Stoppljuskakor

Hemma hos min mamma finns en gammal bok från 80-talet med teman och recept för barnkalas. Inför Wollmars 5 årskalas bad jag honom titta genom den och se om det var något särskilt som verkade intressant. Första gången sa han så klart att han ville ha allt! Efter att ha bett honom att begränsa sitt urval lite fick jag besked att han ville ha stoppljuskakor. Originalreceptet var en klassisk rektangulär mördegskaka  två lager. Den översta med tre urstansade hål. Sedan skulle de limmas ihop med någon form av smörkräm och tre gelégodisar som skulle plutas ner i hålen. Nu vet vi att vår son är varken ett fan av mördegskakor eller smörkräm och sådana gelégodisar finns knappast i det svenska sortimentet. Det blev detta istället:

 

Stoppljuskakor (ca 40 st)

  • 5 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 4 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 200 gram smör
  • 3 msk ljus sirap

Garnering:

  • Ca 40 stycken av vardera grön, gul och röd av chokladpastill som t.ex. ”Non-stop” eller ”Smarties”.

Så här gör du:

  1. Slå på ugnen på 175 °C.
  2. Dela upp gareringsgodiset i tre separata skålar. Finns det för lite av en färg är en nödlösning att använda svarta som ”trasiga lampor”.
  3. Blanda vetemjöl, strösocker, kakao vaniljsocker och bakpulver i en bunke.
  4. Tärna ner smöret och blanda till en grynig massa.
  5.  Rör i sirapen och blanda snabbt ihop till en smidig deg.
  6. Dela av i fyra lika stora delar och rulla ut till längder.
  7. För över längderna, två och två, till två bakplåtspapper och platta ut med fingrar och kavel till ca 7 cm breda remsor.
  8.  Använd en palettkniv, degskrapa eller linjal för att trycka till och forma remsorna till rektanglar.
  9. Markera med en degskrapa 10-12 jämnstora rektanglar på varje remsa (snittet kan gå ca halvvägs genom remsan).
  10. Dekorera med garnetyren.
  11. Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter och ställ sedan ut för att svalna.
  12. Dela av dina stoppljuskakor från remsan innan kakorna stelnat för mycket.
Stoppljuskakor

Previous

Next

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *