En serie om långvarig, inre bäckensmärta

En serie om långvarig, inre bäckensmärta

Kronisk inre bäckensmärta eller långvarig, inre bäckensmärta

När vi fysioterapeuter pratar om bäckensmärta menar vi  oftast smärta i och kring själva bäckenet och dess muskler och leder. Det finns dock ett begrepp inom gynekologin som på engelska kallas ”chronic pelvic pain”, och som mer innefattar långvarig smärta inuti själva bäckenet. Jag gillar inte begreppet ”kronisk” och känner ett behov av att förklara att jag inte pratar om graviditetsrelaterad bäckensmärta. Därför kommer jag kalla det ”inre bäckensmärta” i inläggen i serien. Varför? Jo, för att annars när jag pratar om bäckensmärta menar jag det som på engelska kallas ”pelvic girdle pain”. Förstår ni skillnaden? Hänger ni med?

Långvarig inre bäckensmärta

Långvarig inre definieras som en kontinuerlig eller intermittent smärta i ”lilla bäckenet” som ska ha funnits i mer än 6 månader. Lilla bäckenet är själva insidan av bäckenskålen och ramas in av bäckeningången, bäckenutgången och bäckenhålan. Den här slags vida definition av inre bäckensmärta drabbar en av sex vuxna kvinnor. Orsakerna kan vara olika, och ofta är det inte helt enkelt att ställa diagnos.

Enligt ”Royal College of Obstetricians and Gynecologists” kan CPP bero på flera olika orsaker.

Gynekologiska orsaker kan vara:

 • Endometrios/adenomyos
 • ”Pelvic Congestion syndrome” (återkommer till denna diagnos i ett eget inlägg)
 • Myom på livmodern
 • Tumörer på äggstockarna
 • Inflammatorisk sjukdom
 • Ärrinflammationer efter operationer

Det finns också icke-gynekologiska orsaker till besvären:

 • Kirurgiska orsaker, massiva ärrbildningar
 • Urologiska orsaker (Interstitiell cystit, långvarig urinvägsinfektion, etc)
 • Gastrointestionella orsaker (IBS, förstoppning, inflammatorisk tarmsjukdom)
 • Orto-neuro-muskulära orsaker (degenerativa förändringar, neuropatier, diskbråck)
 • Psykosomatiska orsaker (depression, sömstörningar, ångesttillstånd, migrän med magsymtom och en historia av sexuella övergrepp)
 • Neurologiska (nervsmärta från ärrvävnad)

Behandling av långvarig inre bäckensmärta bör helst vara multiprofessionell

De professioner som bör samarbeta kring en patient med långvarig smärta i lilla bäckenet är gynekolog, fysioterapeut och psykolog. De studier jag läst rekommenderar också radiolog, alltså en läkare som är specialiserad inom röntgen och kan använda minimalinvasiva, bildstyrda behandlingsmetoder. I Sverige finns det sådan teamfokuserad behandling för smärttillstånd i bäckenet på ett fåtal ställen. Väntetiden är också helt orimligt lång.

I några inlägg kommer jag nu skriva om två orsaker till långvarig inre bäckensmärta.

Endometrios tros stå för en den största delen av all långvarig inre bäckensmärta. Upprinnelsen till denna inläggsserie kom då jag fick ett meddelande på instagram med en fråga som löd typ ”skulle vara intressant att höra dina tankar om det här” och en länk som gällde ”Pelvic Congestion Syndrome”. Jag hade _aldrig_ hört talas om detta. Endometrios känner de flesta till, myom lika så. Om ni inte redan har lyssnat kan jag rekommendera Danderyds sjukhus podd om just myom på livmodern. Men en helt (för mig) okänd diagnos? Jag blev ju naturligtvis tvungen att läsa på! Jag kommer fokusera på endometrios och ”pelvic congestion syndrome”. Hoppas ni hänger på och läser!

Referens:

Chronic pelvic pain.

Inläggen i serien i ordning:

Previous

Next

2 Comments

 • Hej.
  Intressant läsning.
  Jag har haft smärta i lilla bäckenet en längre tid. Det är så illa att jag är helt sjukskriven. Jag var hos en kirurg som misstänkte just pelvic congestion syndrome och jag är under fortsatt utredning.
  Du nämner att det finns några ställen i Sverige där det finns team med fokus på bäckensmärtor. Kan man komma i kontakt med ett sånt team via den vanliga sjukvården? Är det något min gynekolog kan känna till?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *