Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Lemoncurdrulle

Lemoncurdrulle

Efter lägenhetsvisningarna har vi hemskt mycket citron och lime hemma. Från första visningen gjorde Mia citronsaft och citronkakor. Med skafferiet fullt av dessa godheter gällde det att komma på lite nya saker att förbruka dessa citrusfrukt till. En del går så klart åt vid vardaglig matlagning, men vad skulle vi göra åt resten? Efter lite fundering bestämde vi oss för att göra en sats lemoncurd och sedan kläckte Mia idén att göra en budapestrulle-liknande bakverk med lemoncurd i. Vi kallar den lemoncurdrulle. Skillnaden är att det är mandel istället för hasselnötter och en lemon- och limecurd istället för frukt.

Lemoncurdrulle

Lemon- och limecurd:

  • 75 g smör
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 200 g strösocker (2,5 dl)
  • 2 citroner (zest från 1 citron)
  • 2 lime

Så här gör du:

  1. Skrubba och tvätta citrusfrukten i varmt vatten. Torka av.
  2. Dela smör i små kuber.
  3. Riv zest från en citron. Pressa saft från citron och lime. Häll över saft och zest i en kastrull.
  4. Skilj äggula från vita (spara vitan till senare) på två av äggen.
  5. Tillsätt gulorna, äggen och sockret i kastrullen.
  6. Koka upp varsamt under omrörning och sjud sedan på medelhög värme i några minuter tills  det börjar tjockna.
  7. Ta bort från värmen och blanda i smöret.
  8. Ställ svalt.

Lemoncurdrulle:

  • 4 äggvitor (ta 2 från lemoncurdreceptet)
  • 1 dl socker
  • 70 g sötmandel (finhackat)
  • 35 g majsmjöl
  • 1 dl socker
  • ½ sats lemon- och limecurd (se ovan)
  • 2 dl grädde
  • 50 g mörk choklad

Så här gör du:

  1. Slå på ugnen på 175 °C.
  2. Finhacka sötmandeln. Blanda den med majsmjöl och strösocker (1 dl).
  3. Vispa äggvita i en ren skål fluffigt och fast. Tillsätt lite socker i taget och vispa vidare till en fast maräng.
  4. Blanda varsamt i de torra ingredienserna tills det är välblandat.
  5. Spritsa ut i täta ränder på längden på ett bakplåtspapper.
  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
  7. Vänd botten med bakplåtspapper upp och ner på ett nytt bakplåtspapper. Låt svalna någon minut.
  8. Stjälp loss bakplåtspappret som bottnen bakades med.
  9. Vispa grädden.
  10. Bred ut lemon- och limecurd på bottnen. Bred på ett lager grädde på det.
  11. Rulla ihop till en rulle. Ta gärna hjälp av bakplåtspappret som den ligger på.
  12. Smält choklad och ringla den ovan rullen.
  13. Servera

1 kommentar till “Lemoncurdrulle”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *