Marmelader och syltar

Marmelader och syltar

Har vi bara tid och tillgång till bär älskar vi att plocka dem och göra sylt och marmelad. Igår tog vi ut barnen på (en liten aning för lång) utflykt i skogen för att plocka blåbär. På eftermiddagen plockade vi park-körsbär. På kvällen stod vi och kokade sylt och marmelad för hela slanten. Det är ju så härligt att få ha en bit av sommaren kvar i en burk, kanske hela hösten och vintern.

Här kommer våra bästa sylt- och marmeladrecept!

Svartvinbärsmarmelad

En marmelad vi gärna gör hos mina föräldrar, där vi otroligt gärna får länsa buskarna eftersom de har i överflöd. Denna marmelad kanske gör sig bäst i bakverk, så som svartvinbärsgrottor (som hallgongrottor fast denna sylt), eller denna mördegskaka.

Krusbärsmarmelad

Krusbär som är riktigt mogna och söta kan ju vara lika goda som godis. Nästan. Men de blir nästan ännu bättre i marmelad!

Körsbärsmarmelad med kognac

Det här är kungen av marmelader, enligt oss. Vi park-plockar sådana där mindre, sura slags körsbär som ingen annan vill ha. De gör sig alldeles utmärkt i en söt marmelad. De gånger vi försökt med köpe-bär har det blivit alldeles för sött. Har du ett sådant där sur-körsbärsträd i din närhet är du lyckligt lottad. Ut och plocka!

Blåbärssylt

Vi anser att blåbärssylt är det bästa sättet att ta till vara på skogens ametister. Får vi ett direkt överflöd bakar vi paj eller annat, men annars vill vi helst ha sylt till höstens alla pannkakor. Och ja, vi äter rätt mycket pannkakor.

Om ni mot förmodan skulle vilja baka något av blåbär, nu när vi hjärntvättat mer med sylt- och marmeladrecept, vill vi _verkligen_ slå ett slag för den här kaka/paj-korsningen. Den är himmelsk!

Berätta, vad är din bär-favorit? Både att äta och att göra med bär, alltså.

 

 

Previous

Next

6 Comments

 • Jag ska testa att göra sylten 🙂 älskar att plocka blåbär men gör typ bara smoothie, blåbärsmuffins eller paj av det. Så tack för tipset!

 • Tack för tipsen! Såg att vinbären är mogna här nu. Blev sugen på kakorna, och kakpajen!

  Idag kokade jag blåbärssylt med vanilj. Det är min favorit.

 • Åh, vad ni är produktiva! 😀
  Jag har planterat vad jag hoppas ska bli ett surkörsbärsbuskage i trädgården.Den som väntar på något gott…
  Gillar inte skalbitar i sylten så brukar mixa både blåbär och svarta vinbär innan jag kokar. Oftast tycker jag bärsmakerna är godast som de är men en gång gjorde jag plommonmarmelad med rabarber och Amaretto, den var god på ostmacka.
  Tycker så mycket om er mix av inlägg!

  • Jag har också en dragning till att bara göra rena bär/fruktsmaker. Men några kombinationer har vi gjort som blivit favoriter.
   Plommon, rabarber och amaretto. Det lät gott! Kanske ska testa om jag får tag i några plommon.
   Tack även för uppmuntran för bloggens mix. Ibland tror jag att alla bara vill ha ett bäckenbottenuppslagsverk. Kul att få vara omtyckt med.

   • Tänker att när man är i mitt i akuta bäckenbottenproblem kanske man inte ställer sig och kokar sylt, men det är väldigt trevligt att se att ni gör det. Att livet går vidare. 🙂
    Plommon brukar villaägarna typ kasta efter en, svårare att få tag på OK rabarber så här års. Kan uteslutas om plommonen inte är helt fullmogna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *