Svartvinbärssaft

Att göra svartvinsbärssaft är busenkelt. Allt du behöver är bären, kastrull, socker, något att sila saften genom och flaska för förvaring. Mina föräldrar har två sammanvuxna svartvinsbärsbuskar som ger hutlösa mängder bär varje år. I år hade tyvärr en klängväxt kvävt delar av buskarna så det var inte lika mycket bär. Mia gav sig på att plocka bär och samtidigt befria och beskära buskarna. På det hela blev det 2 liter bär och på dem gjorde vi saft och paj. Som vi skrivit tidigare tycker vi mest om att göra marmelad. Men barnen fick vara med och bestämma och då ville de ha svartvinbärssaft ”som en får på blodcentralen”. Recept på svartvinbärssaft kommer här nedan och pajreceptet som görs med bärmassan från safttillverkningen finns HÄR.

Svartvinbärssaft (ca 5 dl koncenrat och 3 – 4 l saft):

  • 2 liter svarta vinbär (behöver inte vara rappade)
  • 5 dl vatten
  • ca 2 dl strösocker, vilket motsvarar 6 dl socker per liter avrunnen saft
  • ev. citronsyra

Så här gör du:

  1. Mät upp bär och vatten i en rymlig kastrull och koka upp.
  2. Sänk värmen och puttra i 10 minuter.
  3. Sila saften i omgångar genom en silduk (kostar typ 99 kr på ICA (ställning + duk)). Det går även att sila genom en vanlig kökssil.
  4. Spara undan 3 – 4 dl bärmassa om du vill göra en Blackcurrant Meringue Pie
  5. Mät upp den avrunna saften och för tillbaka den till kastrullen.
  6. Tillätt socker beroende på hur mycket råsaft som du fått (6 dl/liter avrunnen råsaft)
  7. Koka upp på nytt och koka i ca 2 minuter eller till dess att sockret löst upp sig.
  8. Alt. Smaka av och tilsätt eventuellt citronsyra om du vill ha mer syra i saften
  9. För längre hållbarhet kan en tillsätta natriumbensoat. Följ anvisning på paket vid bruk.
  10. Häll upp på rena, steriliserade flaskor. Är det plastflaskor passar det bäst att hälla kokande vatten i och hälla av efter 5 minuter (OBS! Funkar kanske inte på tunna plastflaskor).

Previous

Next

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *