Första besöket hos fysioterapeut

Första besöket hos fysioterapeut

Idag tänkte jag skriva lite grann om vad du kan förvänta dig av ett första besök hos en fysioterapeut och hur vad du själv kan göra för att göra besöket så bra som möjligt.

Förbered dig:

Jag uppskattar alltid när mina patienter har en tydlig uppfattning om vad de önskar ha ut av besöket och när de kommer med en konkret lista med frågor. Det är inte alltid vi hinner med exakt allt, men det är otroligt skönt för mig som vårdgivare att veta hur du tänker.

 • Försök analysera dina besvär veckan innan du ska träffa sjukgymnasten/fysioterapeuten. Speciellt är det bra om du kan försöka se samband mellan när du har mer eller mindre ont. Vad provocerar dina besvär, och vad kan lindra dem? När har du en bra dag, och när har du en dålig dag? Kan du se några samband?
 • Försök komma på hur besvären startade och försöka sätta ord på eventuell smärta (skarp, molande, brännande etc).
 • Var tydlig med dina egna förväntningar. Känner du att du är i en fas i livet där du helt omöjligt kan tänka dig att göra en livsstilsförändring eller hinna med träning på gym, säg då det. Det är slöseri på er bådas tid om terapeuten ska försöka gå igenom åtgärder med dig som du vet att du just nu inte förmår ta till dig. Önskar du en viss behandlingsmetod, säg det. Då får terapeuten ta ställning till om det är möjligt eller om du kanske ska träffa någon annan.
 • För det första – boka tid hos någon du tror att du kan vara avslappnad med. Spelar det någon roll vilket kön terapeuten har? Åldern? Vill du ha en med lång yrkeserfarenhet eller kanske en ung med moderna tankar? Efterfrågar du vissa kunskaper och tekniker? Kolla upp lite sådana fakta innan, så optimerar du möjligheterna för att du ska känna dig nöjd sedan.

Inför/under besöket:

 • Ha mjuka och bekväma kläder som är lätta att ta av och på. Du kommer behöva klä av dig, så för att slippa krångel tänk lite på klädvalet. Och du kommer troligen få testa någon eller några övningar, så att ha kläder du kan röra dig i är rätt smart.
 • Var beredd att klä av dig. Fysioterapeuten kan inte göra en bra undersökning av ett fullt påklätt område. För att göra en bra undersökning vill fysioterapeuten ofta få en överblick av omkringliggande leder, så om du har besvär i ryggen behöver du klä av dig till underkläder. Oroa dig inte över nakenheten, läs vad jag skrivit här så förstår du varför vi inte bryr oss alls…
 • Kom gärna med god marginal, de flesta sjukgymnaster/fysioterapeuter har en ”väntrumsanamnes”, ett frågeformulär, du ska fylla i innan besöket. Fysioterapeuten har en viss avsatt tid för dig, om om du kommer sent kommer besöket också bli kortare än det var tänkt, just för att den som är efter dig ska slippa vänta.
 • Försök ha en dialog med terapeuten om behandlingens mål. Vad är det du vill ha ut av behandlingen och vad anser denne om huruvida detta är ett rimligt mål? Vad ser ni för tidsaspekt för att uppnå målet?

Lite tankar om efterföljande besök:

 • Om du inte kan komma på efterföljande besök och lämnar återbud vet vi aldrig om det är för att du inte ansåg att vi kunde hjälpa dig, om du hade faktiskt förhinder eller om du bara glömt. Det är ditt eget ansvar att ringa och boka en ny tid. Var det så att du inte trivdes med din specifika vårdgivare är det aldrig någon som tar illa upp om du vill byta. Låt inte personkemin göra att du ger upp om det hela helt och hållet!
 • Vi ser det som ditt eget ansvar i behandlingen att göra hemövningar och följa våra råd (om du inte redan gjort klart för oss att det är omöjligt) och att du själva frågar om det är något du inte förstår. De flesta av oss försöker förklara så mycket vi kan, men ibland är vi inte tydliga nog.
 • Behandlingsperioden avslutas av olika anledningar. I den bästa av världar avslutas den när du är symtomfri och kan fortsätta hålla igång på egen hand. Ibland blir det tyvärr så att behandlingen avslutas för att den gått i stå, att ni inte kommer längre på den inslagna vägen. Är du inte tillfredsställande symtomlindrad tycker jag att du ska våga fråga om din terapeut känner till någon kollega som har andra behandlingsalternativ eller om det finns något annat som hen kan rekommendera dig.

Tankar och funderingar på det här?

Har du erfarenheter av fysioterapeutbesök som inte blivit som du tänkt dig? Vad hade hen kunnat göra annorlunda? Vad hade du kunnat göra annorlunda?

Previous

Next

8 Comments

  • Vi finns lite här och var, de som jobbar på kvinnoklinik måste du ha remiss till. Vi som jobbar i öppenvård/primärvård finns lite var stans. Ring till rehabmottagningarna nära där du bor och hör dig för. Var bor du?

 • Hej!

  Känner du till om det finns någon bra fysioterapeut i blekinge/närheten av blekinge? Jag har besvär med buktande slidvägg/framfall och har varit och träffat en fysioterapeut två gånger inom kort tid. Det var dock inte vad jag förväntade mig, men kanske har jag för höga förväntningar? Fysioterapeuten var inte jättepåläst på just framfall (däremot inkontinens). Första besöket kollade vi knip och jag fick knipschema och några övningar. Andra gången pratade vi bara om övningarna. Det gav mig ingenting. Blev erbjuden uppföljning om två månader igen, men jag vet inte vad det ger mig. Jag har läst lite på ett forum där många amerikanska tjejer skriver om sina besök hos pfpt’s och det verkar som de gör jättemycket. Både bedömer utgångsläge, triggerpunktsbehandling, testar övningar, kollar hållning m.m. Jag skulle vilja prata med någon som kan detta bra, som kan hjälpa mig i min läkningsprocess och som jag kan bolla med. 🙂

  • Jag tycker att du har rätt i att önska dig det du gör, men vi i Sverige ligger lite efter. Det är inte alltid ”vi” kan, helt enkelt. Känner ingen alls i din närhet, tyvärr. Men jag tycker att du gärna kan boka ett nytt återbesök och gå dit med en egen agenda och fråga. Hur är mim hållning, kan den påverka? Hur är spänningsgraden i min bäckenbotten, finns det något som är kompensatoriskt överspänt som kan behöva behandlas? Etc etc. Patient-krav/makt är det som driver vården framåt. Var bara trevlig och ödmjuk så kan du säkert få bättre hjälp om du bara är tydlig med dina önskemål. Menar inte att det egentligen är ditt ansvar att driva dim vård framåt, men kanske kan du om du orkar vidga fysioterapeuten vyer lite med dina önskemål. Eller kombinera, be en annan fysioterapeut om hjälp med hållning/generell träning och bäckenbotten-fysion om bäckenbotten-uppföljning. Hoppas det blir bra för dig!

 • Hej Mia! Var hos dig i våras några ggr pga ont i buken när jag bar tungt mm, där läkaren trodde att det berodde på muskeldelning efter mitt snitt. Ville bara säga att jag under sommaren gjorde övningsprogrammet du gett mig och jag får inte längre ont i magen vid ansträngning. (Kan bära både bebis och 4-åring nu ) Kan numera även gå på jympa på Friskis och det känns så skönt. Tack för hjälpen och så grymt att du även driver denna superbra blogg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden nedan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa. Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!