Läsarfråga om skadad svanskota vid förlossning

Läsarfråga om skadad svanskota vid förlossning

 

”Födde min dotter för 9 månader sedan och misstänker att jag fick en fraktur på svanskotan i och med förlossningen. Om jag skulle bli gravid igen, vet du hur stora riskerna är för ytterligare en fraktur vid eventuellt nästa förlossning?”

Svar

Min uppfattning är att det oftare handlar om förlossningspositionen, barnets storlek och själva utdrivningsförloppet  än om en viss individuell benägenhet att skada svanskotan under förlossningen. Jag har letat men inte hittat någon forskning som varken stödjer eller förkastar möjligheten att risken skulle vara lika stor eller ökad för ytterligare en fraktur efter förlossning. När jag läser i olika forum och från andra informationskällor verkar påståendet att risken för en återkommande skada vara vedertagen. Däremot så kan du med all sannolikhet få bättre vård/smärtlindring om det skulle hända igen, eftersom du säkerligen skulle känna igen symtomen och vara tillräckligt erfaren för att kunna begära adekvat smärtlindring etc. (Tyvärr är det lite så, att de som vet att fråga om hjälp får bäst hjälp…). Ganska dåligt svar alltså, men vi tar det från början!

Hur skadas svanskotan under en förlossning?

Svanskotan är ryggradens absoluta slut och består av några kotor som är allt mer avtagande i storlek. De flesta av kotorna sitter ihop, men svanskotan kan ha en eller flera små leder. I svanskotan fäster också flera muskler från bäcken/bäckenbottenregionen samt många ligament. När bebisen passerar genom födelsekanalen kan svanskotan stukas, luxeras eller till och med brytas. Benbrotten i svanskotan är sällsynta, men när det hörs ett ljudligt knakade/kraschande från svanskotan så är detta en signalen om att något händer. Risken för en skada på svanskotan ökar om bebisen är väldigt stor eller om ditt bäcken är smalt inuti. Svanskotans egen form och rörlighet spelar också roll.

Behandlingen

Behandlingen omfattar oftast vila och smärtlindring via is för att minska svullnad och smärta. Smärtlindrande läkemedel brukar också vara rekommenderat, detta ska du i så fall få förskrivet av läkaren på BB. I liggande brukar det vara bekvämast att ligga på sida. I sittande brukar svanskotan må bäst av att avslastas. Vi brukar rekommendera en handduk rullad som ett U med öppningen baktill på stolen, eller en nackkudde med små mikokulor att sitta på. Du brukar också känna av att besvären förvärras vid förstoppning, varför det är extra viktigt att hålla avföringen mjuk och smidig. Om detta kan du få anpassade råd på BB.

Hur lång tid tar det?

Själva benbrottet, luxationen eller stukningen brukar läka ut på 2-8 veckor. Däremot kan smärtan sitta i mycket längre än så, ofta hör detta ihop med en smärtreaktion och överspänning i bäckenbotten. Om du behöver hjälp rekommenderas du att söka hjälp hos en fysioterapeut som antingen jobbar med svankotor eller bäckenbotten, eller helst både och.

Vid kommande förlossningar då?

Redan när du blir gravid kan det vara bra att ta upp svanskoteproblemet med din barnmorska. Då kan ni redan tidigt börja diskutera förlossningssätt och hur du själv känner inför det som komma skall. Om du fick en stor bebis senast kan det finnas anledning att följa tillväxten något extra denna gång, för att minska risken för en ny skada hos dig. Om det blir tal om en vaginal förlossning kan du också undvika de förlossningsställningar som innebär att du ligger på din rumpa/rygg. Dessa ökar sannolikheten för tryck mot svanskotan när bebisen passerar. Barnmorskan kan guida dig till andra lämpliga positioner.

Stort grattis till 9-månadersbebisen! Jag hoppas innerligt att din svanskota inte hindrar dig från att skaffa syskon! 

 

I tre inlägg har jag tidigare skrivit om svanskotesmärta:

Ont i svanskotan efter förlossning

Ont i svanskotan; undersökning och diagnos

Ont i svanskotan; behandling

 

 

Previous

Next

5 Comments

 • Tusen tack för ditt informativa svar!
  Din blogg är en stor kunskapskälla för mig, både som privatperson men också som yrkesverksam sjukgymnast
  Önskar dig och din familj en trevlig helg!

 • Hej!

  Jag vill gärna utbilda mig till fysioterapeut, men undrar om det finns mottagningar där man endast hjälper kvinnliga patienter. Vill helst inte jobba med manliga patienter. Skulle bli jätteglad om du kunde ge tips på vilka avdelningar man ex. kan jobba på osv. Skulle även uppskatta snabbt svar eftersom 18 april e sista ansökningsdag till universitet.

  mvh

  Sara Larsson

  • Hej! Under hela utbildningen med verksamhetsförlagd utbildning kan du absolut inte komma undan att jobba med alla sorters patienter. Den enda anställningen du kan ha där du är garanterad att träffa enbart kvinnor är på kvinnoklinikerna/gyn, men det är väldigt få av dessa som har fysioterapeut anställd på heltid, de flesta jobbar också på andra avdelningar på sjukhus, med alla möjliga sorters patienter/kön. Det finns alltså typ exakt noll garantier för anställningar där du enbart träffar kvinnliga patienter. Om du är mer intresserad av att just jobba med kvinnor än vad du är intresserad av fysioterapi, så finns det nog andra yrken som är mer lämpliga. Jag jobbar ju enbart med kvinnor, men det är inget som står i min anställning och skulle cheferna vilja annorlunda så skulle jag behöva gå med på det, alternativt säga upp mig.

 • Tack för bra information. Min unge är redan 3,5 och vid förlossningen fick min svanskota sig en törn, tror den är lite sned men har inte fått det ordentligt undersökt. Jag har fortfarande ont, mest vid mens och om det blir kallt om rumpan. Efter att ha läst här ska jag nog försöka ta mig i kragen och ge mig in i läkardjungeln och försöka få hjälp. För 3,5 år sedan hittade jag nästan ingen info alls och gav upp och tänkte att så här får det väl va, så tack igen för nytt hopp, nu hoppas jag att jag lyckas hitta en fysioterapeut som har nån koll på sneda svanskotor. Trevlig helg kära ni!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *