Fysioterapeutisk behandling vid endometrios

Fysioterapeutisk behandling vid endometrios

Fysioterapeuter är vana att undersöka och behandla muskler och leder, och om fysioterapeuten har extra kunskaper om bäckenbotten kan hen också vara en viktig del av behandling vid endometrios. En fysioterapeutisk behandling för att fokusera på buk och bäckenregionen, men får inte heller ignorera resten av kroppen. Kroppen kan reagera på smärtan med försvarsmekanismer som bidrar till utveckling av spänningstillstånd och muskulära obalanser på fler ställen i kroppen.

Akupunktur och TENS

En meta-analys över tre studier med totalt 99 kvinnor som deltagare har som slutsats att akupunktur kan vara en säker kompletterande behandling för kvinnor med smärta av endometrios, men evidensgraden är låg till följd av små och få studier utan kontrollgrupper. TENS har tidigare visats vara effektiv som behandling för menssmärta. Specifikt för TENS-behandling vid endometrios finns endast en studie som visar på gott resultat både vad gäller smärta, samlagssmärta och självupplevd livskvalitet. Baserat på dessa få studier men också beprövad erfarenhet anses både TENS och akupunktur vara lämpliga behandlingsmetoder utifrån att de har få eller inga biverkningar och kan påverka symtombilden till det bättre.

Fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet kan vara en tänkbar faktor till att påverka symtombilden vid endometrios. En del av den teoretiska bakgrunden till att fysisk aktivitet skulle fungera väl på endometrios hämtas från vetenskapen kring andra inflammatoriska sjukdomar. Fysisk aktivitet kan påverka både östrogennivåer och insulinresistens, vilket kan har ett teoretiskt samband även med endometrios. Regelbunden fysisk aktivitet påverkar även cytokinnivåena i kroppen vilka har antiinflammatoriska egenskaper. Det är inte välgrundade vetenskapliga påståenden att fysisk aktivitet skulle kunna påverka symtombilden vid endometrios till det bättre. Det verkar heller inte helt otroligt. Det finns en mindre studie på yoga som behandling för endometrios har visat positiva effekter på kontroll över inre bäckensmärta och självuppskattad livskvalitet.

Cirkulations och spänningsnormalisering

Utöver fysisk aktivitet som behandling för besvären kan cirkulationsfrämjande samt rörlighets- och styrkeökande övningar vara en viktig del av att normalisera spännings- och rörelsemönster för personer som lider av smärtor och besvär. Enligt min kliniska erfarenhet är detta en viktig del av behandlingen vid endometrios. Individen kan behöva ha hjälp att ”träna ner” spänningsgrad i både bäckenbotten och andra muskelområden för att på så sätt kunna bryta spännings- och smärtmönster. På liknande sätt kan andra muskelgrupper behöva stärkas upp för att optimera hållning och goda förutsättningar för aktivitet och rörelse.

Muskulär och myofasciell behandling

För de triggerpunkter och överspända muskler som uppkommer i samband med endometrios är manuella behandlingsmetoder ofta använda. Det kan handla om mjukdelsmobilisering, stretchövningar, avslappningsövningar och andningstekniker. Det finns endast ett fåtal behandlingsstudier kring detta. Min (och många andras) beprövade erfarenhet är dock att detta är välfungerande kompletterande behandlingsmetoder som kan hjälpa på flera olika nivåer. Alltså både fysiskt och genom att bidra till optimering av psykologiska copingstrategier. Överspänning i bäckenbotten och långvarig inre bäckensmärta kan också behandlas med botoxinjektioner (av läkare). Jag har inte hittat några studier kring kombinationen endometrios och botoxbehandling. Är det någon av er läsare som vet om botoxinjektioner erbjuds till kvinnor med endometrios i Sverige?

Teambaserad behandling

Så som vid många andra smärttillstånd är effektiv behandling sällan en professions verk. Ett bra teamarbete hade med fördel varit om det fanns ett samarbete mellan allmänläkare, gynekolog, kirurg, sexolog, psykolog och fysioterapeut. Jag tror inte att detta finns, i alla fall inte på många ställen. Hoppas att Socialstyrelsens kommande riktlinjer styr upp endometriosvården till det bättre framöver! Behandlingen bör naturligtvis individanpassas.

Du som lider av endometrios, berätta!

Vad har du erbjudits för behandling och vad har funkat bäst för dig?

Previous

Next

7 Comments

 • Min endometrios upptäcktes när jag gjorde kejsarsnitt. Det var ganska bisarrt när läkaren tittade över skynket och frågade ”hur länge har du haft endometrios?” och jag bara ”har jag?”. Jag har alltså varit ganska symtomfri (delvis pga av att jag i många år haft preventivmedel så att jag varit blödningsfri tror jag). Under tiden vi försökte bli gravida hade jag dock ganska mycket smärtor och var precis på väg att söka för det när jag blev gravid. Den behandling jag fått är att jag har satt in hormonspiral för att få bort blödningarna.
  Dock börjar jag fundera på om endometriosen kan ha en koppling till de oklara bäcken- och ländryggssmärtor som jag inte lyckats få bukt med trots att jag gått till flera olika fysioterapeuter. Har också spänd bäckenbotten och smärtor vid samlag. Kanske ska ta och ställa mig i kö hos dig?

 • Har vetat om min endometrios i drygt 10 år. Har dock inte haft så mycket hjälp och behandling förrän under de senaste två åren. Jag har numera opererat bort livmodern, äggledare och äggstockarna (plus en bit av ena uretären och en bit av tjocktarmen, ändtarmen). Efter tre operationer på 1,5 år (har haft stomi också under ett halvår) ska jag nu försöka komma tillbaka så mycket som det är möjligt. Jag har haft hjälp av basal kroppskännedom genom en smärtklinik som jag tycker fungerar. Har även KBT, kontakt med sjukgymnast, yin yoga, utövar Mindfulness (till och från) och smärtstillande (i perioder). Att se till att hitta en nivå som man kan fungera på, använda smärtstillande eller tens eller värmedyna när det behövs, och att vara medveten om hur jag rör mig och sitter på jobbet har hjälpt till viss del. Det är för mig viktigt att jobba både med aktivitet och avslappning. Nu har jag mest problem med ryggen och bäcken/höfter. Det är ett jobb man behöver göra varje dag så det är inte enkelt.
  Tack för att du tar upp ett väldigt intressant ämne!

 • Jag har en svår endometrios, med extrema smärtor dagligen och får därför dagligen långverkande morfin.
  Jag har inte erbjudits fysioterapeut hjälp men har själv sökt det , för jag vill komma igång med träningen, och varje gång jag försöker själv så slutar det i mer smärta.

  I kombination med endometrios smärtan så har jag ”foglossnings smärta” (kallar det för det då de är det enda jag kan jämföra det med, känns precis så när jag var gravid för 7 år sedan) som blir värre vid träning, och som om inte det vore nog så är jag överviktig och överrörlig i underkroppen så det behövs liksom stabilitet och det är något jag försöker bygga upp nu.
  Jag har aldrig testat akupunktur däremot TENS för mig triggar det igång mer smärta, vilket är jobbigt, det är mycket som triggar igång mer smärta vilket gör att man blir mer rädd och det blir en ond cirkel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *