Har inte alla lite ont i bäckenbottenmusklerna?

Har inte alla lite ont i bäckenbottenmusklerna?

Nu ska du få följa med in i mitt behandlingsrum, i alla fall i tanken. Jag sitter vid mitt skrivbord i behandlingsrummet på datorn och ser i kalendern att det dyker upp ett litet utropstecken över den nya patienten jag strax ska träffa. Det betyder att hon passerat kassan och att hon troligen nu är i väntrummet och fyller i en blankett hon förhoppningsvis fått i kassan. Jag avvaktar någon minut, och går sedan ut och hälsar och visar vägen in på rummet. Jag sätter mig vid skrivbordet igen, patienten på stolen bredvid. Hon berättar om sina problem och jag antecknar. Besvären omfattar bäckenbotten och i hennes historia finns en diffus inre smärta. Efter att ha kollat av om hon är med på att jag gör en vaginal undersökning är det detta nästa moment. Jag undersöker och frågar ”gör detta ont?” Hon har aldrig varit med om att något känt efter så från insidan, och frågar tillbaks ”har inte alla ont när man trycker så specifikt där?”.

Har alla lite ont i bäckenbottenmusklerna om vi trycker på dem?

Jag är alltså en specialnischad fysioterapeut. Som alla fysioterapeuter jobbar jag med ”rörelse- och stödjesystemen” i kroppen, ofta med träning och fysisk aktivitet som en del av behandlingen. Muskler, leder och nerver är min hemma-arena. Som en bäckenbotten-fysio är jag ofta den första personen som mina patienter träffar som faktiskt bedömer musklerna i bäckenbotten mer detaljerat. Muskler kan vara starka, svaga, spända, slappa, ömma och allt där emellan. Ömhet i muskler är otroligt vanligt, och ömhet i bäckenbotten återfinns hos nästan alla med bäckenbottenproblem. Det här förvånar många. Även om patienten inte från början söker mig för smärta, utan för inkontinens, framfall eller förlossningsskador, så hittar jag ofta ömma muskler i bäckenbotten.

Det är vanligt, men inte normalt

Problem med bäckenbotten är otroligt vanliga, jag skulle säga att var tredje kvinna minst har något slags besvär. Alla dessa inte har smärta eller ömhet i bäckenbotten, men åtminstone en av tio. Om det är så vanligt, är det ens något att lägga någon vikt vid? Är det slöseri på behandlingsfokus att försöka få bort ömheten i bäckenbotten? Nej.

Välmående muskler ska inte göra ont

Detta påstående gäller de allra flesta muskler i hela kroppen (även om jag nog inte känner någon som inte är öm över nack/skuldermusklerna). Det gäller också specifikt bäckenbotten.

Vad vet vi?

 • Hos friska kvinnor som aldrig har varit gravida ska smärta i bäckenbotten vid undersökning anses som ovanligt(1).
 • Hos gravida med graviditetsrelaterad bäckensmärta återfinns i större utsträckning ömhet i bäckenbotten och obturator internus än hos gravida utan graviditetsrelaterad bäckensmärta(2).
 • Vid en jämförelse av kvinnor med kronisk bäckensmärta, kvinnor med smärta från urinblåsan och friska kontroller återfanns en ökad smärtkänslighet och lägre smärttröskel vid tryck mot bäckenbotten hos kvinnorna med smärttillstånd. Dessa hade också smärta längre efter den initiala sensationen (trycket), 3,5 minuter jämfört med 0-1 minut hos de smärtfria(3).
 • Kvinnor med smärta från levatormuskulaturen verkar kunna få förstärkning av symtom från framfall och besvär från tarm och blåsa, upp emot 50 %(4).
 • Vid jämförelse mellan kvinnor med kronisk bäckensmärta och friska kontroller fann forskarna att 58% av kvinnorna med kronisk smärta hade muskelömhet i bäckenbotten jämfört med 4 % av de friska kontrollerna. Hos dem med muskelömhet fanns också oftare smärta vid samlag och förstoppning jämfört med de smärtfria individerna(5).

Har inte alla lite ont i bäckenbottenmusklerna?

Nej, verkligen inte. Välmående muskler ska inte ömma vid beröring, oavsett om de sitter i rumpan, ryggen eller bäckenbotten. Om du har urininkontinens, tarmtömningsproblem eller nedsatt sexualförmåga kan dina besvär förstärkas av bäckenbottenömheten. Detta är värt att lägga tid och kraft på att självbehandla. Räcker inte det, sök hjälp!

Mina tips för egenvård:

Att träna avslappning i bäckenbotten

Stretchövningar för dig med spänningar i och kring bäckenet

Referenser:

 1. Pelvic floor muscle tenderness in asymptomatic, nulliparous women: topographical distribution and reliability of a visual analogue scale.
 2. The association between pelvic girdle pain and pelvic floor muscle function in pregnancy.
 3. Multimodal nociceptive mechanisms underlying chronic pelvic pain.
 4. Levator myalgia: why bother?
 5. Importance of pelvic muscle tenderness evaluation in women with chronic pelvic pain.

 

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Previous

Next

18 Comments

 • Hej! Tack för en helt grym blogg. Jag led av vestibulit under många år som dock försvann när jag fött barn. Jag kan fortfarande känna en viss smärta i underlivet vid sex, men har svårt att placera om denna smärta är koncentrerad till bäckenbotten. Hur vet man det? Är vestibulitsmärta samma som bäckenbottensmärta?

 • Hej!

  Min fråga rör kommentaren ovan. I min värld skulle det känns omöjligt för mig att träffa någon och få barn (med tanke på vestibulit som gör att man inte kan ha samlag och bli gravid). Denna tanke skrämmer mig då man tänker att hela framtiden är körd. Hur har du Fanny, och ni andra, gjort för att skaffa familj trots dessa smärtor? Hur kringgår man detta hinder ?

   • Jag har lidit av vesitbulit tidigare men enligt barnmorskan nu har jag inte detta löngre utan bara vaginism. Problemet hos mig är att jag inte lyckas bli av med överspänd bäcken. Det har alltså inte koppling med endast smärta när något ska in utan jag är spänd i bäcken i vardagen, ”jag håller uppe axlarna”. Oavsett hur mycket jag gör övningar försvinner det aldrig för gott och lite ska det till för att jag ska ha ”lyft” musklerna igen i spänningsläge och inte kan få ner de igen. Det i sin tur gör att det skapas förhårdnad vid ingången till slidan och det är den som orsaker smärta. Mitt tillstånd är till och med mer knutet till rumpan än slidan, då jag haft musklerknutor i analöppningen som jag lyckats få bort men som kommer komma tillbaka om jag inte lyckas få ner bäckenmusklerna i avslappnat läge. Jag blir otroligt stressad när jag inte kan knipa högt upp eftersom jag vet att detta innebär att bäcken redan är uppe och är spänd. Jag måste konstant göra andningsövningar och föreställa tryck neråt (enligt din video). Så fort jag är lite stressad (vanlig vardagsstress) så är det kört igen.

    Jag bor i Malm

    • Jag tycker att du ska be om remiss till kvinnokliniken i Linköping och få en bedömning och förslag på behandling där. Det är väl en mänsklig rättighet att kunna ha fungerande samliv och och nära nog en rättighet att kunna skaffa barn.

 • Min kontakt hittills har varit via kvinnokliniken i Malmö där jag har träffat både barnmorska – sexolog samt sjukgymnast under en längre period. Är det någon annan specialist som sitter i Linköping menar du? Tack Mia för tips

 • Jag har använt er kunskapsbank igen och hamnade på detta inlägg. Misstänker att det är obturatus internus jag har ont i på båda sidor då och då. Det ömmar liksom närmast skelettet/benet på vardera sida om vaginan och kan liksom kännas svullet. Borde ju vara den muskeln då…? Och sen bränner det till i högra delen av symfysen/blygdbenet(?) då och då. Det är nog främst det jag har problem med, förutom att det känns som att allt stelnar till ibland. Är det stretchövningar som gäller för att försöka få ordning på besvären? Gynekologen kunde inte svara på alls varför jag får ont.

   • Igår försökte jag stretcha men även trycka på de ställen som är ömma (som naprapaten gör med rygg etc) men nu är det istället mer ömt. Var det dumt att försöka massera/trycka på de ömma punkterna eller kan de vara övergående och ändå hjälpa till att få bort ömheten på sikt?

    • Jag antar att du tryckte utifrån? Från rumpsidan eller ljumskområdet liksom? Om du tryckte från rumpan kan du ha råkat trycka till nerver istället. Avvakta och se, och om du vill upprepa så gör mindre hårt och mindre tid.

     • Åh jag har nog googlat som en galning nu (väntar på att några små ska somna :-)) och det är så svårt att hitta med säkerhet vilka muskler det handlar om. Kunskapsområdet är alldeles för stort (såklart)! Men det gör inte ont mot rumpan till, utan precis vid skelettet på vardera sida om vaginalöppningen. Alltså i mitten av ”underredet”men precis vid skelettet på vardera sida. Så tryckte från utsidan, framifrån. Underbart svårt att förklara, haha.

     • Insida lår-muskelfästet? Eller så är det precis i obturatorn. Ta det lite lugnt med att inte börja med för mycket nya stetchar och massage på en gång, och utvärdera lite i taget.

 • Det är på ”vaginasidan” (hehe) om benet, så gissar på obturatorn då… Tack! Då ska jag tänka på att inte över ”behandla” utan ta det lite lugnt. Det här stället har ju ömmat till och från sen jag joggade i februari. Då var jag tvungen att ta Ipren varje kväll en vecka för att kunna sova. Så det har ju blivit bättre, kan jag hoppas på att det löser sig av vila?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden nedan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa. Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!