Våra favoritlussebullar

Våra favoritlussebullar

Vi följer många matlagnings- och bakningsprogram, och 2014 hittade vi ett recept på lussebullar i tidningen  ”Mitt i Södermalm” och var från bagare/konditor Tea Malmegård (känd från Dessertmästarna samma år). Vi gjorde några mindre justeringar, som att dra ner på jästmängden och inte göra den saffranspasta som de rekommenderade, men i stora drag är det hennes recept.

Resultatet blev i alla fall de godaste lussebullarna vi någonsin gjort och ätit.  Till och med min mamma (som inte tycker om saffransbullar) åt både och flera första gången vi bjöd henne på dessa. Alltså. Vårt bästa lussebullsrecept är detta!

Ingredienser:

  •  50 g jäst
  • 450 g mjölk
  • 1 g saffran (2 påsar)
  • 1 tsk socker
  • 2 msk flytande vanilj
  • 550 g vetemjöl (fördeg)
  • 2 ägg
  • 160 g socker
  • 10 g kardemumma (mald)
  • 340 g vetemjöl
  • 6 g salt
  • 170 g smör

Sockerlag:

  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten

    Gör så här:

    1. Lös jästen i mjölken. Om du använder degblandare (som alstrar viss värme) och har god tid för jäsning behöver du inte värma mjölken. Mortla saffran tillsammans med en tesked socker och häll över det i degspadet. Häll i vaniljextraktet i morteln, rör om så att man får med så mycket saffran som möjligt och häll sedan i det i degspadet också.

    2. Blanda mjölken med vetemjölet (första mängden), knåda till en fin deg. Låt degen vila i 30 minuter.

    3. Tillsätt sedan ägg, resten av mjölet och de andra torra ingredienserna och slutligen smör. Knåda degen tills den släpper från kanterna på bunken. När degen känns slät och fin låt den vila ytterligare 30 minuter (eller mer).

    4. Dela degen i fyra. Lägg en duk över var och en av degarna och arbeta med en i taget.

    Variationer

    Vi brukar dela degen i olika delar. En tredjedel gör vi  klassiska lussekatter på. Barnen får bara med och rulla och forma om de vill.

    image

    Barnens lussekatter. Fina va?

    image

     

    Våra barn gillar också att äta deg, så en del deg brukar försvinna innan den blir bakad…

    image

    Sista degbiten som åts fick lite extra pimpning.

    Av de andra två tredjedelarna gör vi snurrade åttor och en längd med en mandelfyllning.

    Mandelfylling:

    • 100g Smör
    • 40g Florsocker
    • 120g Mandelmassa
    • 1 tsk Vaniljsocker

     

    5. Kavla ut degen till 3-4 millimeters tjocklek. Bred ut mandelfyllningen över degen och vik den dubbelt.

    6. Skär 2 centimeter breda remsor. Tvinna dem genom att hålla ena änden still och rulla den andra. Forma som en åtta och tryck ihop ändarna.

    7. Lägg på en plåt och täck med plastfolie. Låt jäsa till dubbla storleken (cirka 45 minuter i rumstemperatur).

    8. Pensla med sockerlag och strö kardemummasocker över bullarna. Baka i 10-12 minuter på 225 grader.

    image

     

    Längden gjordes så här:

    5. Kavla ut degen till 3-4 millimeters tjocklek. Bred ut mandelfyllningen över degen och rulla ihop den på längden.

    6. Lägg rullen på en plåt och klipp sedan snett ner genom så att det är ½-1 cm kvar. Vik varanan del av de klippta ”bullarna” åt höger respektive vänster.

    7. Lägg på en plåt och täck med plastfolie. Låt jäsa till dubbla storleken (cirka 45 minuter i rumstemperatur).

    8. Pensla med sockerlag och strö socker/kardemummasocker/pärlsocker över bullarna. Baka i 17 minuter på 200 grader

    image

    Underbart gott!

    Hur är dina bästa lussebullar?

    Related Posts

    Comments (4)

    Oh vad gott detta låter.. kommer absolut testa. Gillar att ni även delar med er av recept i bloggen..

    Mitt favorit-recept på lussebullar kommer från Ica: söker man på ”recept Ica godaste lussebullen” hittar man det.

    Jag brukar göra Drottning Kristinas julbröd, suuuupergott!! http://www.historiehuset.se/blog/drottning-kristinas-julbrod

    Leave a comment

    Privacy Preferences
    When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.