Julburiyani

Julburiyani

Vi brukar aldrig orka äta julmat i särskilt många dagar. Därför brukar vi, några dagar efter jul, ge efter och göra något helt annat. När vi firar jul på Öckerö (som i år) brukar det vara Sri Lankesisk mat som är det självklara valet efter all svensk julmat. Då lagar min pappa maten. När vi är hemma i Stockholm brukar vi istället göra en julburiyani och ha som bjudrätt, speciellt om det är till en knytistillställning hemma hos någon annan.

Buriyani är en risrätt som kan liknas vid vår pyttipanna. Har man fått över från en kycklingcurrygryta kan man liksom ta den och blanda i denna stekta risrätt, och helt plötsligt har man en ny måltid. I det här receptet blir allting däremot nylagat. Den är en underbar jultradition och innehåller dessutom alla de vanliga svenska julkryddorna.

Ingredienser (ca 8 port):

  • 1 hel kyckling, styckad i mindre bitar
  • 5 dl ris, tvättat och sköljt
  • 2 stora eller 4 små lökar
  • 200 g frysta gröna ärtor
  • 100 g russin
  • 1 tsk chilipulver
  • 2 msk currypulver (Sri Lankesisk eller indisk, inte sån där gul svensk…)
  • 5-6 currylöv
  • 2,5 cm färsk ingefära, skalad och finhackad
  • 4-5 klyftor vitlök, finhackade
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 2 tomater, hackade
  • 3 hela nejlikor
  • 1 kanelstång
  • 3 kardemummakapslar
  • 2 tsk salt (eller efter smak…)
  • 50 g cashewnötter

Gör så här:

  1. Stycka kycklingen och skär köttet i bitar. Lägg kycklingköttet i en skål på sidan av för tillfället. Ta sedan skrovet och lägg i en kastrull och täck med vatten och låt koka i ca 20 minuter.
  2. Fräs löken på medelhög värme så att den bli gyllenbrun i en panna. Lägg till ärtorna och russinen och fräs i cirka 1 minut. Häll av detta i en skål på sidan. Det ska blandas med risblandningen inför serveringen tillsammans med cashewnötterna.
  3. Blanda chilipulver, currypulver, currylöv, ingefära och vitök och fräs med olja i en stor kastrull eller gryta i 1-2 minuter på medellåg värme. OBS! Det kommer lukta starkt!
  4. Höj värmen och lägg till kycklingbitarna + svartpeppar och fräs/sjud i 8-10 minuter.
  5. Lägg till hackad tomat, nejlika, kanel, kardemumma och salt och låt sjuda i ytterligare 2 minuter.
  6. Ta ca 4 dl av buljongen från det kokta kycklingskrovet och häll i grytan.
  7. Skopa upp 1,5 dl av vätskan och spara vid sidan av. Denna är smakstark och kommer kunna användas som sås för att öka smaken på den färdiga rätten. Tillsätt med salt vid behov.
  8. Lägg till riset och ca 7 dl vatten eller kycklingbuljong. Koka nu på svag värme 15-20 minuter.
  9. Ta den färdiga rätten och blanda med lök, ärtor, russin och cashew. Servera och njut!

Servering

Mias släkt är stor och när vi ses blir det alltid att alla tar med sig olika bidrag till måltiden. När vi tar med vår julburiyani har vi en ugnsplåt full med risblandningen, en matlåda med lök-blandningen, en påse med cashew och en liten låda med såsen. När vi väl är framme kan vi blanda ihop och värma upp allt, i mikron eller snabbt i stekpanna. En fantastisk rätt att ta med på ett knytkalas!

Avsluta julen med alla julsmakerna i en icke-traditionell julrätt!

 

Previous

Next

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *