5 tips att inte förvärra symtom under semestern

5 tips att inte förvärra symtom under semestern

I min värld finns det två sorters förhållningssätt till semester och ledighet. Vissa tar semestern som en anledning att verkligen prioritera sig själv, sin träning och sin fysiska hälsa. Vissa andra ser semestern som ett välkommet avbrott från alla rutiner, träning och rehab inkluderat. Jag tänker att det finns goda skäl till båda synsätten. Veckorna efter semestern träffar jag också patienter som märker av följderna. Några har vilat bort smärta. Någon annan har tränat bort sina problem. Och en grupp har fått förvärrade besvär, eller ett återfall av symtom, efter semestern. Det här inlägget är för dem. Här kommer mina bästa tips för att undvika symtomförvärring under semestern!

 

 •  Packa det viktigaste

Om det viktigaste för ditt välmående är något som kan packas med, prioritera då detta. En yogamatta, ett gummiband, bra promenadskor? Packa med dem! Är det fiberkomplement för att få magen att fungera? Glöm dem inte. Är det värmedyna eller ispack? Din avslappningsplaylist eller ett blad med träningsövningar? Packa med dem. Om du ser dem liggandes i packningen kommer de också fungera som påminnelser.

 • Håll igång vissa rutiner

Jag fattar att själva poängen med semester är att rucka på rutiner och att livet inte ska vara som i vardagssvängen. Men hitta vissa saker behöver du kanske hålla hårt i. Är det en stunds stillhet innan alla andra vaknar? Är det stretching innan du duschar av dig sanden på kvällen? Är det en rask promenad eller en joggingtur? Är det övningar som du behöver prioritera, även om det finns tusen gånger roligare saker att göra? Identifiera dina ”måste-rutiner” och hitta en lägstanivå att ligga på medan du tar semester från allt annat. Kanske är det dessa som håller symtomåterfallet borta?

 • Håll magen igång

Nu tänker du genast ”men jag har ONT, Mia, inte tarmproblem”. Men grejen är så här: kapsejsar din mage kommer inget funka. En trög semestermage kan förvärra andra smärtor, framförallt bäckenbotten/bäckenrelaterade sådana. Att krysta en jättemassa är heller inte särskilt skonsamt för alla andra strukturer i området. Den vanligaste orsaken till förstoppning är att vi inte bajsar när vi ska, att vi mer eller mindre medvetet går omkring och håller oss. Och att matvanorna ändras. Jag tänker inte säga något om matvanorna, det ingår väl liksom i begreppet semester. Men håll kanske på tidpunkterna för måltiderna, och försök att ge dig själv utrymme att känna in och reagera på tarmtömningssignalerna. En vanlig ”bajsnödighet” håller i sig i ca 15 minuter, sedan har du missat det tåget. Nästa gång du behöver bajsa har kroppen börjat dra tillbaks vätska från avföringen, och den är hårdare att få ut.

 • Hitta balansen

Oavsett om du använder semestern till att renovera hela köket, vandra i alperna eller halvligga i en Brassestol på en strand i Skanör behöver kroppen både aktivitet och vila. Alltid. Om du nyligen besegrat en smärtproblematik behöver du gradera den fysiska ansträngningen så att du också hinner med återhämtning. Om du prioriterar att äntligen vila, också från den eländigt tråkiga rehaben som du nyligen avklarat, ta ändå och lägg in små avbrott med mjuka rörelser och promenad. Om du vanligtvis brukar vara stillasittande på ett kontorsjobb hela dagarna kan det komma som en chock för kroppen om du plötsligt blir fysiskt aktiv 24/7 på semestern. För att vara lite smart kanske du ska schemalägga de fysiskt tunga aktiviteterna på förmiddagarna, och lite mer vila på eftermiddagarna. Var smart och lyssna på kroppen!

 • Få inte panik

Smärta kommer, smärta går. Få inte panik om du börjar känna att symtomen kryper på dig igen, efter en tids bättring. Vägen till symtomfrihet är aldrig spikrak. Försök att tänka positivt – du har redan hittat redskap till bättring och du vet hur de ska användas. Plocka fram allt du lärt dig på vägen, plocka fram alla dina favoriter bland behandlings-/egenvårdsalternativ och kör igång igen. Då kommer du tillbaks på banan på nolltid.

 

Berätta!

Du som genomgår någon slags rehabprocess. Hur möter du sommarledigheten och vilka är dina bästa tips?

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Previous

Next

5 Comments

 • Rehab efter förlossning här… gjorde övningarna fem/dagar vecka från påsk till midsommar. Packade till och med med mig yogamattan till Gotland. ”Fick” aldrig chans att använda, så struntade i den på nästa resa…. behöver jag skriva att jag har gjort övningarna sporadiskt under de senaste veckorna? Men igår! Kände mig väldigt stel över höfterna och lite ont i ryggen, så höll på med både stretch och övningar i typ en timme 🙂 kanske kanske lite back on track!

 • Tidigare år har vistelse i min svärmors sommarstuga inneburit att jag blivit inaktiv. Jag blir inte involverad i stugfix. I år såg jag till att ta en rask promenad varje dag i samband med att sonen skulle sova i vagnen. Vilken skillnad! Jag kom ifrån en stund och blev piggare efter att ha rört på mig. Jag har börjat se träning som något att längta efter, istället för nåt jag måste göra. Det är vad jag lärde mig efter bäckensmärtan under graviditeten – ta till vara på det du kan göra idag. Jag känner tacksamhet för allt som min kropp klarar numer.

 • Precis vad jag behövde läsa efter ångesten att man inte gör sina övningar under semestern och vet vilka konsekvenser det kan bli.
  Jobbigt att hålla motivationen uppe efter flera år av problem och övningar som tar 1,5 h att göra medan effekten tar väldigt lång tid att synas samtidigt som den kan försvinna så enkelt också och att man får panik att man är på ruta 1 igen.
  Det gäller att inte få panik som du säger, man vet vilka övningar som hjälper en och det är bara att ta fram dessa igen , återfallet varar inte för evigt. Tack för alla fantastiska tips för spänd bäcken, de är guldvärda.

 • Jag har panik!! Har inte gjort några magövningar under sommaren och har nu, 2.5 år efter förlossningen, blivit mycket svagare i magen än i våras. Får en ‘ås’ vid minsta ansträngning och har en instabil känsla. Åh vad ledsamt! Visste inte att jag behövde träna så himla regelbundet kan man aldrig få ta en paus?

  • Åh, nej, vilken jobbig känsla! Hur länge sedan är det du tränade? Finns det några andra förändringar som kan påverka? Kom ihåg, har du kunnat påverka det med träning så kan du när som helst komma tillbaka till det. Kram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden nedan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa. Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!