Marinas pepparkakor

Marinas pepparkakor

Vi har en bok där vi skriver ner och samlar favoritrecept. Där i har vi ett  pepparkaksreceptet som  kallat ”Marinas pepparkakor”. Marina är Mias mamma, men receptet är egentligen inte hennes utan Mias mormors och förmodligen äldre än så. Jag tror att receptet skiljer sig lite från ett klassiskt pepparkaksrecept, framförallt för att det utöver de klassiska pepparkakskryddorna innehåller även pomeransskal.

Vi älskar dem i alla fall. Mia mest av alla. Hon brukar vilja äta sina pepparkakor med smör och ost, gärna till frukost. Men det kanske alla tycker, att just deras mammas pepparkakor är de godaste?

image

Ingredienser:

  • 200 g mörk sirap
  • 5 dl socker
  • 2 tsk malen kanel
  • 2 tsk malen ingefära
  • 2 tsk malen kryddnejlika
  • 1 msk malen pomeransskal
  • 2 tsk bikarbonat
  • 300 gram margarin eller smör
  • 3 ägg
  • 800 gram vetemjöl

Såhär gör du:

Blanda socker, sirap och kryddor i en kastrull och ställ den på spisen på ganska hög värme tills sockret smält.
image

Alltså: det ska liksom bubbla lite, inte koka. Röran blir liksom flytande och lite glansig.
image

Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt bikarbonat.

Bikarbonaten liksom ”fizzar” lite i smeten, nästan som om du hade slängt i en liten brustablett. Smeten ändrar också färg litegrann.
image

Låt smöret smälta i blandningen.

image

Tillsätt äggen när blandningen svalnat något, ett i sänder.
Blanda till sist i vetemjölet. Det här steget är jobbigt om du inte kan föra över degen till en degblandare. Man får jobba med sina armmuskler och veva, veva, veva för att få in allt mjöl i degen. Har du någon där hemma, så be om avlösning om det blir för tungt.
image
image

Låt sedan degen stå i kylen i några timmar eller över natten, sätt bara locket på kastrullen och ställ in den!

Baka ut på mjölat bakbord. Använd kavel och pepparkaksformar såklart. Och baka i mitten av ugnen, 5 minuter på 200 grader.

Vi kanske inte är bäst i världen på att spritsa kristyr, men vi har i alla fall stans godaste pepparkakor.

Hur gör du dina pepparkakor? Och har du några bra kristyrtips?

Previous

Next

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *