Har inte alla lite ont i bäckenbottenmusklerna?

Har inte alla lite ont i bäckenbottenmusklerna?

Nu ska du få följa med in i mitt behandlingsrum, i alla fall i tanken. Jag sitter vid mitt skrivbord i behandlingsrummet på datorn och ser i kalendern att det dyker upp ett litet utropstecken över den nya patienten jag strax ska träffa. Det betyder att hon passerat kassan och att hon troligen nu är i väntrummet och fyller i en blankett hon förhoppningsvis fått i kassan. Jag avvaktar någon minut, och går sedan ut och hälsar och visar vägen in på rummet. Jag sätter mig vid skrivbordet igen, patienten på stolen bredvid. Hon berättar om sina problem och jag antecknar. Besvären omfattar bäckenbotten och i hennes historia finns en diffus inre smärta. Efter att ha kollat av om hon är med på att jag gör en vaginal undersökning är det detta nästa moment. Jag undersöker och frågar ”gör detta ont?” Hon har aldrig varit med om att något känt efter så från insidan, och frågar tillbaks ”har inte alla ont när man trycker så specifikt där?”.

Har alla lite ont i bäckenbottenmusklerna om vi trycker på dem?

Jag är alltså en specialnischad fysioterapeut. Som alla fysioterapeuter jobbar jag med ”rörelse- och stödjesystemen” i kroppen, ofta med träning och fysisk aktivitet som en del av behandlingen. Muskler, leder och nerver är min hemma-arena. Som en bäckenbotten-fysio är jag ofta den första personen som mina patienter träffar som faktiskt bedömer musklerna i bäckenbotten mer detaljerat. Muskler kan vara starka, svaga, spända, slappa, ömma och allt där emellan. Ömhet i muskler är otroligt vanligt, och ömhet i bäckenbotten återfinns hos nästan alla med bäckenbottenproblem. Det här förvånar många. Även om patienten inte från början söker mig för smärta, utan för inkontinens, framfall eller förlossningsskador, så hittar jag ofta ömma muskler i bäckenbotten.

Det är vanligt, men inte normalt

Problem med bäckenbotten är otroligt vanliga, jag skulle säga att var tredje kvinna minst har något slags besvär. Alla dessa inte har smärta eller ömhet i bäckenbotten, men åtminstone en av tio. Om det är så vanligt, är det ens något att lägga någon vikt vid? Är det slöseri på behandlingsfokus att försöka få bort ömheten i bäckenbotten? Nej.

Välmående muskler ska inte göra ont

Detta påstående gäller de allra flesta muskler i hela kroppen (även om jag nog inte känner någon som inte är öm över nack/skuldermusklerna). Det gäller också specifikt bäckenbotten.

Vad vet vi?

 • Hos friska kvinnor som aldrig har varit gravida ska smärta i bäckenbotten vid undersökning anses som ovanligt(1).
 • Hos gravida med graviditetsrelaterad bäckensmärta återfinns i större utsträckning ömhet i bäckenbotten och obturator internus än hos gravida utan graviditetsrelaterad bäckensmärta(2).
 • Vid en jämförelse av kvinnor med kronisk bäckensmärta, kvinnor med smärta från urinblåsan och friska kontroller återfanns en ökad smärtkänslighet och lägre smärttröskel vid tryck mot bäckenbotten hos kvinnorna med smärttillstånd. Dessa hade också smärta längre efter den initiala sensationen (trycket), 3,5 minuter jämfört med 0-1 minut hos de smärtfria(3).
 • Kvinnor med smärta från levatormuskulaturen verkar kunna få förstärkning av symtom från framfall och besvär från tarm och blåsa, upp emot 50 %(4).
 • Vid jämförelse mellan kvinnor med kronisk bäckensmärta och friska kontroller fann forskarna att 58% av kvinnorna med kronisk smärta hade muskelömhet i bäckenbotten jämfört med 4 % av de friska kontrollerna. Hos dem med muskelömhet fanns också oftare smärta vid samlag och förstoppning jämfört med de smärtfria individerna(5).

Har inte alla lite ont i bäckenbottenmusklerna?

Nej, verkligen inte. Välmående muskler ska inte ömma vid beröring, oavsett om de sitter i rumpan, ryggen eller bäckenbotten. Om du har urininkontinens, tarmtömningsproblem eller nedsatt sexualförmåga kan dina besvär förstärkas av bäckenbottenömheten. Detta är värt att lägga tid och kraft på att självbehandla. Räcker inte det, sök hjälp!

Mina tips för egenvård:

Att träna avslappning i bäckenbotten

Stretchövningar för dig med spänningar i och kring bäckenet

Referenser:

 1. Pelvic floor muscle tenderness in asymptomatic, nulliparous women: topographical distribution and reliability of a visual analogue scale.
 2. The association between pelvic girdle pain and pelvic floor muscle function in pregnancy.
 3. Multimodal nociceptive mechanisms underlying chronic pelvic pain.
 4. Levator myalgia: why bother?
 5. Importance of pelvic muscle tenderness evaluation in women with chronic pelvic pain.

 

Previous

Next

9 Comments

 • Hej! Tack för en helt grym blogg. Jag led av vestibulit under många år som dock försvann när jag fött barn. Jag kan fortfarande känna en viss smärta i underlivet vid sex, men har svårt att placera om denna smärta är koncentrerad till bäckenbotten. Hur vet man det? Är vestibulitsmärta samma som bäckenbottensmärta?

 • Hej!

  Min fråga rör kommentaren ovan. I min värld skulle det känns omöjligt för mig att träffa någon och få barn (med tanke på vestibulit som gör att man inte kan ha samlag och bli gravid). Denna tanke skrämmer mig då man tänker att hela framtiden är körd. Hur har du Fanny, och ni andra, gjort för att skaffa familj trots dessa smärtor? Hur kringgår man detta hinder ?

   • Jag har lidit av vesitbulit tidigare men enligt barnmorskan nu har jag inte detta löngre utan bara vaginism. Problemet hos mig är att jag inte lyckas bli av med överspänd bäcken. Det har alltså inte koppling med endast smärta när något ska in utan jag är spänd i bäcken i vardagen, ”jag håller uppe axlarna”. Oavsett hur mycket jag gör övningar försvinner det aldrig för gott och lite ska det till för att jag ska ha ”lyft” musklerna igen i spänningsläge och inte kan få ner de igen. Det i sin tur gör att det skapas förhårdnad vid ingången till slidan och det är den som orsaker smärta. Mitt tillstånd är till och med mer knutet till rumpan än slidan, då jag haft musklerknutor i analöppningen som jag lyckats få bort men som kommer komma tillbaka om jag inte lyckas få ner bäckenmusklerna i avslappnat läge. Jag blir otroligt stressad när jag inte kan knipa högt upp eftersom jag vet att detta innebär att bäcken redan är uppe och är spänd. Jag måste konstant göra andningsövningar och föreställa tryck neråt (enligt din video). Så fort jag är lite stressad (vanlig vardagsstress) så är det kört igen.

    Jag bor i Malm

    • Jag tycker att du ska be om remiss till kvinnokliniken i Linköping och få en bedömning och förslag på behandling där. Det är väl en mänsklig rättighet att kunna ha fungerande samliv och och nära nog en rättighet att kunna skaffa barn.

 • Min kontakt hittills har varit via kvinnokliniken i Malmö där jag har träffat både barnmorska – sexolog samt sjukgymnast under en längre period. Är det någon annan specialist som sitter i Linköping menar du? Tack Mia för tips

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *