Hyperemesis-dagen

this wont cure hg cracker original

Idag är det en dag för att uppmärksamma Hyperemesis Gravidarum.

Det är något jag ägnat ett antal inlägg åt vid det här laget.

Gå gärna in på helpher.org för att lära dig mer! Bland annat dessa fakta har jag hämtat därifrån:

  • Hyperemesis Gravidarum är en graviditetskomplikation som karaktäriseras av viktnedgång, otillräcklig nutrition och vätskebrist beroende på illamående och kräkningar.
  • Det handlar inte om ”morgonillamående” hos en frisk gravid. Det är en distinkt diagnos som har allvarliga och hänsynslösa symtom som kan påverka både mamma och barn.
  • 18 % av alla kvinnor som haft HG lider av posttraumatisk stress efter graviditeten.

Här finns mina inlägg om ämnet:

Läsarberättelse: Linnea, psykolog, berättar om hyperemesis gravidarum

Läsarberättelse om hyperemesis gravidarum

Hyperemesis Gravidarum; allvarligt graviditetsillamående

 

 

Previous

Next

5 Comments

  • Hur utreda ptsd? Jag är relativt säker på att jag har det efter min HGgraviditet för 2 år sedan. Blir fortfarande helt ifrån mig om jag tänker på det för mycket och ännu värre blir det om jag blir illamående.

  • Hej Mia! Orelevant fråga till inlägget. Diskuterade campingmissar häromdagen men Jessica minns inte denna händelse. Var du med när det blev toaöversvämning när vi sov på Dreamcenter? Å vi vaknade ganska blöta

  • Tack för att du lyfter detta! Jag är/var så trött på att höra råd som kex på morgonen, graviditet är ingen sjukdom, vila med jämna mellanrum så orkar du osv osv. Ja så ligger en där och kräks ur allt kroppsinnehåll, dricker ibland för att det gör SÅ ont att kräkas inget. Bara att orka med en sittade dusch var för mycket att klara av själv (det var den dagens aktivitet). Jag levde för de gånger jag fick dropp, då mådde jag ok i ett par dagar. Och allt detta tjat om att nästa graviditet blir nog inte samma! Nä, men tänk om den blir det då! ”Inte alls bitter’ men men, två barn och många spyor senare så har jag faktiskt hopp om en tredje så småningom ❤

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *