Bäckenbottenutbildning.se

Bäckenbottenutbildning.se

Bäckenbottenutbildning

Hurra! Nu finns det ett utbildningsprogram för ökad kunskap inom svensk förlossningsvård om förlossningars påverkan på bäckenbottens strukturer. På backenbottenutbildning.se.

Här finns samlade rekommendationer som typ får mig att vilja gråta av glädje.

Bland annat detta:

Bäckenbottencentra med fysioterapeuter, läkare, barnmorskor och/ eller andra relevanta yrkesgrupper ska finnas tillgängliga i varje region för att ge kvinnor med förlossningsskador optimal bedömning och utredning.

Snälla, snälla kvinnosjukvårdssverige, kan ni bara ta och följa detta till punkt och pricka från och med nu? Tack på förhand. Det där med bäckenbottencentrum skrev jag ju om för någon vecka sedan bara. Det är ju rätt mycket som behöver förändras på den punkten.

 Det finns också En patientinformation som jag varit med och bidragit med synpunkter på. 

Sprid denna, det tar säkert ett tag innan den kommer ut i användning på alla förlossningskliniker och BB. Där står mycket matnyttigt!

Behovet av fysioterapeuter

I utbildningsprogrammet står en hel del om fysioterapi. Bland annat detta:

”Om kvinnan

 • inte kan knipa alls
 • har ont vid undersökning och svårt att slappna av i muskulaturen
 • har mindre vävnad eller styrka på ena sidan

ska hon erbjudas kontakt med fysioterapeut.”

Ja, tack! Men vi behöver bli mååååånga fler!

Utbildningsprogrammet

Det här utbildningsprogrammet är så sjukt omfattande, tydligt, enkelt, lättförståeligt och bra. Det finns bakgrundsinfo om förlossningsbristningar, anatomi, och fysiologi. Det finns förslag på organisation och ”vem gör vad”-rekommendationer. Det finns information och rekommendationer om att förebygga och behandla bristningar. De psykologiska aspekterna glöms inte bort heller. Och tydliga råd om uppföljning och framtida graviditeter och förlossningar. Det är _så_bra!

Kunskap är makt

Jag tror inte att det här programmet kommer förvandla hela kvinnosjukvården i en handvändning, även om jag hade önskat det. Men kunskap är makt. Hädanefter kommer jag hänvisa till detta program i parti och minut. Och vi patienter kan sticka den här informationen i handen på våra vårdgivare kan de inte bara lägga huvudet på sned och säga ”men lilla gumman, det ääääär normalt att… (insert valfri yadayada)”. 

 

In och läs och botanisera bland en stor mängd bra information! 

 

Previous

Next

10 Comments

 • Åh, vad mycket matnyttig information!
  Helt nytt för mig att man ska använda olika sorters tråd beroende på vad och var man syr.
  Bra material att ha som utgångspunkt för frågor till nästa möte med läkare. Tack tack tack!

 • Fantastiskt, nu börjar saker falla på plats! Så sjukt att det nästan är 2020 och kvinnor bara har fått finna sig i att ha blivit förstörda av barnafödsel. Men nu ska det bli ändring på det!

 • Du inspirerar verkligen mig till att vilja utbilda mig till fysioterapeut och ha inriktning mot bäcken och förlossningsvård. Vet du om det går att läsa till fysioterapeut på distans? Har varit till syo på skolan och diskuterat men det var inte till någon hjälp.

 • Tack Mia,
  Det har varit så roligt (och jobbigt) att göra detta men så härligt att det är klart och blev så bra. Tack för ditt fantastiska engagemang och bidrag. Ser fram emot att detta skall generera så mycket bra och positivt för alla kvinnor vilket medför att det blir bättre för relationen och hela familjen.

 • Vilken bra patientinformation, hoppas den sprids snabbt! Hade jag fått den på. BB hade jag kunnat ägna mindre tid åt Google nu första månaden efter förlossningen Appropå att googla så hamnade jag på den här bloggen oavsett vad jag sökte efter i samband med grad 3-bristningen jag fick, så nu har jag lagt en hel del amningstid på att läsa igenom hela.

  En sak jag funderar över är följande: senaste dagarna har jag nog stått och gått lite för mycket och har känt av en del värk och skavkänsla, mest under eftermiddag och kväll. Ska jag fortsätta göra knipövningar även kvällstid (försöker sprida tillfällena över hela dagen) trots det eller förlägga dom till tidigare på dagen? Jag har nyss gått från nivå 1 till nivå 2 i Tät-appen. Kan jag fortsätta eller borde jag backa lite i ett par dagar?

  Tack för all bra information på bloggen!

  • Det är ingen fara med trötthetsvärk på eftermiddagen/kvällen och knipen brukar funka men vara mindre kraftfulla. Kanske att du ska knipa liksom lite mildare och verkligen fokusera på att slappna av mellan knipen då du känner att bäckenbotten är trött. Blodcirkulationen som kommer igång då borde kunna ge en liten nystart för orken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *