Hur graviditet påverkar fötter

Hur graviditet påverkar fötter

Kvinnor som har fött barn anses ha en större risk för att utveckla besvär från fötter och ben än kvinnor som inte fött barn. Den ökade muskelmassan i kombination med den ökade relaxinnivån under graviditeten sätter press på både muskler och skelett. Gravida kvinnor får ökad längd, bredd och volym på fötterna under graviditeten. Den ökade bredden förklaras av att hälbenet ändrar ställning i nedåtgående riktning på grund av viktökningen och relaxin-hormonets inverkan. Man har också sett att fotens viktbärande centrum flyttas bakåt för att kompensera för den ökade vikten på magen. Det innebär att en höggravid kvinna ofta står med vikten långt bak på foten och med översträckta knän, för att kompensera magens ”framtunghet”.

Fotvalven förändras

Graviditet medför en förändring i längd hos fotvalvens stabiliserande vävnader. Kvinnor kan alltså få lägre fotvalv av att vara gravida.Fötterna kan också öka i både längd och bredd. I en studie undersöktes gravida kvinnors fötter  i första trimestern samt ca 19 veckor postpartum. Vid uppföljningsbesöket hade kvinnornas hormonnivåer hade återgått till mer normala värden efter graviditeten. Man testade deras generella ledrörlighet och fokuserade framförallt på fotvalvens höjd och flexibilitet. Fotvalven undersöktes i både sittande och stående. Man tittade efter hur mycket fotvalven sjönk ihop när kvinnan bytte ställning från sittande till stående, det vill säga belastade fötterna.

Störst förändring första gången

Analys av undersökningsresultaten visade att kvinnor som varit gravida med sitt första barn fick de största förändringarna. Man såg en kvarvarande minskning av fotvalvens höjd och stabilitet efter graviditeten hos de gravida överlag, men i alla största utsträckning hos förstföderskor. Det fanns inget tydligt samband mellan att stor viktuppgång gav större påverkan på fötterna.

Fötternas förändring verkar dock inte ge tydliga smärtpåslag någon annan stans

I en annan studie har man sett, att även om gravida kvinnors pronation ökar, så har detta inget tydligt samband med smärta i benen.

Borde man alltså rekommendera kvinnor att ha ergonomiska skor och hålfotsstöd under graviditet?

Under mina graviditeter har jag definitivt känt ett behov av bra, ergonomiska skoinlägg och joggingskor med bra dämpning och snörning. Jag har ändå fått förändrad form på fötterna, så jag tror inte att det egentligen kan förebygga så värst mycket av den graviditetsrelaterade förändringen som sker. Min erfarenhet är dock att många patienter med ländryggssmärta under graviditet mår bra av att ha bra skor. Skrota platta, tunna, icke-dämpade skor till fördel för något dämpat och stabilt!

Hur har du upplevt dina fötter under och efter graviditet?

 

Referenser:

Previous

Next

6 Comments

 • Jag har alltid haft platta fotvalv men efter att ha fått barn har de blivit sååå långa. Jag skojar inte, rena längdskidorna! Inland oroar jag mig för att de aldrig ska sluta växa :-D.

 • Yes Från 37-38 till 38-39.. Svullnaden på bredden försvann men de är längre. Inte jätteroligt för en som hade alldeles för många skor, vilka nu inte passar

 • Kanske är det därför jag sedan några år tillbaka går runt med inneskor a la birkenstock här hemma! Tror jag började när jag var gravid med trean. Golvet kändes så hårt och inneskor liksom hjälpte mot bäckensmärtan.

 • Fick superont i fötterna efter första graviditeten, fick gå till ortopedingenjör och få riktiga iläggssulor för att stabilisera fötterna, hålla upp fotvalven osv. Kan inte gå längre sträckor utan nu, måste ha inneskor osv. Så ja, stor påverkan på fötterna!!

 • Hej
  Tack för en massa bra inlägg. När det gäller fötterna finns det något efter en graviditet som man kan göra för att bygga upp ett platt fotvalv igen (typ övningar etc) eller bara att gilla läget och ha inlägg?
  Mvh
  Anna

  • I boken Gravidkraft av min kollega Emma Regberg Lundborg finns övningar för fötter! Köp eller be biblioteket köpa in. Sen är det inte säkert att man kan förebygga sådär jättemycket av kroppens förändringar, men du kanske inte behöver få ont i alla fall.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden nedan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa. Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!