Ont i tummen, nyblivna mammor och mobiltelefoner

Ont i tummen, nyblivna mammor och mobiltelefoner

Det här är en åkomma jag själv led av när jag var bebisförälder. Jag kom att diskutera detta med BVC-sköterskan vid ett tillfälle. Hon menade att hon träffar allt fler med ont i tummarna, men att föräldrar rimligen ju borde bära omkring på sina barn lika mycket nu som för fem år sedan. Hon kunde därför inte förstå varför problemet ökar så. Dagens inlägg handlar om ont i tummen, nyblivna mammor och mobiltelefoner.

 Om jag utgår från mig själv. Orsaken var: Telefonen.

wpid-wp-1411758602949.jpeg

Jag fick mb de quervain när Wilfred föddes, men jag tror inte att det per definition var tvåbarnschocken som gav mig en inflammation i tummens senskidor. Men i samma veva som Wilfred föddes fick jag en ny mobil och det öppnade nya dörrar för mig. Tidigare hade jag mest använt datorn eller surfplattan för att läsa nyheter, skriva på bloggen, kommunicera med vänner. Men två barn och ett nytillkommet frekvent användande av min mobiltelefon blev det för mycket och en överbelastningsskada uppstod. Jag gick till en kollega, fick goda råd och stödskenor och blev bra på några veckor. Sedan fick jag återfall nu i somras. Av vad? Pocketboksläsning.

De Quervains

De Quervains syndrom är en seninflammation som drabbar en eller flera av tummens muskelsenor i en ”senskida” i handleden och uppstår till följd av överbelastning.

Nu kommer en biomekanisk förklaring:

Om du håller  handen uträtad med handflatan uppåt kan tummen röra sig i två riktningar. Ut och in från handen sett och upp och ner. Utöver detta kan tummen, som har en sadelled röra sig i en cirkelrörelser så kallad cirkumduktion. (Nu plockar jag ur minnet här, och det är nära nog tio år sedan jag gick hand-anatomi-kursen. Rätta mig gärna…) 

De muskler som gör tummens rörelse passerar hanleden genon en senskida, ett senfack. Anledningen till att vi har sådana senskidor är för att senorna ska glida snyggt och fritt, oavsett hur vi böjer handleden. Konstant friktion i denna senskida kan orsaka en inflammation.

De Quervains syndrom är en överbelastningsskada som uppstår efter upprepad rörelse i tummen. Senorna blir svullna och pressar på senskidan som även den alltså kan vara inflammerad. Smärta vid när personen greppar med sin tumme, rör det ömmande området och stretchar tummen blir följden. Dessa smärtor kan vara otroligt skarpa och göra att personen inte kan använda handen normalt. Forskning har visat, dock utan tydlig förklaringsmodell, att nyblivna mödrar har ökad risk att få De Quervains. Hormoner kan ha en inverkan.

Mobilen är en del av dramat?

Ta nu inte det här som ett inlägg i någon slags skuldbeläggande debatt om att mammor borde titta mer på sina bebisar, eller undvika telefonen i parken. Att skriva eller scrolla på mobilen kräver mycket rörlighet i en liten led. Våra moderna smarta telefoner har så pass stora skärmar att de ger stora ytor för tummen att täcka hela tangentbordet. Jag kan hitta två studier där forskarna konstaterar att ”sms-tumme” kan bidra till De Quervains syndrom och att överbelastningen av frekvent skrivande på mobilen är orsaken till smärtan.

Överbelastning i tummens senor

Vi kan inte sluta använda våra händer, men vi kan begränsa det som orsakar överbelastningen. Det är nästan omöjligt att sluta bära sitt barn, men en förälder kan vid behov minska skrivandet och scrollandet på sin telefon.

Om en person med överbelastningssmärta i tummarna inte slutar provocera besvären finns risken att skadorna blir permanenta, att greppstyrkan försämras och att tummens rörlighet blir begränsad. Och att smärtan blir av kronisk art.

Det finns en studie som visar på att även styrketräning och träning med Kettlebells kan ge De Quervains syndrom. All slags överanvändning av handens greppförmåga kan alltså ge smärta.

Behandling

Behandlingen av De Quervains syndrom utgår från att  börja med den minst invasiva metoden först. Alla invasiva behandlingar (injektioner, operationer etc) medför risker och de bör undvikas om det går.

Påbörjas behandlingen tillräckligt tidigt kan det räcka med enkla råd om att undvika det som provocerar besvären. Har det gått längre måste personen ifråga kanske få skenor så att tummarnas rörlighet begränsas och personen ifråga inte KAN använda sina tummar.

Om råd och rörlighetsbegränsande skenor inte räcker till brukar nästa steg vara kortisoninjektioner. Kortison har bevisat god effekt, ofta blir personen får personen symtomlättnad inom två veckor. Det som dock måste till för att personen ska bli besvärsfri även på lång rikt är undvikandet av provocerande rörelser. Det kan vara lätt hänt att fortsätta göra samma saker som vanligt om kortisonet gett total smärtlindring.  Kortison ska också undvikas om det redan föreligger en senskada (alltså inte enbart inflammation). Kortison mjukar upp vävnader och kortison i en redan försvagad tumsena kan göra att senan går av helt och hållet.

Det finns enstaka studier om akupunktur och De Quervains syndrom och slutsatsen från dessa är ungefär att det är enormt små områden vi pratar om, och att det kan vara svårt att få nålarna på rätt ställen och för behandlingen att bli verksam.

Har du googlat dig hit och har ont i tummarna?

Den yrkeskategori som generellt kan händer allra bäst är arbetsterapeuter. Du kan oftast boka en tid i primärvården och få den första hjälpen med råd och skenor hos arbetsterapeuten. Dessa kan också ge dig råd hur du ska gå vidare ifall du behöver annan behandling. 

Referenser:

Previous

Next

5 Comments

  • Grattis till årets fysioterapeut!
    Roligt när din bild dök upp i flödet från dagens medicin, känns väldigt välförtjänt och extra kul att arbete inom kvinnohälsa uppmärksammas.

  • Tack för en superbra blogg och grattis till det fina priset, så välförtjänt!

    Jag fick De Quervains efter första graviditeten och var så dum att jag väntade i många månader innan jag sökte hjälp hos manuellterapeut. Enligt honom var det för sent med skenor så behandlingen jag fick var nån slags uttänjning och akupunktur. Vi höll på i månader utan att det hjälpte mer än marginellt. Som sista utväg innan kortison provade vi styrketräning av hela handleden och det blev mycket bättre på bara några veckor. Med barn två har jag tänkt mig bättre för men känner fort av när jag suttit för länge med telefonen

    • Jag har fått de quervains mycket pga mitt jobb (och säkert även telefonen..) och ska dessutom ha barn om ett par månader, så det känns lite jobbigt. Har precis fått ett par hårdare skenor efter att först ha provat ett slags mjukare stöd (som jag inte upplever har hjälpt så mycket) i ett par veckor. Min fysioterapeut har pratat om både kortison och operation men jag vill verkligen prova allt som en kan prova innan en gör ett ingrepp. Får jag fråga vad för slags övningar du gjorde för att styrketräna handleden?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden nedan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa. Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!