Droppfot efter förlossning

Droppfot efter förlossning

Att en kvinna drabbas av droppfot efter förlossning är ovanligt men det förekommer då och då. Begreppet ”droppfot” innebär att nerverna som styr musklerna i foten inte fungerar optimalt och att foten därför ”droppar” ner då den lyfts från marken. Droppfoten beror på att en nerv normalt gör så att foten får känsel och muskelstyrka har skadats. Nervskador som uppstått under en förlossning kan bero på att barnets huvud tryckt till nerverna som passerar bäckenet. Prognosen för läkning är vanligtvis god!

Hur droppfot uppstår

En skada på nerven kan alltså uppstå under själva förlossningen när barnet ska passera genom bäckenkanalen. Skadan är vanligtvis ensidig då fostrets tryckt på ischiasnerven vid bäckenkanten. Användning av tång eller sugklocka kan öka risken. Långvarig ställning men benen i gynställning kan också medföra en klämning av nerver. Droppfoten beror då oftast på tryck på vid vadbenets på underbenets utsida. Kortvariga (under 72 timmar) neurologiska symtom i form av domningar och minskad muskelkraft i benen förekommer relativt frekvent. Mest utsatta är kvinnor med långa förlossningar där utdrivningsskedet blir långvarigt. Även om epiduralen i sig ganska sällan är orsaken kan smärtlindringen göra att kvinnan känner mindre smärta, byter ställning mer sällan och får ett förlängt utdrivningsskede.

Symtom vid droppfot

De vanligaste symtomen är på nervskador är smärta längs nervens förlopp, muskulära bortfall och nedsatt känsel. Nerverna läker generellt med 1 mm per dygn och en läkning kan ta lång tid. Det händer i särskilt allvarliga fall att nerven skadats fullständigt och att funktionsbortfallet blir permanent. När det gäller förlossningar är dessa permanenta skador sällsynta. Huvudsakligen består nervskadan av en tryck/drag-skada på nerven och dessa skador går oftast över inom 3-6 månader.

Epiduralens fel?

Skador från själva epiduralen är alltså sällsynta. Komplikationen kan förklaras med en svullnad inne i epiduran, det vill säga i en av hinnorna mellan ryggraden och benmärgen.Svullnaden kan bero på en blödning. En ökad risk för blödning återfinns hos kvinnor med havandeskapsförgiftning och HELLP-syndrom. Svullnaden kan dock uppstå utan känd orsak. Det kan också hända att själva sticket av epiduralen orsakar en skada på en enskild nervrot.

Besvärligt och tråkigt, men sällan farligt

En droppfot efter en förlossning är alltid en obehaglig överraskning och en tråkig start på första tiden som förälder. I de allra flesta fall är prognosen god och besvären övergående. Kvinnan ska naturligtvis ha kontakt med läkare och vid behov även ortopedtekniker.

Det är inte mycket man kan göra åt själva nervbortfallet med fysioterapi. Det gäller ofta att vänta ut kroppens egen läkning. Det kan dock vara av vikt att kvinnan tränar resten av musklerna i det benet som är påverkat och att hon tränar och anstränger sig rätt för att undvika överansträngning i andra delar av kroppen. Vid behov kan det finnas ett värde av att besöka en fysioterapeut.

Referenser

Postpartum foot drop. A case report.

Compressive neuropathies complicating normal childbirth: case report and literature review.

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Previous

Next

2 Comments

  • Jag fick en nervska under min förlossning, men i mitt fall blev den så kraftigt att jag förlorade en så stor del av rörelseförmågan i båda benen att jag blev sittande i rullstol i fem veckor efter förlossningen. Kunskapen om nervskador är skrämmande låg både hos förlossningsläkare och barnmorskor, jag lämnade BB i rullstol med min bebis i famnen utan att ens fått en riktigt förklaring på vad det var för fel på mig.
    Hoppas ingen annan behöver gå igenom det jag fick gå igenom!

    • ❤️
      Min situation är att jag inte kunde stödja på mitt vänstra ben och hade en enorm smärta i ljumsken, ingen som fortfarande efter 3 år kan helt förklara varför… Neurologen har nekat mig tillträde för 3:e gången nu. Sitter också i rullstol när jag ska ut, kan endast gå mkt korta sträckor sen kommer smärtan och haltandet igen. Hoppas du mår bättre idag.❤️

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden nedan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa. Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!