Läsarfråga om blåsproblem efter förlossning

Läsarfråga om blåsproblem efter förlossning

Läsarfråga

”Jag födde i december-16. Det blev en långdragen förlossning som slutade med sugklocka och efteråt kunde jag inte kissa. Blåsan tömdes på 1 liter (!) och därefter sattes kateter i 3 dagar.. efter att den drogs hade jag problem med att tömma blåsan, men det har varit inom normalspannet. Jag har varit i kontakt me uroterapeut men dom gör ingenting. Till en början var jag kissnödig jämt. Men nu är de mycket bättre.. men jag tycker däremot känslan av kissnödighet är nedsatt och jag får nästan tänka att jag är kissnödig för att de ska komma något. Ibland fungerar de normalt igen. Jag använde epidural, och fick även en sfinkterruptur grad 3.. kan tilläggas att jag inte har haft problem med det utan bara urinblåsan. Hur ska ja gå tillväga? Känns inte som man kan få nån hjälp!!”

Svar

Här finns det jag skrivit tidigare om blåsan efter förlossning.

Problem med att kissa efter förlossning

En del blåsproblem är normala efter förlossning, men det låter som att dina besvär ändå inte gått över riktigt som en kan hoppas. Blåsan är normalt lite som en muskulär ballong, och när den blir uttänjd så blir muskelvävnaden i blåsans väggar och kanske också nerver utsträckta. Detta brukar läka, men det tar tid. Nerver läker med 1 mm per dygn, och det kan ta många månader innan nervsignaleringen kring bäckenbotten och bäckenorganen är helt som det ska, efter en traumatisk förlossning och där blåsan blivit involverad som du beskriver. Muskler som blivit ordentligt utsträckta har också månaders ”rehab”.

Därför är en del av mitt svar: Vänta.

Det verkar redan ha börjat bli bättre, och kroppen kommer fortsätta läka en tid till.

Det kan naturligtvis kännas besvärligt att det känns som att du inte får någon hjälp. Jag kan dock inte riktigt komma på något som skulle vara en logisk behandling av dina besvär, mer än råd – som jag kommer till nedan. Du verkar inte ha besvär efter din sfinkterruptur, men för den sakens skull är det bra att bäckenbottenträna ändå. Men det vet du säkert redan. Det finns varken läkemedel eller någon slags ingrepp som kan hjälpa dig bättre än vad just tiden kan i det här läget.

Blåsan är ett organ som oftast går att beteende-träna.

Alltså, det handlar om att betinga in de vanor som du sedan vill att den ska sköta automatiskt. Detta är den vanligaste behandlingen för överaktiv blåsa, men jag skulle kunna gissa att det kan funka även för ditt problem som egentligen är det motsatta.

Gör så här:

 • Skriv upp allt du dricker och kissar under 2-3 dygn.
 • Det normala är att dricka 1,5 liter vätska om du också äter normala mängder frukt och grönt.
 • Du ska då kissa ungefär 2 liter vätska per dygn, fördelat över 4-8 tillfällen.
 • Per kiss-tillfälle ska det gärna vara 2-3 dl, på morgonen kanske mer och någon gång under dagen mindre.

Om du ammar stämmer detta möjligen inte alls för dig, då allt du dricker inte kommer ut som kiss, utan en del går över till barnet via bröstmjölken. 

Märker du att du kissar alldeles för sällan eller alldeles för stora mängder kan du börja schemalägga ditt kissande, ifall blåsans signalering inte fungerar optimalt. Försök att undvika att  behöva kissa mer än 4 dl per tillfälle. Med tiden kan du då hjälpa blåsan att återfå sin tidigare storlek. Med tiden borde signaleringen om blåsfyllnad komma tillbaks till det normala.

Fortsatt svar

Om dina besvär inte går över ska du ringa tillbaks till den mottagningen där du träffade uroterapeuten och be om at få träffa en urogynläkare, är min rekommendation. Men ge blåsträningen åtminstone 12 veckor.

Berätta gärna hur det går! Lycka till!

Previous

Next

2 Comments

 • Hej frågeställare!
  Jag hade en förlossning med en del gemensamma nämnare med din för 2 månader sedan.
  Traumat mot bäckenbottenmuskulaturen tillsammans med stressen av en relativt krävande bebis gjorde att jag fick en enorm överspänningsproblematik vilket gjorde att jag också upplevde svårigheter att tömma blåsan.
  Mig har det hjälpt att försöka spänna av muskulaturen med mild massage och att pressa lätt med fingrarna på de spända musklerna (Yepp, även anus) samtidigt som jag försökt bukandas. Underlättar att sitta i badkaret med lite varmt vatten och kissar man i badkaret så tänker jag att så får det lov att vara just nu.
  Mia: Har du synpunkter på kommentaren är det helt OK för mig om du modererar. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *