Lax- och blomkålslasagne

Lax- och blomkålslasagne

När Wollmar var bebis och vi började med att hitta på olika maträtter som skulle passa honom så skrev vi det här receptet. I och med att det är en fördel att få in grönsakerna i huvudrätten när det gäller mat till barn gjorde vi en laxlasagne med insmygen blomkål.

Idag har vi gjort en upphottad version på lax och blomkålslasagnen som har mer smak och är mer anpassad till en vuxens (eller större barns) smaklökar. Det här är en av våra bästa bjudrätter när det kommer stora sällskap på besök.

Ingredienser (6-8 port):

  • 1 stor blomkålsbukett
  • 2 gullök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 tsk honung
  • salt
  • malen svartpeppar
  • cintronsaft
  • 900 g lax m skinn (ca 780 skinfri)
  • 4 msk fryst dill
  • citronsaft
  • 1 tsk salt
  • 2 krm malen svartpeppar
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vätska (exv. 1 dl blomkålsspad + 1 dl mjölk)
  • 30 g smör
  • 5 msk vetemjöl
  • 1 liter mjölk
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 1 tsk salt
  • malen svartpeppar
  • citronsaft
  • 2 dl riven mozzarella
  • 1 dl riven mozzarella
  • 2 dl riven parmesan
  • ca 500 g lasagneplattor

Gör så här:

1) Blomkålspuré:

Riv loss blomkålen i mindre buketter, ansa blad och skär bort stammen. Lägg detta i en kastrull och täck med vatten. Ha i 2 tsk salt och koka blomkålen i ca 20 minuter tills de är mjuka.
2) Under tiden blomkålen, värm en stekpanna med riktligt med olivolja till medelhög temperatur. Lägg i vitlöksklyftorna med skalet på. Låt dem koka i oljan i ca 10 minuter eller tills de är mjuka innuti, vänd dem någon gång då och då.
3) Hacka gullöken. Ta bort de gyllenbruna vitlöksklyftorna från pannan och lägg dem på skärbrädan. Fräs gullöken mjuk. Skala vitlöksklyftorna och mosa det mjuka innanmätet.
4) Spara ca 4 dl av spadet från blomkålen. Häll av resten. Tillsätt lök och vitlök till blomkålen och ca 1 dl spad och mixa till en slät halvlös puré. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Purén ska smaka mycket blomkål med tydlig syra från citronen (tänk även på att en del av sältan går in i lasagneplattorna).

5) Laxen:

Skinna och ansa laxen och skär den sedan i tunna korta strimlor. Blanda laxen med salt, peppar, dill och citron och låt stå.

6) Bechamelsås:

Smält smör i en tjockbottnad kastrull som rymmer ca 1,5 liter. När smöret smält vispar du i vetemjölet och tillsätter sedan, under vispning för att undvika klumpar, mjölk. Koka upp under regelbunden vispning och koka i någon minut innan du ställer den från plattan. Blanda ner buljongtärnning och smaka av med salt, peppar och citron. Häll sist i osten och vispa såsen slät.
7) Häll 1/3 av såsen i botten av en stor djup ugnplåt och lägg första lagret lasagneplattor. Bred över blomkålspurén och täck sedan med nästa lager av plattor. Strö nu över vetemjölet på laxen och blanda i detta ordentligt. Häll sedan i vätskan och blanda på nytt. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt, peppar eller citron och täck sedan nästa lager med laxblandningen. Lägg på sista lagret av plattor och häll över resterande sås. Täck med ost och grädda i ca 30 minuter i mitten av ugnen på 200 C eller tills lasagnen fått en fin färg.

image

Våga testa!

Bli inte skrämd över att det är blomkål ingömt i den här rätten. Bli heller inte avskräckt av att den innehåller så pass många olika moment. Det här är en rätt som är helt enkelt värd mödan!

Previous

Next

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *