Kan vi använda ordet snippa i seriösa, vuxna sammanhang?

Kan vi använda ordet snippa i seriösa, vuxna sammanhang?

2002 lanserades ordet ”snippa” i Sverige och som jag uppfattade (var då 16 år gammal i för sig) togs det emot med öppna armar på de flesta håll. Det började på förskolenivå och i barnsammanhang – flickor har snippor och pojkar har snoppar. Enkelt och bra. Det har gått många år sedan dess. Jag tror det går framåt på implementeringsfronten när det kommer till att använda ordet ”snippa” i vardagligt tal, men än är det inte lika accepteras som ”snopp”.

Har en vuxen kvinna en snippa?

Jag tycker att jag ofta hör folk invända ”men inte kan vi tala om snippor när vi pratar om vuxna kvinnor?” Tja, varför inte? Vad har du istället? Och när skulle en i så fall sluta att ha ett könsorgan med ett socialt accepterat namn och istället få ett onämnbart? När en går in i puberteten? När en haft sex? Är det då någon slags renhetstankte med att kvinnans könsorgan får ha ett socialt accepterat namn så länge det är ”obefläckat” och ”orört” men sen blir det icke namngivet? Hej medeltid. Vi har rätt till ett neutralt namn på våra könsorgan hela livet, och hör sen. Snippa finns och är tillgängligt, så det är bara att acceptera.

Hej Agneta 64, du har en snippa!

På engelska saknas det fortfarande ett bra ord som inte är de mer medicinska vulva och vagina. Som jag beskrev här för någon dag sedan så är vulvan det vi ser på utsidan och vagina det som är på insidan. Ändå är det många som använder vagina för hela alltihopet. Snippa omfattar allt och det finns kanske både för- och nackdelar med det. Nackdelen är väl kanske förvirringen kring yt-anatomin – att det finns både en vaginalöppning och en urinrörsöppning är ju unikt hos kvinnor. Män har ju samma hål för både sädesledare och urin. Men jag tänker att om vi bara kan få tjejer och flickor och kvinnor att faktiskt våga titta på sina egna könsdelar, så kan namnet snippa få finnas där som en paraplyterm för alltihop. Och att ordet snippa är en del av processen av att sudda bort en del tabun kring kvinnors könsorgan.

Snippa som neutralt ord

Jag skummade igenom den här uppsatsen och läste det här citatet: ”Vagina är för kliniskt, fitta för grovt och de andra bara löjliga..”. Det är ju lite där vi hamnar med alla andra ord för det kvinnliga könsdelarna.

Snippa är grymt, helt enkelt.

Eller vad tycker du?

 

 

Previous

Next

5 Comments

  • Jag tycker att vi bestämmer det nu, att snippa definieras som hela härligheten. Vulvan + vaginan alltså. När det finns behov av att precisera har vi ju facktermer att ta till.

  • När jag var liten använde vi ordet slida i familjen. Jag upplevde det som helt oladdat, precis som snopp. Men idag använder ingen ordet slida, inte jag heller, det verkar helt bortglömt. Egentligen tycker jag att det är ett ord som funkar på både flickor och kvinnor, det är inte så barnsligt som snippa (som jag använder när jag pratar med barnen)

    • Som jag har uppfattat det så används ordet slida fortfarande i typ sexualundervisning. Det är väl lite så att det kroppsliga slida är av samma ursprung som en kniv-slida, och det hänvisar väl till inte till de yttre könsdelarna utan bara till vagina (vulva är de yttre delarna, vulva är inuti).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *