Screena dina kunder för bäckenbottendysfunktion!

Screena dina kunder för bäckenbottendysfunktion!

Att uttala sig om någons bäckenbottenfunktion

Jag ondgör mig ibland över tramsiga uttalanden om bäckenbottenfunktion utifrån vad en personlig tränare upplever sig känna utifrån magen på en kund. Jag hävdar att lika lite som jag kan undersöka någons korsbandsfunktion genom att känna på axeln, så kan dessa känna bäckenbottenfunktionen genom magen. Det är en helt och hållet icke-adekvat bedömning för dig som har bäckenbottenbesvär!

Att prata om generell bäckenbottenfunktion

Däremot är jag alltid OTROLIGT glad och tacksam för när kollegor, kroppsterapeuter, personliga tränare eller andra instruktörer pratar om bäckenbotten med sina patienter eller kunder. Jag hävdar alltså inte att bäckenbotten-området bara är ”mitt”. Utan snarare tvärt om – vi måste bli så många fler som pratar om dessa frågor!

Våga fråga!

Du kan inte kan uttala dig om någons bäckenbottenfunktion utifrån maganspänning. Däremot kan du uttala dig desto säkrare om du bara vet vilka frågor du ska ställa. Frågorna är privata och potentiellt känsliga, men det är oftast bara känsliga för dig som är frågeställare. Det kommer aldrig som en överraskning för personen du jobbar med att du vet att hen kissar, bajsar eller har sex. Du kanske tänker att dessa känsliga ämnen ligger utanför ditt yrkesområde. Ja, kanske? Men då måste du acceptera att du inte ska jobba så mycket med bäckenbotten. Du kan inte få det ena, utan att ta det andra.

Påminn din patient/kund om att de inte behöver svara om de inte vill. Svaren kan vara otroligt viktiga för att du ska veta hur du ska anpassa den fysiska träning du går igenom med personen ifråga. Svarar personen ”JA” på två av de blå frågorna bör du också rekommendera personen att söka hjälp hos en fysioterapeut/sjukgymnast riktad mot kvinnors hälsa.

Du som jobbar inom friskvård

Hur ofta tänker du på huruvida de övningar du rekommenderar kan ge en kvinna urinläckage eller möjligen bidra till ett framfall? Hur skulle du veta om så var fallet? Jag kan garantera: de flesta kommer inte ta upp detta med dig spontant. Om du INTE tänker på dina klienters förmåga att använda bäckenbotten som en del i träningen kan du mycket väl råka förvärra någons symtom utan att ens veta om det själv.

Hur du kan identifiera en bäckenbottendysfunktion!

Kolla av dina kunder med följande frågeformulär.

Screena dina kunder för bäckenbottendysfunktion!

Får du ja på flera av frågorna behöver du rekommendera din klient att uppsöka en bäckenbottennischadfysioterapeut.

Det kan vara värt att ta lite administrativ tid och ringa runt till de rehabmottagningar som finns i närheten av där du jobbar. Fråga vart och till vem du kan hänvisa dina klienter vid behov. Det kommer löna sig för dig i slutänden! Vi från vårt håll vill otroligt gärna rekommendera våra patienter fortsatt friskvårdsträning hos kunniga personer ute i träningsbranschen. Du kan också hitta en del av oss här.

Inläggen i serien:

Previous

Next

15 Comments

     • Fast några timmar efter att jag sprungit 6,5 km (andra gången jag någonsin sprungit över 5 km 😉 ) så kände jag nån slags vag smärta över nedre delen av magen. Vad fasen kan det vara? Plus att jag kände av fogarna lite… :-/

     • Svårt att svara på. Känns ju som att det får göra ont när man gör grejer man inte brukar. Mvh hon som inte kan gå idag

     • Oj, förlåt om det lät tyket! Oroar du dig för att det är något farligt/dåligt? Jag har alltså så ont idag att jag uppenbarligen har svårt med min empatiska förmåga…

     • Såg ditt svar längst ned först nu! Nej då, lät inte tyket! Det var nog sista gången jag sprang innan jag blev gravid (så i och med det försvann även problemen) 😀

 • Kan fysioterapeuter hjälpa när man har samlagssmärtor och ont av att använda tampong???? Snälla, berätta mer!

  • Sedan såg jag i nästa inlägg att du redan skrivit om det Måste säga att jag verkligen uppskattar er blogg. Lär mig så himla mycket av den.

  • Bra att du hittade inlägget! Jag jobbar en del med det, ganska sällan dock att det kommer patienter som enbart söker för det. Men det beror nog mest på att folk inte vet om att det går. Om jag som ”vanlig” fysioterapeut ibland jobbade med folk som typ ”har ont i foten ibland när jag har promenerat långt” så kan det kännas minst lika viktigt att jobba med någon som har ont när den har sex.

 • Hej! Jag kunde tyvärr svara ja på fem, sex av frågorna. Födde barn för 10 månader sen, ammar, har för högt bmi, ryggopererad, ofta ont i ländryggen och i perioder förstoppad. Men har inga besvär kroppsligt (just nu iaf).. Borde jag gå till en fysioterapeut tror du, fast jag inte harvproblem med bäckenbotten i dagsläget? kniper daligen..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden nedan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa. Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!