Läsarfråga om sovställning under graviditet

Läsarfråga om sovställning under graviditet

Är det viktigt att sova på vänster sida som gravid?

”Jag läste om en studie som kommit fram till att det var mycket vanligare att föda för tidigt om kvinnan sov mycket på höger sida under natten. Och tvärtom förmånligt att sova på vänster. Nu är jag urusel på att leta och hittar inte igen forskningen, men alltså det låter ju jättekonstigt? Kan det stämma? Vad är det som kan inverka bra/dåligt på resp. sida? Jag är gravid i vecka 30 och har en snurrande 1,5-åring sovande på höger sida om mig, vilket innebär att jag hamnar på höger sida väldigt ofta för att söva om honom. Och sover vidare åt det hållet såklart. Oroar mig för att det påverkar min graviditet och varje natt känns ”misslyckad”. (Ligger jag inte till höger så ligger jag på rygg, vilket jag läst inte heller är bra…) Frågan är väl egentligen: bör jag oroa mig?”

Svar

Jag vill börja med att klargöra tre saker:

  • Att sova på höger sida är inte dåligt för dig eller barnet, det är möjligen bara så att sova på vänster sida kanske är något bättre.
  • Om någon sovposition i sidliggande hade varit farlig så hade det påverkat människorasens totala överlevnad. Det är inte en så stor grej.
  • Forskningen om det här med sido-sovställningar för gravida är typ mer än sparsam. Det är en studie som fått stort genomslag, men den är också ensam i sitt slag.

 

Vad vi vet

Vi vet att det inte är superbra att sova på rygg senare i graviditeten. Detta på grund av det tryck som skapas på blodkärlen och som kan påverka blodflödet till både dig och fostret negativt. Att sova på vänster sida rekommenderas över höger då det på grund av organens placering inne i buken verkar skapa mest utrymme för blodcirkulationen. Men detta måste ju vara individuellt och bero på hur tungt du sover, hur länge du sover i exakt samma position och också beroende av hur tung din mage är. Det verkar vara viktigare för den totala hälsan att du får sova över huvud taget, så jag tycker att du ska försöka oroa dig så lite du kan om din sovställning. Om du bara rör dig i sömnen en del eller också går upp och kissar någon gång på natten så ökar du blodcirkulationen så pass att eventuella risker minskar.

Läsarfråga om sovställning under graviditet

Sov så gott du kan, så mycket du kan och i den position som du får möjlighet att sova. Oroa dig så lite som du bara kan och hämta krafter inför spädbarnstiden som kommer. Generellt kan du tänka på att

  • Somna på sida
  • Gå tillbaks till sidliggande efter att du har vaknat till på natten
  • Ligga på sida och vila på dagen

Om du kan och önskar kan du också föredra vänster, men det finns inte några omfattande bevis för att detta skulle spela väldigt stor roll.

 

Previous

Next

3 Comments

  • Jag kunde fortfarande vakna i ryggläge runt vecka 32-33 och senare hade jag såpass ont av fogarna att det bara gällde att hitta en ställning som gjorde minst ont och försöka somna i den. Det är inte helt lätt att sova som höggravid och när vecka 42 gick mot sitt slut (det var en envis unge som bodde i mig 😉 ) saknade jag verkligen den tidiga graviditeten massor – ingen stor mage och förmågan att sova som en gris när, var och hur som helst…

  • Jag har haft svår vänstersidig ischias pga diskbråck under hela graviditeten och har därför varit nästan helt låst till höger sida. Bebisen har alltid mått bra och föddes nu i veckan (två veckor för tidigt 🙂 ).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *