efter förlossning

Återställa snippans utseende efter en bristning

Jag undrar över detta med att bli sydd och då möjligheten att återställa snippans utseende efter bristning – även kopplat till ditt inlägg om bilden du aldrig tog, plus kvinnosjukvårdens ansvarigas knasiga uttalande härom veckan. Till mig säger de att de inte vill sy hela vägen som jag var innan skadan, pga risk för samlagssmärta då ärrvävnaden är mindre töjbar än den tidigare oskadade vävnaden var. Tre fingrars höjd ska tydligen lämnas. Är det vedertaget? Vad har du för erfarenhet, kunskap och åsikt i frågan? Tack på förhand!

Svar

Först av allt, till nytillkomna läsare, dessa inlägg är det som hänsyftas i frågan:

Kortet jag alltid kommer ångra att vi inte tog

Attitydproblemen som förminskar oss

Alltså, det här är ingen lätt fråga. För det är naturligtvis möjligt att återställa snippans utseende efter en vaginal förlossning, det vet jag privata plastikkirurger som gör på löpande band. Så det är på inget sätt omöjligt, och för vissa blir det ju också bra. Men landstingsvården kanske ändå inte har ett ansvar att återställa utseende, om det också inte samtidigt handlar om funktion. Men det är ju här det blir direkt SUPERKOMPLICERAT. För när blir blir utseende i snippan helt separat från funktionen? Jag kan tänka att en stor procentandel av alla individer med snippa ändå tycker att utseendet spelar någon slags roll för det sexuella självförtroendet etc.

Det där med tre fingrars höjd och så vidare har jag aldrig hört talas om, men så mycket har jag heller inte diskuterat frågan med de som brukar sy i snippor. Men oftast så vill de ju heller inte ”okynnessy”. Oskuret är ”alltid” bäst om det är så att du faktiskt är besvärsfri och har god funktion i dag. Det är ju liksom mot läkaretiken att genomför en operation som möjligen gör mer skada än nytta.

Ärrbehandling

Ärrsmärta efter en operation är behandlingsbart, så risken för det är väl kanske inte ett odiskuterbart hinder. Men det innebär ju också att en operationen har skapat ett behov av ytterligare behandling. Och då är vi tillbaks till att nyttan måste överväga riskerna. Och då låter det som att läkaren du träffat inte tycker att det är så för just dig? Jag har ju ingen aning om det är en adekvat bedömning eller inte, men om du är väldigt osäker kan du naturligtvis be en annan läkare göra en second opinion-bedömning.

Mina åsikter

Jag har träffat patienter som genomgått ”skönhetsoperationer” som inte gått helt hundra bra. Det tror jag mer handlar om att dessa kirurger kanske inte riktigt känner till bäckenbottens anatomi som en bäckenbottenkirurg gör. Och om det alltså handlar om bäckenbotten, och inte bara slemhinna och hud, då skulle jag aldrig under några som helst omständigheter låta någon som inte är en erkänt duktig bäckenbottenkirurg sätta kniven i mig. Det är för mycket som står på spel. Men om det verkligen var 100 % säkerställt att jag hade problematik som enbart ligger i hud/slemhinna, då kanske plastikkirurgen faktiskt gör ett bättre jobb. Men då blir det också privat, och dyrt.

Lite mer om hur jag tänker kring ämnet finns också här, Bör vi förbjuda kosmetisk könskirurgi?

Var det ens ett svar på frågan?

Du får gärna berätta mer om hur din situation ser ut och hur du tänker!

 

 

 

Previous

Next

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *