Menskoppar och buktande slidväggar

Menskoppar och buktande slidväggar

Läsarfråga om buktande slidväggar och menskopp

”Jag undrar hur försvagningar i slidan kan påverka möjligheten att använda tex menskopp, Jag upplever själv att menskoppen nu 5 månader efter 4e förlossningen bara vill ramla ut och har besvär med att få bajsa normalt  men barnmorskan besiktigade utan anmärkning vid efterkontrollen. Jag undrar även om försvagningar mot ändtarmen överlag. Jag har försökt leta information men hittar inget. Gärna träningstips också. ”

Svar

Utifrån din fråga kan jag ju naturligtvis inte diagnostisera dig, och det är ju absolut rimligast att vi både lyssnar på din barnmorska. Men när du frågar om försvagningar i slidan bak mot ändtarmen är min närmsta association rectocele. Om detta har jag skrivit mer här, här och här. Jag har även förklarat en del om utrymmet mellan ändtarm och slida här. Vad gäller träning har jag skrivit supermycket, mycket finns samlat här. Får du följdfrågor efter att ha läst vidare, ställ dem gärna!

Menskoppar och buktande slidväggar

Menskoppar kan i min mening vara ett ganska bra tillfälligt stöd för mindre buktningar av slidväggarna (cycstocele/rectocele). Speciellt de lite stelare kopparna kan faktiskt skapa ett gott stöd för vaginas väggar. Kanske använder du en för mjuk eller för liten menskopp? Är det samma som du använde innan du fick barn kan så absolut vara fallet.
Det är svårt att ge enkla svar om menskoppar, eftersom det finns så många olika varianter av bredd, höjd, hårdhet, material etc. Om du har ett kortare avstånd mellan vaginalöppningen och cervix kan du kolla efter en kortare kopp. Det viktigaste vad gäller kopp och buktande slidväggar kan vara att lära att få bort vakumet och ta ut koppen utan att krysta hårt och mycket. Om du har svårt att få ut koppen kan det vara bra att köpa en variant med lite längre pinne, och kanske också en liten knopp att dra i.

Hoppas detta svar var åtminstone lite vägledande. Berätta gärna hur det går! 

Previous

Next

2 Comments

  • Hej! Jag undrar en sak angående att det rekommenderas att gå upp i storlek efter att en fött barn. Kanske har du skrivit om det på bloggen men vad beror det på? Att slidväggarna är svagare efter graviditet/förlossning? Blir slidan liksom större efter graviditet och är det oavsett förlossninsmetod? Ska en gå upp i storlek även efter ett kejsarsnitt? Tack för din fantastiska blogg!

    • Både ökad ålder och graviditeter i sig kan göra att behovet av en annan (större) menskopp finns, även bortsett från vaginala förlossningar som såklart gör störst förändring. För en del blir inte förändringarna någonsin märkbara, för andra känns det mycket.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *