Vörtbröd

Vörtbröd

Detta recept kommer från Jan Hedhs bok ”Bröd” och är det vörtbröd som vi tycker om bäst. Vi ÄLSKAR också vörtbröd och bakar detta bröd nästan hela december. Om du har tur och bjuder oss på middag så är det också vår vanligaste gå-bort-gåva i juletider. Och det är vårt allra mest självklara bidrag till julbordet, vilka vi än firar med.

Ingredienser:

Flytande vört/Maltextrakt
1 l svagdricka som kokas ner till 2 dl eller så köper man det på ditt lokala bageri (eller beställ från maltmagnus.se eller någon annan sida).

OBS! Maltextrakt från maltmagnus som är som en tjock sirap och använder lika mycket som flytande vört så blir brödet väldigt klibbigt. Förslagsvis så drar du ner på mängden sirap eller så minskar du mängden malt till ca 50-70 g och vätskekompenserar med 130-150 g/ml svagdricka.

Skållning

  • 200 g svagdricka
  • 100 g fint rågmjöl

Raskdeg

  • 80 g jäst
  • 100 g svagdricka
  • 100 g fint rågmjöl
  • skållningen

Bortgörning/huvuddeg

  • 140 g svagdricka
  • 260 g mörk sirap eller brödsirap
  • 200 flytande vört
  • 6 g malen pomerans
  • 4 g malen ingefära
  • 3 g malen kardemumma
  • 2 g malen kryddnejlika
  • 100 g fint rågmjöl
  • 1000 g vetemjöl
  • 40 g smör
  • 20 g (ca 3 tsk) salt
  • 160 g russin

Om du inte köper ditt flytande vört se då till att koka i god tid.

Gör så här

  • Skållning:

    Koka upp svagdrickan och ha i rågmjölet och banda kraftigt till en slät massa. Jag brukar låta den stå över natten men vill man baka vidare ska man se till att skållet är maximalt 50 grader varm när man går vidare.

  • Raskdeg:

Smula ner jäst i en degbunke och lös upp jästen i svagdricka. Tillsätt rågmjöl och sedan skållningen och blanda med degkrok i några minuter. Lägg russinen i blöt och låt rasken jästa i 30 minuter.

  • Bortgörning:

Häll i alla ingredienser förutom russinen och blanda degen i minst 10 minuter på låg hastighet. Sila av russinen och blanda dem med lite mjöl innan de blandas ner i degen. Flytta över degen till en lätt oljad burk och knåda samman degen till en slät bulle.

Sedan

Låt degen jäsa i ca 45 minuter och  stjälp sedan upp på ett mycket lätt mjölat bakbord. Dela upp degen i fyra jämnstora bitar som formas till släta bullar.

Låt bullarna spänna av i 10 minuter och forma dem till fyra avlånga bröd. Låt dem jäsa i 30-60 minuter. Spruta vatten på dem med en blomspruta någon gång medan de jäster och precis innan de går in i ugnen. På så vis spricker de inte utan får den släta formen man är ute efter. Slå på ugnen till 250 grader.

Grädda i ugnen i ca 30 minuter. Sänk värmen till 200 grader efter 5 minuter från det att de åkt in.
Pensla de färdiga bröden med lite smör och ställ dem för att svalna.

Servera med smör, ost eller julskinka! Njuuut!

 

 

 

Related Posts

Leave a comment