Fysioterapeutens roll inom kvinnohälsa

Fysioterapeutens roll inom kvinnohälsa

Jag dör lite inombords när jag läser den ena och den tjugofemte träningsbloggen med tyckanden om hur mammor ska och inte ska träna, leva och behandlas för eventuella symtom. Trender och produkter som ska säljas. Den kommersiella världen tar över fältet ”kvinnohälsa” och gör det kanske inte alltid efter hjärtats godhet eller fullt vetenskapsbaserade kunskaper. Personer som inte har kunskaperna att faktiskt bedöma och behandla ohälsa ska hålla sig inom friskvården. Det är dock en fin gräns mellan vad som är friskt och vad som är symptomatiskt, och jag förstår att det kan vara svårt att skilja på ibland.

Inte tagit vår plats

Problemet har länge varit, och är fortfarande, att vi fysioterapeuter inte kunnat tillräckligt och inte tagit vårt ansvar. Vi har inte vågat ställa frågor om kiss, bajs, sex och livskvalitet utifrån kvinnohälsarelaterade aspekter och därför har våra patienter inte vågat prata med oss om detta. Vi har länge tänkt att gravida bara behöver information och inte behandling.  Vi har inte berättat vad vi kan. Inte funnits där, för det oändliga antal kvinnor som behövt oss.

Tillgång och efterfrågan

Kräver kvinnor fysioterapi som en del av kvinnosjukvården tvingas vården tillslut omfördela resurser. Jag kan tycka att det finns alldeles tillräckligt antal fysioterapeuter som är idrottsmedicinskt inriktade och som vill träna upp småfeta medelålders mäns knän efter en meniskoperation sedan den där brännbollsmatchen förra året spårade ur… Det finns en stor andel fysioterapeuter där ute som gärna skulle nischa om sig! Jag tänker att ni söker hjälp och vägrar ge med er med bristfällig sådan så…

Jag folkbildar och påverkar

… Fortsätter jag dra mitt strå till stacken. Jag skriver, jag läser, jag kommenterar på andra bloggar, jag lägger mig i andras diskussioner, jag kämpar på.
Mitt mål är ändå någonstans att sprida kunskaper och inspirera: Våga sök hjälp. Det är viktigt att få rätt slags stöd och råd. Graviditeter, förlossningar och kejsarsnitt lämnar inte en kvinnas kropp oberörd och det finns sätt att behandla de eventuella skador och spår som uppstår. Jag blir ibland enormt personligt ledsen när jag får möta kvinnors frustration över att vården erbjudit dem så lite. Jag vet, det är eländigt. Men jag i min egen lilla person försöker i alla fall så gott jag kan. Jag får mejl från kollegor nästan varje dag nu, kollegor som vill veta mer om hur de kan börja jobba med kvinnohälsa.

Min dröm

Min dröm är att det ska finnas minst en fysioterapeut kopplad till varje barnmorskemottagning. Jag skulle vilja att ersättningsnivåerna anpassades så att det går att ”gå ihop ekonomiskt” som fysioterapeut inom ett område som i princip kräver individuella och ganska tidskrävande besök. (En vaginal undersökning görs inte i grupp, och heller inte utan inledande samtal.) Jag skulle önska att vi hade någon slags logistiskt samarbete med bäckenbottencentrum (som jag dessutom skulle önska skulle minst fyrdubbla sin kapacitet). Min dröm är att det ska vara en naturlig del av kvinnosjukvården att besöka en fysioterapeut för gynekologiska smärttillstånd, slidkramp, förlossningsskador, efter gynekologiska operationer eller olika besvär kring graviditeter. Att vi ska räknas in, och att vi ska vara några att räkna med.

 

Previous

Next

13 Comments

 • Om det kan trösta något lite så skrev jag i inlägg om din blogg i grupperna för mina fysioterapiklasser igår, har gått i två olika så inläggen når ut till en hel del yrkesverksamma fysioterapeuter. Gensvaret blev faktiskt större än väntat så jag hoppas att jag utökat din läsarskara med ett gäng vetgiriga fysioterapeuter! 🙂

  Jag tycker att du gör ett jättebra jobb med att dela med dig av din kunskap här, och jag tror att vi nog är ganska många kvinnliga fysioterapeuter som även har fött barn och därmed kanske har ett större intresse för dessa frågor. Sedan är det ju ett stort steg att specialisera sig så som du gör, men du föregår ju med ett gott exempel och om du dessutom kan tänka dig att t.ex. föreläsa så kanske det kan inspirera fler?

 • Hej! Jag tycker att den här bloggen är så bra när du agerar folkbildare. Nu har jag dessutom hoppat på er kurs på dailybitsof och den är hittills superbra! Hoppas ni gör en uppföljare om träning och kropp efter graviditeten!

 • Du skriver så bra! Jag har nyss hittat hit och ska tipsa alla som kan tänkas vara intresserade. Skriver en kort kommentar för min långa försvann…. testing testing

  • Nu funkade det! Då kan jag kommentera mer i framtiden. Jag vill säga att jag gillade ditt inlägg om en fjärde trimester och kände igen mig massor. Perfekt blogg för mig som gillar träning (jobbar som idrottslärare), god mat (fina recept ni lägger ut) och familjeliv (har en snart treåring och en till på väg)

 • Tipsar alltid om er blogg och läser den flera gånger i veckan själv! Man kan som sagt bli galen av alla tips och råd där ute och önskar det fanns en som dig på varje ort! Hejja, hejja er!

 • Hej! Hittade just hit på nån fb-länk och skäms lite att jag inte hittat hit förrut.
  Började lobba hos min chef i förra veckan för just ett samarbete mellan oss sjukgymnaster/fysioterapeuter och barnmorskor på vårdcentralen jag jobbar och började spåna på hur ett sånt samarbete skulle kunna se ut och ta form. Och så slår jag upp fysioterapi ett par dagar efter och ser att just en fysioterapi inom detta område blivit årets fysioterapeut! Kul. Ska genast läsa lite mer på denna blogg och hoppas hitta mer inspiration kring hur man kan börja arbeta kring detta område!
  //Sara

 • Igår fick jag en kallelse till fysioterapeut för mina post förlossnings-bäckenbottenproblem. Ska bli både spännande och läskigt att komma dit.
  Har kämpat med näbbar och klor, väntat nästan sex månader och behöver köra till ett angränsande landsting, 14 mil enkel resa. Blivit rätt trött av ”eftervårds”karusellen men gissar att jag inte är ensam om det. 🙂
  Om inte din blogg hade funnits hade jag nog inte ens vetat att fysioterapi för bäckenbotten fanns. Tack!

 • Hej Det skrevs om att Landstinget inte har några riktlinjer för sociala medier och därför använder du Försvarets. När jag hör med Försvarets riktlinjer säger de att man måste vara medlem där antingen som militär eller inom hemvärnet. Hur har du det med det? Eller hur har du änåd kunnat använda deras?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *